Klassisk Pavlova, classic Pavlova, klassinen Pavlova

Marängsmet för Pavlova. Merengue for Pavlova. Pavlovan marenki.
Smet för Pavlova, dough for Pavlova, Pavlovan marenki
Pavlova med jorgubbar, kiwi och vispgrädde. Pavlova with whipped cream, strawberries and kiwi. Mansikoilla, kivihedlemillä ja kermavaahdolla koristettu Pavlova.
Pavlova med jorgubbar, Pavlova with strawberries, Pavlova ja mansikoita
Finlands Sva, Åbo Slott och Bore i Åbo hamn. The Swan of Finland, Bore and the castle och Turku in the harbour. Turun linna, Suomen Joutsen ja Bore Turun satamassa.
Åbo hamn, Turku harbour, Turun satama

 

Klassisk Pavlova

I och med att vi lagar all majonnäs och en massa äggulebaserade såser här hemma så har vi alltid äggvitor i frysen. Ärligt talat så tror jag att på grund av den pågående sparrissäsongen, förkärleken till bearnaisesås i familjen och en massa grillfester på gång så har vi äggvita så att det räcker och blir över.

Ett sätt att bli av med hela fyra äggvitor på en och samma gång är en klassisk Pavlova, marängtårtan som den ryska balettdansösen Anna Pavlova var väldigt förtjust i. Tårtan verkar vara väldigt populär i både Australien och Nya Zeeland men borde lagas oftare i våra länder också. Väldigt enkelt att slänga ihop och när vi brukar servera den till efterrätt så blir det aldrig något kvar. Lika bra det, tårtan smakar som bäst när man just lagt på vispgrädde, frukt och bär. Så bred inte ut vispgrädden eller glassen (passar bra det med) på tårtan innan gästerna har kommit, det blir inte bra då. Sommarens alla bär fungerar hur bra som helst med den här tårtan och nu har vi ju även finska jordgubbar. Kompletterar med lite kiwi så att det blir lite färggrannare är vad jag gör den här gången.

Pavlova

4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk ättika
1 msk majsmjöl
2 dl visgrädde
2 kiwifrukter
1 l färska jordgubbar

Sätt ugnen på 140ºRita en cirkel på ca 30 cm på bakplåtspapper, smörj den med smör och strö över vetemjöl. Vispa äggvitorna till hårt skum. Bland i sockret i omgånger och fortsätt att vispa tills skumet är glansigt. Tillsätt ättika och majsmjöl och bland väl. Bred smeten på cirkeln med smör och vetemjöl på. Stek marängtårtan i en timme och 15 minuter, stäng av ugnen och låt tårtan vara kvar i ugnen över natten. Sätt tårtan på en serveringsfat, vispa grädden och lägg den på tårtan. Dekorera med jordgubbar och kiwifrukter.

Classic Pavlova

As we prepare all mayonnaise and a lot af sauces based on egg yolks at home we always have egg whites in the freezer. I honestly believe that because of the ongoing asparagus season, our love for béarnaise sauce and a lot of barbecues at the time we have egg whites so that there is enough and to spare.

One way to get rid of four egg whites at the same time is to make a classic Pavlova meringue cake which the Russian ballet dancer Anna Pavlova was very fond. This cake seems to be very popular in both Australia and New Zealand but should be made more often in our countries too. Very easy to mix together and when we serve it for dessert it will never be anything left. Just as well, the cake tastes best when you just put on the whipped cream, fruit and berries. So don´t put the cream och ice cream (fits well with it) on the cake before the guests have arrived, it is not going to be good then. All the summer berries work just fine with this cake and now we have even Finnish strawberries. This time, I´ll put on some kiwi fruit to make it a little more colorful.

Pavlova

4 egg whites
2 dl sugar
1 teaspoon vinegar
1 tbsp cornflour
2 dl cream
2 kiwi fruits
1 l fresh strawberries

Preheat the oven to 140 º. Draw a circle of about 30 cm on parchment paper, grease it with butter and sprinkle with flour. Whisk the egg whites until they form stiffy peaks. Add the sugar in rounds and continue to whisk until it´s glossy. Add the vinegar and corn flour and mix well. Spread the meringue inside the circle. Fry the meringue cake in one hour and 15 minutes, turn off oven and let the cake remain in the oven overnight. Put the cake on a serving dish, whisk the cream and put it on the cake. Decorate with strawberries and kiwi fruit.

Klassinen Pavlova

Koska teemme kaikki majoneesit ja keltuaispohjaiset kastikkeet itse, on pakastimessa aina munanvalkuaisia. Meneillään olevan parsakauden, bearnaisekastikkeiden ja grillikauden takia munavalkuaisia on pakastimessa yllin kyllin.

Yksi tapa päästä eroon neljästä munanvalkuaisesta on tehdä klassinen Pavlova. Venäläinen balettitanssija Anna Pavlova piti kovasti marenkikakusta ja se nimettiin hänen mukaansa. Kakku näyttää olevan hyvin suosittu sekä Australiassa ja Uudessa Seelannissa, mutta sen pitäisi pitäisi olla vähintään yhtä suosittu meilläkin. Se on erittäin helppo tehdä ja kun me tarjoamme sitä jälkiruoaksi jäljelle ei jää koskaan muruakaan. Parhaimmalta kakku maistuu kermavaahdon, hedelmien ja marjojen kera. Älä kuitenkaan laita kakun päälle kermavaahtoa tai jäätelöä (sopii hyvin sen kanssa) ennen kuin vieraat ovat saapuneet, marenki ehtii silloin veetyä. Kaikki kesän marjat sopivat hienosti tähän kakkuun ja nythän on kotimaisia mansikoitakin. Laitoimme kakkuun tällä kertaa värin vuoksi hieman kiivihedelmiä.

Pavlova

4 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1 tl etikkaa
1 rkl maissijauhoa
2 dl kermaa
2 kiivihedelmää
1 l tuoreita mansikoita

Kuumenna uuni 140 º. Piirrä halkaisijaltaan noin 30 cm ympyrä leivinpaperille, voitele se voilla ja ripottele päälle jauhoja. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokerin vähitellen ja vatkaa kunnes marenki on kiiltävää. Lisää etikka ja maissijauhot ja sekoiteta hyvin. Levitä marenki piirtämisi ympyrän sisälle. Paista marenkikakkua uuniissa tunti ja 15 minuuttia, sammuta uuni ja anna kakun kuivua uunissa vielä yön yli. Laita kakku tarjoiluvadille, vaahdota kerma ja koristele kakku kermavaahdolla, mansikoilla ja kiivihedelmillä.

 

 

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.