Torsk med brynt smör och pepparrot, cod fish with browned butter and horseradish, turskaa, ruskistettua voita ja piparjuurta

Torsk och potatis med brynt smöt och pepparrot. Cod fish and potatoes, browned butter and horse radish. Turskaa ja perunoita, ruskistettua voita ja piparjuurta.
Torsk och potatis, cod fish and potatoes, turskaa ja perunoita

 

Ingen ugn

Ugnen pajade, jag har då aldrig varit med om att den inre luckan fullkomligt exploderar. Nåväl, det är tydligen ganska vanligt. Det får bli att steka och koka tills det blir klart vem som får stå för kostnaden när en relativt ny ugn beter sig på det där sättet. Den hann nog knappast komma in i puberteten då den köptes för fyra år sedan…

Igår kväll fick det bli lite fisk med tillbehör. Jag stod i butiken och funderade länge, egentligen hade jag tänkt köpa olika sorters sill men när de nu råkade ha torsk i fina bitar så fick det bli det istället. Jag hade tänkt laga den med enbart pepparrot som blev över från förra veckans fotograferingar men när jag snubblade på Tommy Myllymäkis recept på torsk med brynt smör och pepparrot så fick det bli det istället. Synd att pepparroten som säljs i Finland vanligtvis kommer från Ungern och är hårt inplastad, det förstör smaken. På torget har pepparroten sålts tidigare men inte längre, vet ej om det beror på efterfrågan. Men med tanke på att små butiker inte längre har palsternacka, kålrot eller rotselleri i sortimentet så är det väl den bristande efterfrågan som är boven i dramat. Synd, pepparrot är gott !

Torsk med brynt smör och pepparrot

600 g fisk
300 g räkor
6 st ägg
15 cm pepparrot
1 st citron
1 kruka dill
200 g smör
600 g nypotatis
smör till stekning

Koka upp vatten och lägg i den nypotatisen och salt. Koka äggen i en annan kastrull i ca 6 minuter. Kyl äggen och skala dem. Skala räkorna. Riv äggen på rivjärnets grova sida och blanda med räkor och nyriven pepparrot. Tillsätt finhackad dill. Stek fisken i en varm panna med olja i, fortsätt att steka den andra sidan med smör. Ös på med smält smör från pannan. Bryn smöret i en kastrull – rör om hela tiden så att det inte bränns vid. När smöret är brunt och har en nötaktig doft är det färdigt. Servera fisken med räk- och pepparrotsröran, kokt potatis och brynt smör. Dekorera med dill och citron.

Ovenless

The inside oven glass was cracked, but I actually didn´t even know that it could explode like that. Well, it is apparently quite common. We´ll just have to fry and cook until it becomes clear who bears the cost when a pretty new oven behaves like that. It could hardly have get into puberty as it was bought four years ago…

We ate fish with horseradish and potatoes yesterday night. I stood in the store and thought for a long while, I had thought about buying different kinds of herring, but now as they happened to have cod fish cut into fine pieces so I just had to choose that instead. I had planned to cook it with just horseradish that was left over from last week’s photo shooting but when I stumbled upon Tommy Myllymäkis recipe for cod with browned butter and horseradish it had to be that instead. It´s a pity that horseradish sold in Finland usually comes from Hungary and has a hard plastic cover, it destroys the flavor. Horseradish was sold on the market square in the past but not anymore, I do not know if it depends on demand. But the fact that small shops no longer have parsnip, turnip or celeriac in the selection is because of the lack of demand. Too bad, horseradish is delicious!

Cod fish with browned butter and horseradish

600 g cod fish
300g prawns
6 eggs
15 cm horseradish
1 lemon
1 pot dill
200g butter
600 grams of potatoes
butter for frying

Boil water and put in the new potatoes and salt. Boil the eggs in another pot for about 6 minutes. Cool the eggs and peel them. Peel the prawns. Grate the eggs on the rough side and mix with shrimp and freshly grated horseradish. Add chopped dill. Fry the fillets in a hot pan with oil and continue to fry the other side with butter. Pour in the melted butter from the pan. Brown the butter in a pan – stirring constantly so it does not burn. When the butter is brown and has a nutty aroma, it is fine. Serve the fish with the mix of eggs, shrimps, horseradish, boiled potatoes and browned butter. Garnish with dill and lemon.

Uuniton

Lattialieden uuniluukku hajosi, en edes tiennyt, että niin voi käydä. Luukun sisälasi kirjaimellisesti räjähti. No, se on kuulemma aika yleistä. Siihen asti, että selviää kuka vastaa korjauskustannuksista, tässä huushollissa keitetään ja paistetaan. Hassua, että aika uusi uuni voi käyttäytyä tuolla tavalla, eihän se neljän vuoden iässä ole voinut saavuttaa murrosikääkään…

Eilen illalla laitettiin kalaa. Seisoin kaupassa ja mietin pitkään mitä ostaa. Ensin ajattelin ostaa erilaisia sillejä, mutta houkuttelevien pakkausten ansiosta päädyinkin turskaan. Ajattelin tehdä paistettua kalaa raastetun piparjuuren kera (sitä jäi yli viime viikon kuvauksista), mutta kun löysin Tommy Myllymäen reseptin jossa on sekä turskaa, ruskistettua voita ja piparjuurta niin pitihän sitä kokeilla. Harmi, että Suomessa myytävä piparjuuri yleensä on kotoisin Unkarista ja se pakataan tiukkaan muoviin niin, että maku tuhoutuu. Torilla on joskus myyty kotimaista piparjuurta, mutta ei enää. Ehkäpä se johtuu kysynnästä, tai siis sen puutteesta. Pienissä kaupoissa ei ole enää palsternakkaa, lanttua tai selleriä, ja kysynnän puute voi olla syyllinen siihenkin. Harmillista, piparjuuri on herkullista !

Paistettua turskaa, ruskistettua voita ja piparjuurta

600 g turskaa
300g katkarapuja
6 munaa
15 cm piparjuurta
1 kpl sitruuna
1 ruukku tilliä
200g voita
600 g perunoita
voita paistamiseen

Kiehauta vesi ja lisää uudet perunat ja suola. Keitä munat munia toisessa kattilassa noin 6 minuuttia. Jäähdytä munat ja kuori ne. Kuori katkaravut. Raasta munat raastimen karkealla puolella ja sekoita niihin katkaravut ja raastettu, tuore piparjuuri. Lisää hienonnettu tilli. Paista kalafileet kuumalla pannulla öljyssä ja jatka paistamista toiselta puolelta voissa. Kauho voita kalan päälle, näin kala sekä kypsyy että saa makua. Ruskista voi kattilassa koko ajan sekoittaen niin se ei pala pohjaan. Kun voi on ruskeaa ja se tuoksuu pähkinältä se on valmis. Tarjoile kala katkarapu-, muna- ja piparjuuriseoksen, keitettyjen perunoiden sekä ruskistetun voin kanssa. Koristele tillillä ja sitruunalla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.