Rysk pizza, Russian pizza, venäläinen pizza

Ingredienser till en rysk pizza. Ingredients for a Russian pizza. Aineksia venäläisen pitsan valmistamiseen
Rysk, russian, venäläinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite bättre

Det börjar trots allt ordna upp sig med vädret. De har lovat riktigt hyggliga temperaturer till helgen som kommer. Vi får väl se om de har fel som vanligt. Men än så länge är det mat med en massa fett som gäller. Den här pizzan är något av en finsk tolkning av vissa, typiskt ryska smaker. Vill du äta en rysk pizza på restaurang så ska du styra kosan mot ön Sveaborg utanför Helsingfors i Finland och besöka en restaurang som heter Walhalla . Deras sommarpizzeria heter Nikolai och den här pizzan är den populäraste. Nikolai innehåller dock inte köttfärs, det har vi lagt till för en ännu köttigare och fylligare smak.

Rysk pizza

Degen

50 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
några matskedar olivolja

Bland jäst, salt och olja i ljummet vatten. Rör i mjölet. Knåda tills du har en fin och elastisk deg. Jäs pizzadegen under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek. Sätt bakpapper på två ugnsplåtar och baka ut degen så tunnt som möjligt.

Fyllning

tomatsås (krossade tomater, koka ihop med lite salt, socker, vinäger och eventuellt färsk basilika eller oregano)
400 g köttfärs
170 g rökt ryskt medwurst
3-4 saltgurkor
1 finhackad lök
riven ost
1 burk smetana

Sätt ugnen på 200grader. Stek köttfärsen. Finhacka löken, saltgurkan och medwursten. Lägg på fyllningen på pizzorna – förutom smetanan – och grädda i ugnen 200grader i 10 -15 minuter. Ta ut pizzorna och ät med en rejäl klicka av smetanan.

 

A bit better

It begins to sort of sorten out with the weather after all. They have promised real nice temperatures for the weekend. We’ll see if they are wrong as usual. But so far, a lot-of-fat-food rules. This pizza is something of a Finnish interpretation of some typically Russian tastes. Would you like to eat a Russian pizza at the restaurant then you should head to the island of Suomenlinna in Helsinki, Finland and visit a restaurant called Walhalla . Their summer pizzeria is called Nikolai and this pizza is their most popular one. Nikolai does not any contain any minced meat, we have added it for an even meatier and fuller flavor.

Russian pizza

The dough

50 g yeast
3 dl warm water
1 teaspoon salt
7 dl flour
a few tablespoons of olive oil

Add the water (37 degrees) to the yeast, salt and oil. Stir in the flour. Knead until you have a fine, elastic and shiny dough. Keep pizza dough under a a tea towel for 30 minutes to double in size. Place baking paper on two baking sheets and bake the dough as thin as possible.

Filling

tomato sauce (crushed tomatoes, boil together with a little salt, sugar , vinegar and add fresh basil or oregano if You want to)
400g minced beef
170 g smoked Russian metworst
3-4 pickled cucumbers
1 onion, finely chopped
grated cheese
1 jar of sour cream (smetana if possible)

Preheat the oven to 200 º degrees. Fry the minced meat. Finely chop the onion, salt cucumber and metworst. Add the topping on the pizza – except the sour cream – and bake in the oven 200 º degrees for 10-15 minutes. Take out the pizzas and eat with a big click of sour cream.

Aina jotakin

Taivas on kuitenkin sininen… ja viikonlopuksi on luvattu lämmintä. Saapa nähdä ovatko taas väärässä. Mutta täällä syödään edelleen rasvaista ja suolaista ruokaa. Tämä pizza on suomalainen tulkinta venäläisistä makuyhdistelmistä. Jos haluat syödä tämän pizzan ravintolassa, suuntaa Suomenlinnaan Helsingin ulkopuolelle ja siellä ravintolaan nimeltä Walhalla . Heidän kesäpizzeriansa nimi on Nikolai ja tämä on paikan suosituin pizza. Tosin Nikolai ei sisällä jauhelihaa, sen me olemme lisänneet siihen, jotta maku olisi vielä lihaisampi ja täyteläisempi. Kaiken kruunaa smetana.

Venäläinen pizza

Taikina

50 g hiivaa
3 dl lämmintä vettä
1 tl suolaa
7 dl jauhoja
pari ruokalusikallista oliiviöljyä

Sekoita hiiva, suola ja öljy lämpimään veteen. Sekoita joukkoon jauhot. Vaivaa kunnes taikina on joustavaa ja kiiltävää, Nostata keittiöpyyhkeen alla 30 minuuttia tai kunnes taikina on kaksinkertainen. Aseta leivinpaperia kahdelle pellille ja kauli taikina mahdollisimman ohueksi.

Täyte

tomaattikastiketta ( keitä tomaattimurskaa, hieman suolaa, sokeria, viinietikkaa ja jos haluat, sekoita joukkoon tuoretta basilikaa tai oreganoa )
400 g jauhelihaa
170 g venäläistä meetvurstia
3-4 suolakurkkua
1 sipuli
juustoraastetta
1 purkki smetanaa

 

Kuumenna uuni 200 º asteeseen. Paista jauheliha. Hienonna sipuli, suolakurkku ja meetvursti. Levitä täytteet – paitsi smetana – pizzoille ja paista uunissa 10 minuuttia. Nauti venäläinen pizza isojen smetananokareiden kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.