Valborgsafton, Walburgis night, Vappuaatto

Chokladmaräng, chocolate meringue, suklaamarenki

Chokladmaräng, choclate meringue, suklaamarenki

Smultron, wild strawberries, metsämansikoita
Smultron, wild strawberries, metsämansikoita

Valborgsafton

Valborgsafton är något som många har planerat länge på. Åtminstone här i Finland där tidningarna redan för länge sedan fyllts av reklam för diverse evenemang och jippon för var och hur man kan fira Valborg. Det traditionella sättet här i Åbo, Finland, är att man samlas antingen i Puolalabacken (finskspråkiga) eller Vårdbergsparken (svenskspråkiga) för att träffa bekanta, lyssna på tal och höra kören ”sjunga in våren”. Klockan sex på kvällen utmanas alla ta på sig mössorna. Och så fortsätter vårens första fest hela natten lång, alla är ju lediga dagen efter. Dagen efter inleds för övrigt med en picknick i parken.

Vad äter man på Valborg då ? Tja, den traditionella finska maten på Valborgsafton består av knackkorvar och potatissallad. Vi äter annat. Men en liten efterrätt slinker alltid ner, i år blir det chokladmaränger med vispgrädde och smultron (ur frysen). Äggvitor har vi alltid gott om i frysen då vi gör all majonnäs själva och det blir äggvitor över. Lägg en i burken, fyll på allteftersom och ändra siffran på burken varje gång du fyller på. När du har fyra eller fem stycken äggvitor så är det dags att baka maränger eller en klassisk Pavlova.

Chokladmaränger

75 g mörk choklad
5 äggvitor
3 dl socker
1 tsk potatismjöl
½ tsk bakpulver

Smält chokladen på låg värme och låt den svalna. Sätt ugnen på 120-140 grader. Sätt bakpapper på en plåt och sätt ugnen på 120-140 grader (lägre om du vill ha sega maränger, högre om du vill ha torra). Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret i tre omgånger. I den sista satsen rör du i även bakpulver och potatismjöl. Häll chokladen i en tunn stråle i marängmassan och rör om med en slickepott så att marängsmeten blir randig. Skeda eller spritsa ut smeten på plåten, antingen till nio jättestora maränger eller aderton mindre som vi gjorde. Grädda i 60-90 minuter (kortare tid för sega maränger, längre för torra). Stäng av ugnen, lämna ugnsluckan på glänt och låt marängerna torka några timmar eller över natten.

Servera med vispgrädde, vaniljsås, glass, bär eller frukt.

*Det här receptet är från Dansukker (precis som det för mjöd) och innehåller kanske lite väl mycket socker för min smak. Jag brukar inte heller använda bakpulver för maränger.

Walburgis night

A lot of people have been planning to celebrate this day for a long time. Newspapers have been filled with advertisements for different ways of how and where to spend this evening for a long time. The traditional way to celebrate Walburgis night in Turku, Finland, is that people gather at Puolalanmäki (the Finnish speaking) or Vartiovuorenpuisto (the Swedish speaking) in order to meet friends, listen to speeches and hear the choirs ”sing in the spring”. At six pm everybody is asked to put on the white cap. And then the carnival goes on all night. The next day is a holiday and it is celebrated by a picknick in a park.

What do You eat at Walburgis night then ? Well, the Finnish tradition is to eat nakkeja (thin sausages) and potatosallad. We eat other things. But we dont´s say no to a good dessert, this year it´ll be chocolate meringues with whipped cream and wild strawberries (from the freezer). We always have egg whites in the freezer as we make all mayonnaise ourselves. Just put an egg white in a box and fill it gradually every time You make mayonnaise. When You are up to four or five egg whites it´s time to make meringues or a classic Pavlova.

