Strandfrallor, beach bread rolls, rantasämpylöitä

Frallor med kokt ägg. Bread rolls with cooked egg. Sämpylöitä ja keitettyjä munia.
Frallor, bread, sämpylöitä

 

Strandfrallor

Det här receptet kommer från systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman, boken heter Magisk sommar och alla foton är tagna på Gotland. De brukar visst spendera sina somrar där, lyckans ostar. Jag provade ett recept som heter ”Strandfrallor” från boken, det är ibland lite svårt att komma på vad det är för mat man ska ha med sig till stranden. Det får inte vara för avancerad eller kladdigt, men gärna mättande.

Det som vanligtvis säljs på stranden här i Finland är pommes frites och hot dog. Och glass och chips. Och så finns det faktiskt inte så mycket mer. Och då lagar man smoothies och saft hemma, fyller termosarna. Och så lagar man en matig sallad och en fruktsallad och hoppas på att det räcker. De här frallorna är bra just på stranden, enkla att laga och mättar lagom. Men fyll inte dem med något ”fancy”,  frallorna har en typisk svensk smak och de är med andra ord jättesöta. Så det räcker med helt vanliga pålägg som sallad, ost, skinka, tomat och gurka. Det blir bara helt fel med ”lyxigare” saker emellan.

Strandfrallor

16 stycken

50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
ägg till pensling
1-1,5 dl hackade valnötter

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Häll mjölkblandningen över jästen och blanda. Tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta ihop degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. Dela varje bit i ytterligare fyra bitar. Forma dem till runda frallor och lägg på en bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över valnötter. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Beach bread rolls

This recipe comes from the sisters Hannah Widell and Amanda Schulman, their cookbook is called Magic Summer and all the photos are taken on the island of Gotland. They usually spend their summers there, lucky dogs. I tried a recipe called ”Beach bread rolls ” from their book, it’s sometimes a little difficult to think of what kind of food you should take with You to the beach. It should not be too advanced or messy, but still filling.

What is generally sold on the beach here in Finland is french fries and hot dogs. And ice cream and chips. And then there’s not that much more. And so we make smoothies and juices at home, and fill the thermos. And we even make salads and a fruit salads to have with us and hope that it is enough. These bread rolls are good on the beach, easy to cook and they keep You happy for a while. But do not fill them with anything ” fancy” , these bread rolls have a typical Swedish taste and they are in other words, really sweet. So it is enough with ordinary toppings like lettuce, cheese, ham, tomato and cucumber. It just gets all wrong with ” luxurious ” things in between.

Beach bread rolls

16 pieces
50 g yeast
50 g butter
5 dl milk
1 dl light syrup
2 tsp salt
13-14 cups flour
one egg
1-1,5 dl chopped walnuts

Crumble the yeast into a bowl. Melt butter in a saucepan, and add the milk. Heat to 37 degrees. Pour milk mixture over the yeast and mix. Add syrup , salt and flour. Work the dough until it releases the bowl. Let the dough rise covered for about 45 minutes. Place the dough on a floured surface and divide it into four parts. Divide each part in the four bits. Shape into round rolls and place on a baking sheet. Brush with egg and sprinkle with walnuts. Let rise for 30 minutes. Preheat oven to 200 ° C. Bake in the center of the oven about 20 minutes.

Rantasämpylöitä

Tämä resepti on peräisin kahden siskoksen eli Hannah Widellin ja Amanda Schulmanin kirjasta Magisk Sommar, sen kuvat on otettu Gotlannissa. Onnenpekat viettävät kesänsä siellä. Kokeilin reseptiä, jonka otsikkona on ”rantasämpylät”. Joskus on hankalaa miettiä millaista ruokaa kannattaa ottaa mukaan rannalle, se ei saisi olla liian hankalaa valmistaa tai liian sotkuista syödä, mutta kuitenkin täyttävää.

Täällä Suomessa rannalla myydään yleensä ranskalaisia perunoita ja hot dogeja. Ja jäätelöä ja sipsejä. Ja eipä oikeastaan muuta. Me teemme smoothiet ja mehut kotona ja täytämme termospullot. Useimmiten teemme myös jotakin ruokaisaa salaattia ja hedelmäsalaattia ja toivomme, että ne riittävät. Nämä rantasämpylät ovat hyvä lisä rantaretkelle, ne on helppo leipoa ja ne pitävät kylläisinä. Mutta älä täytä niitä millään superhienoilla leikkeleillä, sämpylöissä on tyypillinen ruotsalainen maku eli ne ovat toisin sanoen aika makeita. Tavalliset täytteet kuten salaatti, juusto, kinkku, tomaatti ja kurkku riittävät vallan mainiosti. Lopputuloksesta tulee outo jos laitat väliin jotakin ”ylellistä ”.

Rantasämpylät

16 kpl

50 g hiivaa
50 g voita
5 dl maitoa
1 dl vaaleaa siirappia
2 tl suolaa
13-14 dl jauhoja
kananmuna voiteluun
1-1,5 dl hienonnettuja saksanpähkinöitä

Murenna hiiva kulhoon. Sulata voi kattilassa ja lisää maito. Kuumenna 37 asteeseen. Kaada maitoseos hiivan päälle ja sekoita. Lisää siirappi, suola ja jauhot. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota peitettynä noin 45 minuuttia. Aseta taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se neljään osaan. Jakaa kukin osa vielä neljään osaan. Muotoile taikinasta pyöreitä sämpylöitä ja aseta ne pellille. Voitele munalla ja ripottele päälle saksanpähkinöitä. Anna kohota vielä 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200 ° C. Paista uunissa noin 20 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.