Laga mat av syrén, cooking lilac, ruokia syreenistä

 

 

Syrénsocker i en glasburk. Lilac sugar in a can of glas. Syreenisokeria lasipurkissa.
Syrénsocker, lilac sugar, syreenisokeria

Laga mat av syrén, del 3

I och med att det var så kallt häremellan (bara tio grader i en hel vecka kändes så där) så blommar allting för fullt ännu. Alltså om du inte har hunnit med att laga syrénsaft eller kandera syrénblommor så finns det tid ännu. Snart kommer värmen på riktigt och då är det för sent.

En tredje grej som man kan laga så här års är socker med syréndoft. Det räcker med blommor från ett par klasar för att smaksätta vanlig strösocker med syrén. Varva socker och blommot i en glasburk och låt stå och dra i ett par veckor. Blommorna är vackert lila (eller vita) i början men blir torra och bruna allt eftersom. Man kan hälla sockret i ett durkslag så sorteras blommorna bort. Socret ger en fin smak till exempel när man bakar sockerkaka. Jag tänker testa sockret nästa gång vi gör glass här hemma.

Cooking lilac, part 3

The fact that it was so cold (only ten degrees for a whole week) is the reason for the fact that everything is still blooming. So if You have not had time to cook lilac juice or make candied lilac flowers there is still time. Soon, the temperature will rise and then it is too late.

A third thing that You can cook this time of year is sugar with lilac. Suffice flowers from a couple of bunches to flavor regular granulated sugar with lilac. Put the sugar and lilac flowers in a glass jar and allow to stay for a couple of weeks. The flowers are beautiful lilac (or white) at first but become dry and brown in a couple of days. You can pour the sugar in a colander to sort the flowers away. The sugar gives a nice flavor, for example, when you bake a cake. I´m planning to test the sugar next time we make ice cream at home.

Ruokia syreenistä, osa 3

Se, että tässä välillä oli niin kylmä (kymmenen astetta koko viikon) on syy siihen, että kaikki vielä kukkii. Joten jos sinulla ei ole ollut aikaa tehdä syreenimehua tai sokeroida niiden kukkia niin vielä ehtii. Pian tulee vielä lämpimämpää ja syreenit lakastuvat.

Kolmas ”ruoka”, jonka voit valmistaa syreenistä tähän aikaan vuodesta on sillä maustettu sokeri. Sokerin maustamiseen riittää kun keräät ja irroitat parin kukinnon kukat. Laita kukkia ja sokeria vuorotellen lasipurkkiin ja anna sen maustua pari viikkoa. Kukat ovat aluksi kauniin violetteja (tai valkoisia), mutta sitten niistä tulee kuivia ja ruskeita. Voit poistaa kukat siivilöimällä sokerin. Sokeri antaa esimerkiksi tavalliselle sokerikakulle uuden, mukavan maun. Itse aion testata sitä seuraavan kerran jäätelönteossa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.