First out, först ut, ensimmäinen

Blåsippa, liverwort, sinivuokko
Blåsippa, liverwort, sinivuokko’
Vitsippa, windflower, valkovuokko
Vitsippa, windflower, valkovuokko

 

Först ut

Först ut på våren är tussilago. När vi ser den här blomman så vet vi att det finns hopp om vår. Nästa vårblomma att dyka upp är blåsippa, först är det några få exemplar men sen plötsligt är hela skogen blå. Vitsippan är den som markerar att våren verkligen är här, även om det fortfarande kan snöa. Vitsippan plockar vi i Finland traditionellt på Mors dag som firas alltid den andra söndagen i maj. (I Sverige firar man ju sista söndagen i maj).

First up

First up in the spring is the coltsfoot. When we see this flower, we know that there is hope for spring. Next spring flower to pop up is pennywort, first only a few, but then suddenly the whole forest becomes blue. Windflower is the one that marks that spring really is here, although it can still snow. In Finland we pick the windflower traditionally on Mother’s Day which is celebrated on the second Sunday in May. (In Sweden it´s celebrated the last Sunday in May).

Ensimmäinen

Ensimmäisenä keväällä tulee leskenlehti. Kun näemme tämän kukan, tiedämme, että keväästä on toivoa. Seuraavana vuorossa on sinivuokko, ensin muutama, mutta sitten yht´äkkiä koko metsä on sininen. Valkovuokko kertoo, että kevät tosiaan on täällä, vaikka vieläkin voi sataa lunta. Valkovuokkoja poimimme Suomessa perinteisesti äitienpäivänä jota vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. (Ruotsissa sitä vietetään toukokuun viimeisenä sunnuntaina).

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.