Ramslök, ramson, karhunlaukka

En bild på ramslök. A picture of ramson. Kuva karhunlaukasta.
Ramslök, ramson, karhunlaukka
Somrig sås av ramslök. Summery sauce of ramson. Kesäinen kastike karhunlaukasta.
Somrig sås, summery sauce, kesäinen kastike

 

 

Ramslök

En relativt ovanlig växt i Finland, däremot mer vanlig i Sverige. I Finland växer den vilt bara på Åland och några få ställen i södra Finland. I Sverige är den väldigt vanligt till exempel på Gotland där den växer vilt. Mina ramslökar kommer från mina föräldrars trädgård och de kommer i sin tur ursprungligen från Estland. I många kulturer kallas ramslök för ”skogens vitlök” och det är verkligen vad det är. Läs mer här.

Den här gången gjorde vi en kall sås till den rökta laxen av ramslök men i och med att skörden verkar bli helt okej så tänker jag satsa på att laga både vinäger och ramslöksolja framöver. En väldigt delikat men samtidigt stark smak är vad du får när du använder ramslök. Det är inte helt omöjligt att jag provar ramslökspesto och ramslökssoppa heller.

Ramslöksås till rökt fisk

2 dl gräddfil
2 stjälkar ramslök
en bunt gräslök
saften av en halv citron
salt och svartpeppar

Finhacka ramslöken och gräslöken. Blanda med gräddfil. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Klart !

Ramson

A relatively unusual plant in Finland, more common in Sweden. In Finland, it grows wild only in the island of Åland and a few places in southern Finland. In Sweden, it is very common for exemple on Gotland, where it grows wild. My ramson comes from my parents’ garden, and they goit it originally from Estonia. In many cultures ramson is called for ”forest garlic” and that’s really what it is. Learn more here.

This time we did a cold sauce for the smoked salmon of ramson but as the harvest of ramson seems to be okay so I will make both vinegar and ramson oil of it. A very delicate yet strong flavor is what you get when you use ramson. It is not entirely impossible that I will try to make ramsonpesto and ramsonsoup either.

Ramsonsauce to smoked fish

2 dl sour cream
2 stalks of ramson
a bunch of chives
juice of half a lemon
salt and black pepper

Finely chop the ramson and chives. Mix with sour cream. Season with lemon juice, salt and pepper. Done!

Karhunlaukka

Luonnossa villinä kasvava karhunlaukka on melko harvinainen Suomessa ja yleisempi Ruotsissa. Suomessa se kasvaa luonnonvaraisena vain Ahvenanmaalla (siellä se on rauhoitettu) ja joissakin paikoissa Etelä-Suomessa. Ruotsissa se on hyvin yleinen esimerkiksi Gotlannissa, jossa se kasvaa villinä. Omat karhunlaukkani tulevat vanhempieni puutarhasta, alunperin ne ovat lähtöisin Virosta. Monissa kulttuureissa karhunlaukkaa kutsutaan ”metsän valkosipuliksi” ja se on juuri sitä. Lue lisää täällä.

Tällä kertaa teimme karhunlaukasta kylmän kastikkeen savulohelle. Karhunlaukkaa näyttää kasvavan vanhempieni kukkapenkissä sen verran, että teen siitä vielä karhunlaukkaetikkaa ja karhunlaukkaöljyä. Karhunlaukassa on herkkä mutta samalla voimakas valkosipulin maku. Voi olla, että teen siitä vielä karhunlaukkapestoa ja keittoakin.

Karhunlaukkakastike savustetulle kalalle

2 dl kermaviiliä
2 karhunlaukan varret
nippu ruohosipulia
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa ja mustapippuria

Hienonna karhunlaukka ja ruohosipuli. Sekoita kermaviilin kanssa. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Valmista!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.