Laga mat av syrén, del 2, Cooking lilac, part 2, ruokia syreenistä, osa 2

Syréner och citron. Lilac flowers and lemon. Syreeninkukkia ja sitruunaa.
Syréner, lilac flowers, syreeninkukkia
Koka syrénblad i en kastrull. Cooking lilac flowers in pot. Syreenin keitto kattilassa.
Koka syrénblad, cooking lilac flowers, syreenin keitto

 

Laga mat av syrén, del 2

Svenskarna är nog betydligt bättre på att ta vara på naturens godsaker än vad vi finländare är. Jag har aldrig tänkt på att man kan kanske göra saft av syrén också men i år var det dags för ett försök.

Jag gick ut på gården och samlade en liten korg med klasar som jag lade ut på en vit handduk. Avlägsnade småkrypen, skivade två stycken citroner och varvade dem i en kastrull med ca 20 stycken syrénklasar. Kokade upp 1 liter vatten och löste 25 g citronsyra i det. Hällde det kokande vattnet och citronsyran över blommorna och citronskivorna, täckte med lock och ställde i kylen en dag. Sedan silade jag bort blommorna och tillsatte 700 g strösocker (800-1000 g som Matgeek rekommenderade kändes för mycket). När sockret var löst hällde jag saften i rengjorda flaskor och ställde dem i kylen.

Jag smakade av saften just precis, doften är helt underbar och smaken något helt annat än jag hade väntat mig. Lite ska nog definitivt sparas till nyårsafton så att man får lite vårkänsla mitt i eländet. Jag ska nog ta och experimentera med syrénsaft och sorbet också eller kanske även glass på saften när glassmaskinen hittar hem igen. Nästa år gör jag en betydligt större sats, man kan lika gärna samla fler klasar och koka upp mer vatten. Inte speciellt avancerad, liksom.

Syrénsaft

20 klasar syrénblommor
1 liter vatten
2 skivade citroner med skal
25 g citronsyra (köps på apotek)
socker

 

Cooking lilac, part 2

Swedes are probably much better taking care of nature’s goodies than we Finns are. I have never thought of that one could make lemonade of lilac but this year it was time for a try.

I went out into the garden and gathered a small basket with bunches of lilac and laid them out on a white towel. Removed beetles, sliced two lemons and layered them in a saucepan with about 20 pieces of lilac bunches. Cooked up 1 liter of water and dissolved 25 g of citric acid in it. Poured the boiling water and citric acid over the flowers and lemon slices, covered with a lid and put it in the fridge for a day. Then I strained out the flowers and added 700 g granulated sugar (800 to 1000 g that Matgeek recommended felt too much). When the sugar was dissolved, I poured the juice into sterilized bottles and put them in the fridge.

I just tasted the juice, the scent is absolutely wonderful and the taste is something completely different than I had expected. Some of the juice will be saved for New Year’s Eve so that one can get a little spring feeling in the winter. I’ll take and experiment with lilac lemonade and sorbet also or maybe even ice cream on the juice when our ice cream maker finds it´s way home again. Next year, I ´ll make more of the juice, you might as well collect more bunches and boil more water. Not very advanced, really.

Lilac juice

20 bunches lilac flowers
1 liter of water
2 sliced lemons
25 g of citric acid (available at pharmacies)
sugar

Ruokia syreenistä, osa 2

Ruotsalaiset osaavat kerätä luonnon antimet paremmin talteen kuin me suomalaiset. En ole koskaan ajatellut, syreenin kukista voisi tehdä mehua, mutta tänä vuonna sitten kokeilin.

Menin ulos pihalle ja keräsin pienen korin täyteen syreenin kukkia. Kotona laitoin ne valkoisen pyyhkeen päälle ja poistin roskat ja ötökät. Viipaloin kaksi pestyä sitruunaa kuorineen ja laitoin ne vuorotellen syreenin kukkien kanssa kattilaan. Kattilaan laitoin vähän yli 20 sireenin kukkaa. Keitin litran vettä ja liuotin siihen 25 g sitruunahappoa. Kiehuva vesi ja sitruunahappo kaadettiin syreenin kukkien ja sitruunan siivujen päälle, kattilan kansi päälle ja kattila jääkaappiin. Annetaan olla kylmässä yksi vuorokausi. Sitten kukat ja sitruunat siivilöidään pois ja nesteeseen sekoitetaan 700 g hienoa sokeria (800-1000 g, jota Matgeek suositteli, tuntui liian paljolta). Kun sokeri on kokonaan liuennut, mehu pullotetaan puhtaisiin pulloihin ja laitetaan jääkaapppiin.

Maistoin valmista mehua juuri äskettäin, tuoksu oli hurmaava ja maku jotain aivan muuta kuin olin odottanut. Tätä pitää säästää uudenvuoden aattoon asti, hieman kevättä keskelle sydäntalvea. Kokeilen tästä vielä sorbettia ja ehkä myös jäätelöä, kunhan jäätelökoneemme löytää tiensä takaisin kotiin. Ensi vuonna teen paljon suuremman erän, syreenin kukkien kerääminen ja veden keittäminen kun ei ole kovin työlästä.

Syreenimehu

20 syreenin kukintoa
1 litra vettä
2 sitruunaa viipaleina (kuorineen)
25 g sitruunahappoa (saatavilla apteekeista )
sokeria

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.