Chocolate Meringues

75 g of dark chocolate
5 egg whites
3 dl sugar
teaspoon of potato flour
½ teaspoon of baking powder

Melt the chocolate over low and allow it to cool for a while. Preheat the oven to 120-140 degrees (lower temperature for chewy meringues, higher for dry ones). Put parchment paper on the baking sheet. Beat the egg whites until they form soft peaks and add the sugar in three rounds, the last one including sugar, potato flour and baking powder. Add the chocolate in to the meringue and use a spatula until You get chocolate stripes in the meringue. Drop them by using a spoon or a pastry bag on a baking sheet. You´ll get nine big ones or 18 smaller ones with this recipe. Bake them in the oven for 60-90 minutes (shorter time for chewy meringues, longer for dry ones). Turn off the oven, open it a bit and let the meringues dry there for a few hours or over the night.

Serve the chocolate meringues with whipped cream, vanilla sauce, ice cream, berries or fruits .

*This recipe comes from Dansukker (as well as the one for mead) and includes a bit more sugar than I prefer. I don´t usually use baking powder either when making meringues.

Vapunaatto

Vappu on jotain, jota monet ovat suunnitelleet jo pitkään. Ainakin täällä Suomessa sanomalehdissä on jo kauan ollut mainoksia siitä, miten ja missä vappua kannattaa juhlia. Perinteinen tapa Suomen Turussa on se, että lähdetään joko Puolalanmäelle (suomenkieliset) tai Vartiovuorenpuistoon (ruotsinkieliset), tavataan ystäviä, kuunnellaan puheita ja ihaillaan, kun kuoro laulaa keväästä. Tasan kello kuusi illalla kaikkia kehotetaan laittamaan ylioppilaslakki päähän. Ja niin kevään suurin juhla jatkuu koko yön, ensimmäinen toukokuutahan on aina pyhäpäivä. Ja sitä juhlistetaan piknikillä puistossa.

Mitä vappuna sitten syödään ? No, perinteinen suomalainen ruoka vappuna koostuu nakeista ja perunasalaatista. Me syömme muuta. Pieni jälkiruoka kelpaa kuitenkin, tänä vuonna syömme suklaamarekeja, kermavaahtoa ja metsämansikoita (pakastimesta). Valkuaisia meillä on aina pakastimessa, koska teemme kaiken majoneesin itse. Laita valkuainen purkkiin ja pakkaseen ja täytä purkkia sitä mukaa kun valkuaisia jää yli. Kun sinulla on neljä tai viisi valkuaista pakastimessa, on aika tehdä marenkia tai vaikkapa perinteinen Pavlova.

Suklaamarengit

75 g tummaa suklaata
5 valkuaista
3 dl sokeria
1 tl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta

Sulata suklaa miedolla lämmöllä ja anna sen jäähtyä. Lämmitä uuni 120-140 asteeseen (alempi lämpötila sitkeisiin marenkeihin, ylempi kuiviin). Laita leivinpaperia uunipellille. Vatkaa valkuiaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri kolmessa erässä. Sekoita leivinjauhe ja perunajauhot viimeiseen erään. Valuta suklaa marengin joukkoon ja käytä nuolijaa sekoittamaan taikina raidalliseksi. Nosta marenki uunipellille lusikalla tai pursota se. Tästä reseptistä tulee yhdeksän isoa tai 18 pientä suklaamarenkia. Paista marenkeja 60-90 minuuttia (luhyempi paistoaika sitkeille marengeille, pidempi kuiville). Sammuta uuni, avaa uuniluukkua vähän ja anna marenkien kuivua muutama tunti taikka yli yön.

Tarjoile suklaamarengit kermavaahdon, vaniljakastikkeen, jäätelön, marjojen tai hedelmien kanssa.

*Tämä resepti on Dansukkerilta (niinkuin simankin, se löytyy myös fariinisokeripussista) ja siinä on enemmän sokeria kuin yleensä käytän. Yleensä en käytä myöskään leivinjauhetta marenkien valmistuksessa.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.