Pomme de terre

Tvättad nypotatis. Washed new potatoes. Pestyt uudet perunat.
Nypotatis, new potatoes, uudet perunat
Snittar med lax och potatis. Canapées with potato and salmon. Alkupaloja lohesta ja perunasta.
Snittar av potatis, canapées of potatoe, alkupalat perunasta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomme de terre

Nypotatis är en delikatess utan dess like. Jag köpte 2 kilo svensk nypotatis på Salutorget och den mängden glädjer oss i ett några dagar. I år kunde man sätta potatisarna i marken tidigt. I södra Finland var det faktiskt ett par veckor tidigare än vanligt och man räknar med att de första nypotatisarna från växthusen är klara till skolavslutningen i slutet av maj. Nypotatisarna från åkrarna kommer att bli klara i god tid före midsommar. De här var supergoda.

Tvätta nypotatisen. Koka upp vattnet och tillägg 1 tsk salt per 1 liter vatten. Lägg i potatisen i det kokande vattnet och låt dem koka måttligt. De små potatisarna är klara på 10 minuter, större kräver mer tid. Därför är det fiffigast att försöka välja potatisar av samma storlek, jag älskar de allra minsta mest. Häll av vattnet och avdunsta i kastrullen. Dill, smör och flingsalt är de bästa tillbehören.

Vill man göra lite annorlunda snittar för vårens alla fester så kan man använda nypotatis istället för bröd eller kex. Skär bort en bit av båda ändorna av potatisen så att den står stabilt och att fyllningen får plats. Och så är det bara fantasin som kan sätta gränser för vad du sätter på. Vi brukar ha löjromsröra (löjrom, crème fraîche och rödlök), sikröra (finhackad, gravad sik med dill och citron), gravad lax med lite crème fraîche och löjrom/sikrom eller laxrom samt dill och ibland har vi även sill, gräddfil och dill på. Testa, de är jättegoda !

 

Pomme de terre

New potatoes are a Nordic delicacy like no other. I bought two kilograms Swedish new potatoes in the Market Square and the amount will be enough for us for a few days. This year they could put the potatoes in the ground early. In southern Finland, it was actually a few weeks earlier than usual, and it is expected that the first new potatoes from the greenhouses are ready when the school ends for summer in the end of May. Potatoes from the fields will be ready well before midsummer. These were very tasty.

Wash the new potatoes. Boil water and add 1 teaspoon salt per 1 liter of water. Add the potatoes in to the boiling water and let them boil moderately. The small potatoes are ready in 10 minutes, the larger ones require more time. Therefore, it is clever to try to choose potatoes of the same size, I love the little ones the most. Pour off the water and put the potatoes back in to the pan. Dill, butter and flaked salt are the best accessories.

If you want to do a little different canapés for all the spring parties You can use potatoes instead of bread or crackers. Remove one piece of both ends of the potato so that it is stable and that the filling will fit. It is only Your imagination that might limit what You put on. We usually have mix of roe (roe, crème fraîche and red onion), mix of common whitefish (finely chopped, marinated whitefish with dill and lemon), marinated salmon with a little bit of crème fraîche and different types of roes and dill, and sometimes we even put some herring, sour cream and dill on. Try them, they are just great !

Pomme de terre

Uudet perunat ovat parasta herkkua tähän vuodenaikaan. Ostin kaksi kiloa ruotsalaisia uusia perunoita Kauppatorilta ja se määrä riittää meille muutaman päivän. Tänä vuonna perunat pystyttiin laittamaan maahan jo aikaisin. Etelä-Suomessaitse asiassa muutamaa viikkoakin tavallista aikaisemmin, ja on odotettavissa, että ensimmäiset uudet perunat kasvihuoneista valmistuvat sopivasti koulujen päättäjäisiin toukokuun lopussa. Pelloilta tulevat perunat ovat valmiita hyvissä ajoin ennen juhannusta. Nämäkin olivat erittäin hyviä.

Pese perunat. Kiehauta vesi ja lisää 1 tl suolaa /litra vettä. Lisää perunat kiehuvaan veteen ja anna niiden kiehua miedolla lämmöllä. Pienet perunat ovat valmiita 10 minuutissa, isompia pitää keittää kauemmin. Siksi onkin viisasta yrittää valita samankokoisia perunoita, itse pidän eniten niistä kaikkein pienimmistä. Kaada vesi pois, laita perunat kattilaana ja anna lopun keitinveden haihtua. Parhaita lisukkeita ovat tilli, voi ja sormisuola.

Jos haluat tehdä vähän eri alkupaloja kaikkiin kevään juhliin niin voit käyttää perunaa leivän tai keskien sijaan. Leikkaa pieni pala pois perunan molemmista päistä niin, että se pysyy pystyssä ja sen päälle voi laittaa täytettä. Täytteitä tehdessä vain mielikuvitus on rajana. Meillä on yleensä muikunmätitäytettä ( muikunmätiä, ranskankerma ja punasipulia), siikatäytettä ( hienonnettua, graavattua siikaa, tilliä ja sitruunaa), graavattua lohta, hieman ranskankermaa ja muikun, siian tai lohen mätiä sekä tilliä. Joskus laitamme uusien perunoiden päälle myös silliä, smetanaa ja tilliä. Kokeile, nämä ovat hyviä !

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.