Enkel pastarätt, simple pasta dish, yksinkertainen pasta

 

Bacon och purjölök i en stekpanna. Bacon and leek in a frying pan. Pekonia ja purjosipulia paistinpannulla.
Bacon och purjölök, bacon and leek, pekonia ja purjosipulia

 

En enkel pastarätt

Idag blev det bråttom. Besök på morgonen (en gammal granne med sin bebis som tittade in) med kaffe och fika, snabb lunch och iväg till polisstationen i Åbo för att lämna in passansökningar. Däremellan några samtal och mejls om en ugnslucka som fullkomligen exploderade igår när vi just skulle sätta in två plåtar med pizza. Tur att man har snälla grannar som lånar ut sina ugnar… Och på polisstationen kom nästa smäll, enligt det finska registret har sonen ingen pappa utan jag är en ensamstående mamma åt honom. Eller något. Ganska så konstigt när storasystern visst har en pappa och att vi – sambon och jag – bott ihop sedan 1998. Iväg tll magistratet och därifrån till socialen. Imorgon får jag ringa något som heter ”barnövervakaren” på socialen för att reda ut dethela. Inte så särskilt lockande.

Väl hemma igen bytte vi cyklar mot bilen och åkte direkt till en husvisning. Intressant hus med en jättefin trädgård, många äppelträd och massor med annat roligt. Både sol och skugga. Vi får väl se var vi hamnar. Hemma igen men sent, slängde ihop en enkel pastarätt som räddar en när man varken har tid eller ork kvar att laga något avancerat. I och med att det bara är fyra ingredienser (undrar om receptet kommer från Ica, de hade ju något koncept med just fyra ingredienser) så är det lätt att komma ihåg också.

Pasta med purjolök, bacon och mögelost

1 purjolök
1 paket bacon (200-300 g)
2 dl grädde
1 rejäl bit mögelost (till exempel Castellos Blue Light)
valfri pasta
parmesan
smör
svartpeppar

Koka upp rikligt med vatten. När vattnet kokar tillsätter du saltet och pastan. Ansa och dela purjolöken på längden (använd bara den vita delen). Strimla purjolöken fint och stek den i smör utan att den tar färg. Klipp eller skär baconet i mindre bitar och stek den också. Tillsätt grädde och koka tills såsen har en krämig konsistens. Tillsätt osten. Vi tog nästan hela osten, man får smaka sig fram, helt enkelt. Smaka av med svartpeppar. Ät med pasta och nyriven parmesan.

A simple pasta dish

Today was busy. Visit in the morning (an old neighbor with her baby who stopped by) with coffee and snacks, quick lunch and off to the police station in Turku to submit passport applications for me and the kids. In between a few calls and e-mails on an oven door that exploded yesterday when we were about to put two sheets of pizza. Lucky to have nice neighbors who lend their ovens… And the next surprise came at the police station, according to the Finnish registry our son has no father but I am a single mother to him. Or something. Quite surprising when his big sister certainly has a dad and that we – my partner and I – have lived together since 1998. We Set off to the local register office, and from there we ere advised to go to the social services. Tomorrow, I get to call something called ” child supervisor ”, a social worker to sort out it all. I´m not too keen to make that call.

Once back home, we left the bikes and took the car instead to go to see a a house that is for sale. An interesting house with a really nice garden, many apple trees and lots of other fun stuff. Both sun and shade. We’ll see where we end up. Home again but as it was late, I threw together a simple pasta dish that saves You when You have neither the time or energy left to cook something advanced. The fact that there are only four ingredients (I wonder if the recipe comes from Swedish Ica, they had a concept of just four ingredients) makes it easy to remember.

Pasta with leek, bacon and blue cheese

1 leek
1 package of bacon (200-300 g)
2 dl cream
1 chunk of blue cheese (such as Castello Blue Light)
pasta
parmesan
butter
black pepper

Boil plenty of water. When the water boils, add the salt and the pasta. Clean and cut the leeks lengthwise (use only the white part ). Chop the leek finely and fry it in butter without adding color. Cut the bacon into small pieces and fry it as well. Add cream and cook until the sauce gets creamy. Add the cheese. We took almost all of the cheese, You simply have to taste Your way. Season with black pepper. Eat with pasta and freshly grated parmesan cheese.

Yksinkertainen pasta

Tänään oli kiire. Aamulla kävi vieraita (vanha naapuri lapsensa kanssa), juotiin kahvia ja syötiin pientä purtavaa, sitten nopea lounas ja lähtö Turun poliisiasemalle jättämään passihakemuksia. Välillä vähän soittoja ja sähköposteja eri paikkohin koska uuninluukku räjähti eilen ihan kokonaan, juuri kun olimme aikeissa laittaa sinne kaksi pellillisät pizzaa. Onneksi on mukavia naapureita, jotka lainaavat uunejansa … Ja poliisiasemalla tuli seuraava yllätys – Suomen rekistereiden mukaan pojallamme ei ole isää, olen virallisesti hänen yksinhuoltajaäitinsä. Tai jotain. Melko yllättävää, koska isosiskolla varmasti on isä ja että me – avopuolisoni ja minä – olemme asuneet yhdessä vuodesta 1998. Kävimme maistraatissa, josta lähetettiin sosiaalivirastoon. Huomenna pitää kuulemma soittaa sosiaaliviraston ”lapsivalvojalle” tästä asiasta. Ei erityisen houkuttelevaa.

Palattuamme takaisin kotiin vaihdoimme pyörät autoon ja menimme asuntonäyttöön. Mielenkiintoinen talo ja todella mukava puutarha, paljon omenapuita ja muuta kivaa. Tontilla oli sekä aurinkoa että varjoa. Katsotaan mihin päädymme. Viimeinkin kotona, mutta koska kello oli niin paljon päätin tehdä yksinkertaista pastaa, joka pelastaa kun ei ole aikaa tai halua tehdä mitään aikaavievää tai vaivalloista. Se, että siinä on vain neljä raaka-ainetta (resepti voi olla peräisin Ica-kaupoista, ne käyttivät joskus ”neljän raaka-aineen” konseptia) tekee sen, että resepti on helppo muistaa.

Pastaa purjopekonihomejuustokastikkeessa

1 purjo
1 paketti pekonia (200-300 g)
2 dl kermaa
1 iso pala sinihomejuustoa (esim. Castello Blue Light)
pastaa
parmesaania
voita
mustapippuria

Keitä iso kattilallinen vettä. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja pasta. Huuhtele purjo ja leikkaa se pituussuunnassa kahtia (käytä vain valkoinen osa). Hienonna purjo ja paista se voissa ilman, että se saa väriä. Leikkaa pekoni saksilla tai veitsellä pieniksi paloiksi ja paista se. Lisää kerma ja keitä kunnes kastike sakenee. Lisää juusto. Käytimme lähes koko juuston, maistelemalla saa haluamansa homejuustovivahduksen. Mausta mustapippurilla. Nauti keitetyn pastan ja parmesaanin kanssa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.