Drömtårta, dream roll, unelmatorttu

Drömtårta, dreamroll, unelmatorttu
Drömtårta, dreamroll, unelmatorttu

 

Drömtårta

En klassiker. Jag undrar faktiskt hur länge man har lagat den här typen av tårtor men med tanke på att Charlotte russe skapades för Alexander I (1771-1825) så har den nog funnit med ett tag. Vi har alltid lagat olika typer av rulltårtor i vår familj med lite varierande fyllningar. Ibland bär, ibland grädde och sylt, ibland har vi bytt en del smör mot Philadelphia cheese eller mascarpone. Man gör som man vill men drömtårtan är en klassiker och ska lagas enligt recept. En liten skillnad mellan Finland och Sverige verkar vara att vi i Finland lägger den färdigtgräddade kakan på en sockrad bakplåtspapper. Rulltårtan blir lite snyggare på det viset.

Kaka

3 ägg
1,5 dl socker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker. Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver. Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i ugnen 200º i 5 minuter.

Fyllning

150 g smör
3,5 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker

Rör smöret mjukt. Tillsätt äggulor, florsocker och vaniljsocker. Rör kraftigt till en luftig smet som ska bredas på den avsvalnade kakan. Rulla ihop kakan från långsidan genom att dra i bakplåtspappret. Skär den i sneda, generösa skivor.

Dream roll

A classic. I actually wonder how long one has cooked this type of cakes but given the fact that Charlotte russe was created for Alexander I (1771-1825), it has probably been there for a while. We have always cooked different types of Swiss rolls in our family with a little varying fillings. Sometimes berries, sometimes cream and jam, sometimes we have had Philadelphia cream cheese or mascarpone. You do what you want but dream roll is a classic and should be prepaired according to recipe. A small difference between Finland and Sweden seems to be that we in Finland puts the baked cake onto a sugared baking paper. The Swiss Roll looks a little neater that way.

Cake

3 eggs
1.5 dl of sugar
Just under 1 dl potato flour
2 tablespoons cocoa powder
1 tsp baking powder

Beat eggs and sugar. Add the potato flour, cocoa and baking powder by sifting them. Spread the dough on a baking tray with baking paper. Bake in oven 200 º for 5 minutes.

Filling

150g butter
3.5 dl powdered sugar
2 egg yolks
1 tbsp vanilla sugar

Stir the butter until it is soft. Add the egg yolks, powdered sugar and vanilla sugar. Stir and spread the filling on the cooled cake. Roll up the cake from the long side by pulling on the parchment paper. Cut it into generous slices.

Unelmatorttu

Klassikko. Olen itse miettinyt, kuinka kauan kääretorttua on tehty, mutta koska Charlotte Russekin luotiin Aleksanteri I (1771-1825) aikana, se on todennäköisesti vanha keksintö. Olemme aina tehneet erilaisia kääretorttuja hieman vaihtelevilla täytteillä täällä kotona. Joskus käytämme marjoja, joskus kermaa ja hilloa ja joskus olemme korvanneet osan voista Philadelphia tuorejuustolla tai mascarponella. Voit tehdä mitä haluat, mutta unelmatorttu on klassikko ja se on tehtävä reseptin mukaan. Pieni ero Suomen ja Ruotsin välillä näyttää olevan se, että meillä Suomessa valmis kakku kumotaan sokeroidun leivinpaperin päälle. Kääretortusta tulee niin kauniimpi.

Kakku

3 munaa
1,5 dl sokeria
Vajaa 1 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Siivilöi sekaan perunajauhot, kaakao ja leivinjauhe. Levitä taikina pellille leivinpaperilla. Paista uunissa 200 º 5 minuuttia.

Täyte

150g voita
3,5 dl tomusokeria
2 munankeltuaista
1 rkl vaniljasokeria

Sekoiteta voi pehmeäksi. Lisää keltuaiset, tomusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita voimakkaasti ja levitä täyte jäähtyneen kakkulevyn päälle. Rullaa levy pituussuunnaassa leivinpaperin avulla kääretortuksi. Leikkaa valmiista kääretortusta vinoja, isoja paloja.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.