Sparris, aspargus, parsa

Sparris, asparagus, parsa
Sparris, asparagus, parsa

Vårtecken

Vädermässigt lyser våren fortfarande med sin frånvaro men det finns ju andra tecken på att våren är här – som sparris som nu dyker upp i butiker och på torget. I Finland odlas sparris i en mycket liten skala trots att alla förutsättningar finns åtminstone i södra Finland. En lokal odlare nära Åbo hittar man i Pargas och har man smakat på den inhemska sparrisen vars väg till torget eller butiken tagit mindre än ett dygn vill man helst inte ha något annat. De här vita, vackra exemplaren hittade jag på Salutorget i Åbo, de var dock inte inhemska.

Vit sparris skalas med potatisskalare och läggs därefter direkt i kallt vatten. Man kan skära av eller bryta den nedersta delen så slipper man torra och träiga delar. Sedan kokar man upp lättsaltat vatten med lite citronsaft (Norbert Lang rekommenderar även 2 sockerbitar /1 kg sparris) och en klick smör. Vi har en riktig sparriskastrull men de går alldeles utmärkt att koka dem i en vanlig kastrull eller stekpanna. Koka sparrisen i 10-15 minuter beroende på dess tjocklek.

De allra godaste smakminnen av vårens sparris har jag från Tyskland, närmare bestämt en restaurang vid Bodensee. Antagligen hade utsikten en del med smaksensationen att göra med… Traditionellt äts sparrisen med hollandaisesås, men vi brukar bara ha smält smör och lite flingsalt på. Här festade vi till lite extra, blandade kokta äggbitar i smöret och dessutom lite gräslök för färgens skull. Vi har även provat Danyel Couets Västerbottendressing till sparrisen och den dressingen är hur god som helst. Och så ska jag faktiskt prova på Norbert Langs sparrischutney också. (Läs mer här ).

Västerbottenostdressingen får man ihop av 1 dl riven Västerbottenost, 1 msk crème fraîche, 1 msk mjök, 1 msk rapsolja, 1 msk citronjuice och salt och peppar.

Signs of spring

The weather does not really call for any joy at all but there are other signs of spring here – like asparagus that is now showing up in stores and on the market square. In Finland we grow asparagus in a very small scale, even though all the perfect conditions would exist at least in southern Finland. A local grower near Turku is found in Parainen and once You have tasted the domestic asparagus whose path to the square or the store took less than a day You don´t want anything else. These white, beautiful ones were found in Turku Market Square, but they were not Finnish.

White asparagus is peeled with vegetable peeler and then submitted directly to the cold water. You can cut or break the bottom part to avoid dry and woody parts. Then boil it up lightly salted water with a little lemon juice (Norbert Lang also recommend two sugar cubes / 1 kg asparagus ) and bite of butter. We have a real asparagus pot but is perfectly possible to cook them in a regular pot or pan. Boil the asparagus in 10-15 minutes depending on its thickness.

The most delicious taste memories of spring asparagus I have come from Germany, specifically a tiny restaurant at the Bodensee. The view probably had to do with taste sensation… Traditionally asparagus is eaten with hollandaise sauce, but we usually just have melted butter and a little sea salt on. This time we partied a little extra with chopped, cooked eggs, butter and some chives for color’s sake. We also tried Danyel Couets Västerbotten Dressing for the asparagus and the dressing is a good one. And I’ll actually try Norbert Lang asparagus chutney too. ( Read more here  http://www.recept.nu/norbert_lang/smaratter_och_tillbehor/gronsaker_potatis_och_andra_rotfrukter/sparrischutney/

Danyels dressing is made of 1 dl Västerbottencheese (Swedish speciality), 1 tablespoon sour cream, 1 tbsp milk, 1 tablespoon oil, 1 tablespoon lemon juice. Season the sauce with salt and pepper.

Kevään merkkejä

Kevättä ei ole ilmojen puolesta ilmassa ainakaan vielä, mutta on muitakin merkkejä siitä, että kevät on täällä – kuten parsa, joka nyt on ilmestynyt kauppoihin ja toreille. Suomessa parsanviljely on pienimuotoista, vaikka kaikki edellytykset olisvat olemassa ainakin Etelä-Suomessa. Paikallinen viljelijä Turun lähellä löytyy Paraisilta ja ne, jotka ovat maistaneet kotimaista parsaa, jonka tie pellolta kauppohin on kestänyt päivän, eivät muuta haluakkaan. Nämä valkoiset, kauniit yksilöt löysin Turun kauppatorilta, mutta ne eivät ole kotimaisia. Valkoinen parsa kuoritaan perunankuorijalla ja laitetaan suoraan , apakylmään veteen.

Voit leikata tai napsauttaa parsan alaosan poikki niin vältyty kuivilta ja puislta osilta. Parsa keitetään kevyesti suolatussa vedessä jossa on hieman sitruunamehua (Norbert Land suosittelee myös kahta sokeripalaa/1 kg parsaa) ja nokare voita. Meillä on parsakattila, mutta parsat voi hyvin keittää myös tavallisessa kattilassa tai paistinpannussa. Keitä parsoja 10-15 minuuttia niiden paksuudesta riippuen.

Kaikkein herkullisin makumuisto parsoista minulla on Saksasta, pienestä viehättvästä ravintolasta Bodenseen rannalla. Luultavasti maisema oli oleellinen osa makuelämystä … Perinteisesti parsaa syödään hollandaisekastikkeen kanssa, mutta meillä on yleensä vain ole voisulaa ja hieman sormisuolaa. Täällä kertaa me sekoitimme sulaan voihin hakattua, keitettyä kananmunaa ja värin vuoksi vähän ruohosipulia. Kokeilimme myös Danyel Couets Västerbottenkastiketta parsoille ja se oli todella hyvää. Seuraavaksi aion kokeilla Norbert Langin parsachutneyn valmistamista. (Lue lisää täältä ).

Västerbotten -kastike on helppo tehdä: sekoita 1 dl Västerbotten -juustoa, kuppi raastettua kypsää juustoa, 1 rkl crème fraîchea, 1 rkl maitoa, 1 rkl rypsiöljyä ja 1 rkl sitruunamehua. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.