Vårens ankomst, arrival of spring, kevään tulo

Mjöd, mead. sima

Mjöd, mead. sima

Majmjöd, mead, vappusima

Majmjöd, mead, vappusima

Vårens ankomst

Våren är här. Värme, fågelkvitter, dofter och färger så intensiva att det nästan gör ont i ögonen. Våren tar en på sängen varje år, trots att man väntat på att den skulle komma hur länge som helst. Om vi beter oss irrationellt så är det för att på den här tiden av Sverige firas den mest med vita mössor i studentstäder som Uppsala och Lund. Mjöd är något som hör Valborg till. En finsk klassiker.I Finland är Valborg (sista april) en av årets absolut största festdagar då alla som tagit studenten tar den vita mössan på sig klockan 18. I

Tradionellt majmjöd

4 l vatten
250 g farinsocker
250 g strösocker
saften av 1-2 citroner
1/5 tsk jäst

Koka upp hälften (2 l) av vattnet och häll det över sockret. Tillsätt resten av vattnet samt citronsaften. Lös upp jästen i lite vatten och tillsätt den också. Låt blandningen jäsa i rumstemperatur i ett dygn. Tappa mjödet på flaskor. Tillsätt en tesked socker och några russin i varje flaska. Mjödet blir färdigt på ungefär tre dagar i rumstemperatur, i svalt tar det ca en vecka. Mjödet är alkoholfritt.

Arrival of spring

Spring is here. Sun heat, chirping of birds, fragrances and colors so intense that they almost hurts your eyes. Spring takes one by surprise every year, even though we have waited for it to come forever. If we behave irrationally it is only because at this time of year, we are sort of reborn. In Finland, Walpurgis (last April) is one of the biggest holidays of the year when all who have made the high school take the white cap on at 6 pm. In Sweden it is celebrated the most in student towns like Uppsala and Lund. (So we don´t put white caps on every time we drink as an Irish collegue to my father once thought. We only do it on Walburgis night and the day after). Mead is something that belongs to Valborg. A Finnish classic.

Traditional mead

4 l water
250 g brown sugar
250 g sugar
juice of 1-2 lemons
1/5 tablespoon yeast

Boil half of the water (2 l) and pour it over the sugars. Add the other half (2 l) of water. Dissolve the yeast in some water and add it to the rest of the ingredients. Add the juice of one or two lemons. Keep the mead in room temperature for a day and then bottle it. Put a table spoon of sugar and couple of raisins in the bottom of a bottle. Mead will be ready to drink after three days in room temperature, placed in fridge it will take a week.

This mead is non-alcoholic. You can also use fresh ginger in the water that is boiled or add limes instead of lemons to get an another taste.

Kevään tulo

Kevät on täällä. Lämpöä, linnunlaulua, niin voimakkaita tuoksuja ja värejä, että ne melkein sattuvat silmiin. Kevät yllättää joka vuosi, vaikka se tuloa onkin odotettu pieni ikuisuss. Jos käyttäydymme irrationaalisesti tähän aikaan vuodesta se johtuu siitä, että synnymme uudelleen. Suomessa Vappu (huhtikuun viimeinen päivä) on yksi vuoden suurimmista juhlista. Kaikki, jotka ovat suorittaneet ylioppilastutkinnon laittavat ylioppilaslakin päähänsä 30 huhtikuuta kello 18. Ruotsissa vappua vietetään eniten valkolakkien ja juhlahumun merkeissä eri opiskelukaupungeissa kuten Uppsalassa ja Lundissa. Sima kuuluu vappuun. Suomalainen klassikko.

Perinteinen vappusima

4 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g hienosokeria
1-2 sitruunan mehu
1/5 tl hiivaa

Kiehauta puolet (2 l) vedestä ja kaada se sokerien päälle. Lisää loput vedestä. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja kaada se sekaan. Lisää 1-2 sitruuunan mehu. Anna käydä huoneenlämmössä vuorokausi. Pullota sima. Lisää pulloihin teelusikallinen sokeria ja muutama rusina. Sima valmistuu huoneenlämmössä noin kolmessa vuorokaudessa, viileässä valmistumisaika on noin viikon. Sima on alkoholitonta. Makuvaihtelua saa maustamalla veden tuoreella inkiväärillä tai käyttämällä sitruunan sijasta limea.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.