Hjortron, Cloudberry, Korpihilla

 

Korpihilla
Korpihilla
Riisitunturi
Riisitunturi

Hjortron

Långt borta i Lappland, i famnen av trädbevuxna, fuktiga myrar mognar ett vackert och värdefullt bär, Rubus Chamaemorus. Hjortronet, som den karga nordliga naturen och midnattssolen har utvecklat till den sötaste skatten av alla.

Korpihilla är också en kvinnas dröm. Drömmen om landsbygden, läckra delikatesser, ett ställe som är som hemma hos mormor. Idag är Korpihilla ett litet familjeägt företag som du kan hitta i södra Lappland, bakom Rukafjällen, precis nedanför nationalparken Riisitunturi, några stenkast från den klara Kitkasjön. De fräscha och rena lappländska bär och örter förädlas här till många olika delikatesser som bara väntar på att du ska plocka upp dem.

På våren, under taltrastens tid och när de orörda granskogarna går igenom en färgändring, är det dags att plocka granskott. Skotten plockas försiktigt i luftiga korgar så att morgondaggen i dem kan upplevas även senare på vintern. Den här drycken prisades som Finlands bästa redan 2005 och den kan köpas åtminstone på Stockmann, Maatilatori och ekobutikerna Ruohonjuuri. Den är alkoholfri och kostar ungefär 15 euro. När jag själv var gravid fanns inte den här drycken och det är något jag definitivt saknade bland alla sötsliskiga alkoholfria produkter. ”Kuohuva kuusenkerkkä” är en elegant produkt med många samma fina nyanser som champagne har.

 

Fjällens sommarnätter är vita som svanvingar.
På vintern, när jag blundar, hör jag blåhakens klara sång.
Sommaren finns kvar i mitt hjärta, sommarens bär ges till dig.
(Ritva Kokko, ägaren av Korpihilla. Läs mer på http://www.korpihilla.fi, tyvärr bara på finska)

Cloudberry

Far away in Lapland, in the northern mires, grows a particularly beautiful and valued berry, Rubus chamaemorus. Cloudberry, formed by the northern nature and the midnight sun in to the sweetest treasure of them all.

Korpihilla is also a one woman’s dream come true. The dream of the countryside, delicious delicacies, as well as to have a place with the atmosphere of granny´s place. Today Korpihilla is a small family run business that you can find in southern Lapland, behind the Ruka mountains at the foot of Riisitunturi National Park, just by the clear lake of Kitka. The fresh, clean berries and herbs from Lapland are refined and developed to delicacies, just waiting for you to pick them up.

In the spring, at the time of the song-thrush and when the untouched forests go through a change of colours it is time to pick the new spruce needles. The needles are collected in airy basket so that You will be able to experience the morning dew even later on in the winter. This drink was awarded the prize as the best in Finland already in 2005 and can be bought at least at Stockmann, Maatilatori and organic stores called Ruohonjuuri. It is non-alcoholic and costs approximately 15 euros. When I was pregnant this product didn´t exist and it’s something I definately missed among all too sugary products then available. ”Kuohuva kuusenkerkkä” is an elegant product with a lot of the same delicate tones as real champagne has.

 

Northern summer nights are as white as the swan’s wings.
In winter time when I close my eyes, I hear the bluethroat´s bright song.
Summer is still in my heart, to be given as berries to you.
(Ritva Kokko, owner of Korpihilla. Learn more at http://www.korpihilla.fi, only in Finnish though)

 

Korpihilla

Kaukana Lapissa, korpisoiden kosteassa sylissä, kypsyy erityisen kaunis, arvostettu marja, Rubus Chamaemorus, korpihilla. Hilla, jonka jylhä pohjoinen luonto ja kesäyön aurinko on kypsyttänyt makeimmillaan nautittavaksi.

Korpihilla on myös yhden naisen unelma. Unelma maaseudusta, suussa sulavista herkuista sekä mummolan tunnelmasta. Tänään Korpihilla on myös pieni perheyritys, jonka voit löytää Etelä-Lapista, Rukan vaarojen takaa, jylhän Riisitunturin kansallispuiston juurelta, aivan kirkkaan Kitkajärven läheisyydestä. Raikkaat ja puhtaat Lapin marjat ja yrtit jalostuvat täällä mitä moninaisimmiksi herkuiksi, jotka odottavat vain poimijaansa.

Keväällä laulurastaan aikaan, kun korpien kuusikot muuttavat väriään, on kuusenkerkän poiminta-aika. Kerkät napsitaan aamukasteen aikaan varovaisesti ilmaviin koreihin, että keväisen aamun herkkä hetki olisi tarvittaessa talvella saavutettavissa. Tämä juoma palkittiin Suomen parhaana jo vuonna 2005 ja sitä voi ostaa ainakin Stockmannilta, Maatilatorilta ja Ruohonjuuri – ekokaupoista. Se on alkoholiton ja maksaa noin 15 euroa. Kun olin raskaana tätä juomaa ei vielä ollut ollut ja kaipasin sitä kaikkien alkoholittomien, mutta sokeristen juomien oheen. ”Kuohuva kuusenkerkkä” on tyylikäs tuote, jossa on paljon samoja, herkkiä sävyjä kuin samppanjasssa.

 

Valkeat ovat tunturin kesäyöt kuin joutsenen siivet.
Talvisin kun suljen silmäni kuulen sinirinnan heleän laulun.
Kesä on yhä sydämessäni, marjoissa sinulle annettavaksi.
(Ritva Kokko, Korpihillan omistaja. Lue lisää osoitteessa http://www.korpihilla.fi)

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.