Basilikagravad lax, basil marinated salmon, basilikamarinoitu lohi

 

Basilikagravad lax. Basilmarinated salmon. Basilikagraavattu lohi.
Lax, salmon, lohi
Första simtur för Anton i Runsala. First swim for Anton in Ruissalo. Antonin ensimmäine uintikerta Ruissalossa.
Första simtur, first swim, ensimmäinen uinti

Nordiska skatter – lax

Gravad lax eller gravlax är en nordisk maträtt bestående av lax som gravats, det vill säga som fått ligga i en speciell blandning av salt och socker i ett par dagar. Dill eller örtkryddor kan även tillsättas för smakens och utseendets skull. Gravad lax som maträtt har förekommit sedan 1600-talet.

Nu när de lata sommardagarna äntligen är här så får ni ett busenkelt recept på snabbgravad lax som gör att man slipper vänta i två dygn – den ”vanliga” gravningstiden – på det färdiga resultatet. Bifogar bildbevis på en galen familjemedlem som valde att bada igår. Vattnet är 10 grader kallt.

Basilikagravad lax

1 kg laxfilé
2 msk havssalt
2 msk strösocker
svartpeppar
1 lime eller citron (både saften och skalet)
lite olivolja
2 krukor basilika

Finhacka basilikan. Tvätta limen (eller citronen) och finriv skalet. Putsa laxen från fett och hinnor, dra ut eventuella ben med pincett. Skär laxen (som har varit fryst i minst 2 dygn) i lövtunna skivor och lägg dem på en fat. Strö över salt, socker och svartpeppar från kvarnen. Ringla över lite olivolja samt finrivet limeskal. Om man vill att det ska gå ännu snabbare med gravningen så ringlar man över pressad lime- eller citronsaft också. Strö över all basilika. Tjugo minuter i ett kylskåp och voilá, det är klart. Ett sådant här fat brukar försvinna hos oss i ett nafs.

 

Nordic treasures – salmon

Marinated salmon or gravlax is a Nordic dish consisting of raw salmon, which has been kept in a special blend of salt and sugar in a few days. Dill or herbs can also be added for flavor and look. Gravlax – salmon dish has existed in the Nordic countries since the 1600´s

Now that the lazy days of summer finally are here You´ll get an easy recipe for quick marinated salmon which eliminates the need to wait for two days – the ”regular” marinating time – for the final result. Ýou will even get some photographic evidence of a crazy family member who chose to swim yesterday. The water is 10 degrees cold.

 

Basil marinated salmon

1 kg salmon fillet
2 tablespoons of sea salt
2 tablespoons granulated sugar
black pepper
1 lime or lemon (both juice and skin )
some olive oil
2 pots of basil

 

Chop the basil. Wash the lime (or lemon ) and zest it. Clean the salmon from fat and skin, pull out any bones with tweezers. Cut the salmon (which has been frozen for at least 2 days ) in paper-thin slices and put them in a plate. Sprinkle with salt, sugar and black pepper. Drizzle with some olive oil and finely grated lime zest. If you want the salmon to get ready even faster drizzle over the squeezed lime juice too. Sprinkle with chopped basil. Twenty minutes in the fridge, and voila, it’s done. Such plates as this usually disappear in a flash in our family….

 

Pohjoismaisia aarteita – lohi

Graavilohi on pohjoismainen ruokalaji, joka valmistetaan kypsentämällä lohi kuumentamatta. Sana graavi tulee ruotsinkielen sanasta grav, joka tarkoittaa haudata. Graavilohi valmistetaan laittamalla lohifileisiin karkeaa suolaa, sokeria, pippuria ja tilliä, sekä halutessa myös muita mausteita kuten konjakkia. Ruokalaji on tunnettu Pohjoismaissa jo 1600-luvulta lähtien. 

Nyt kun laiskat, kesäiset päivät ovat vihdoin saapuneet niin saatte tässä helpon reseptin, joka eliminoi pitkän graavaamisajan – yleensähän se on kaksi vuorokautta. Liitän mukaan todistusaineistoa siitä, että yksi perheenjäsen kävi eilen uimassa. Meriveden lämpötila on 10 astetta.

 

Basilikamarinoitu lohi

1 kg lohta
2 rkl merisuolaa
2 rkl kidesokeria
mustaa pippuria
1 lime tai sitruunan (sekä kuori ja mehu)
oliiviöljyä
2 ruukkua basilikaa

Hienonna basilika. Pese lime (tai sitruuna) ja raasta sen kuori. Puhdista lohesta rasva ja poista mahdolliset ruodot pinseteillä. Leikkaa lohi ( joka on ollut pakkasessa vähintään 2 päivää) ohuen ohuiksi siivuiksi ja levitä ne tarjoiluvadille. Ripottele päälle suolaa, sokeria ja mustapippuria. Kaada lohisiivujen päälle hieman oliiviöljyä ja hienoksi raastettua limen kuorta. Jos haluat graavausprosessin menevän vieläkin nopeammin niin purista lohifileiden päälle vielä sitruunan tai limen mehua. Levitä hienoksi hakattu basilika lohisiivujen päälle. Kaksikymmentä minuuttia jääkaapissa, ja voila, basilikagraavattu lohi on valmista. Meidän perheessämme tällainen vati katoaa aika nopeasti.

2 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.