Sommarfika, coffee breaks, kesäkahvittelua

Rosendahls trädgårdscafé och ingredienser. A cook book and ingredients. Keittokirja ja ainekset.
Ingredienser till sommarfika, ingredients for a coffee break, kesäkahvitteluun tarvittavat ainekset
Färdiga chokladkakor. Choclate biscuits. Suklaakeksejä.
Chokladkakor, choclate biscuits, suklaakeksit

 

Sommarfika

Att baka sina egna småkakor är lite tidskrävande men roligt. Och i och med att du själv har full koll på ingredienserna så slipper du oönskade saker som livsmedelsindustrin använder. Förr i tiden var det ju väldigt fint om det fanns ”sju sorters kakor” på fest, numera är det väl ganska få som orkar baka sina egna kakor. Men tänk så mycket roligare att gå och hälsa på någon om man har sina egna kakor istället för ett köpepaket med sig ! Chokladsnittar kommer jag ihåg från min egen barndom, mamma bakade dem ganska ofta. Och bullar bakade hon minst en gång i veckan och den första plåten åt alltid upp av oss barn och våra vänner.

Jag kommer även ihåg att som barn så tyckte jag allra bäst om köpebullar och köpebröd. Och inte förstod jag riktigt varför alla våra kompisar alltid så gärna ville komma till oss istället för att vara hemma hos dem. Nu förstår jag bättre, de kom hellre till oss då allting alltid var hembakat.

Chokladsnittar

200 g smör
2,5 dl socker
5 dl vetemjöl
5 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg
pärlsocker

Rör smöret och socker. Blanda i övriga ingredienser. Ta upp degen på lätt mjölat bord och rulla längder. Lägg dem på smord plåt. Pensla längderna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 180º i cirka 12 minuter. Skär längderna i snittar innan de har svalnat. Förvara torrt.

Coffee breaks in the summer

To bake Your own biscuits is a bit time consuming but fun. And baking Yourself You even have full control of the ingredients and You are able to avoid unwanted things that the food industry uses. In the past, it was s very nice if ”seven kinds of biscuits” were served at a party, now is not that many who bother to bake their own biscuits. But think how much more fun it is to go and see someone if You have own biscuits to bring instead of a sales package ! I remember these biscuits from my own childhood, mom baked them quite often. And she baked buns at least once a week and the first plate always went to us kids and our friends.

I will also remember that as a child, I thought its the buns and the bread sold in the stores were best. And I really did not understand why all of our friends always wanted to come to us instead of staying at their places. Now I understand better, they came rather to us because everything was always homemade.

Chocolate biscuits

200g butter
2,5 dl sugar
5 dl flour
5 tablespoons cocoa powder
1 tsp baking powder
1 tbsp vanilla sugar
1 egg
pearl sugar

Mix butter and sugar. Add the remaining ingredients. Put the dough on lightly floured table and roll lengths. Place them on greased baking sheet. Brush with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake at 180 º for about 12 minutes. Cut the lengths into smaller bites before they have cooled. Keep dry.

Kesäkahvittelua

Omien keksien leipominen on aikaavievää, mutta hauskaa. Ja kun leivot keksit itse, päätät itse myös siitä mitä ne sisältävät. Elintarviketeollisuus käyttää keksien valmistamiseen aineita, joista et ole koskaan kuullutkaan. Ennen vanhaan oli hienoa, jos juhlissa oli tarjolla ”sen seitsemää sorttia ” leivonnaisia, nykyään harva vaivautuu leipomaan mitään itse. Mutta ajattele kuinka paljon hauskempaa mennä kylään ja viedä sinne omatekoisia keksejä kuin kaupan keksejä ! Nämä suklaakeksit muistan omasta lapsuudestani, äiti leipoi niitä melko usein. Ja pullia hän paistoi vähintään kerran viikossa, ensimmäinen pelti meni aina meille lapsille ja ystävillemme.

Muistan myös, että lapsena pidin kaupan pullia ja leipiä parhaina. Ja en tosiaankaan ymmärtänyt miksi kaikki ystävämme aina halusivat tulla meille sen sijaan että olisimme olleet heidän luonaan. Nyt ymmärrän paremmin, he tulivat meille, koska meillä kaikki oli aina itseleivottua.

Suklaakeksit

200g voita
2,5 dl sokeria
5 dl jauhoja
5 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 muna
raesokeria

Sekoita voi ja sokeri. Siivilöi sekaan loput ainekset. Laita taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja rullaa taikinasta ohuita pitkoja. Aseta ne voidellulle pellille. Voitele tangot munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 180 º noin 12 minuuttia. Katkaise pitkot sopivan pituisin osiin ennen kuin ne jäähtyvät. Säilytä kuivassa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.