Västerbottensost, Västerbotten cheese, Västerbotten -juusto

En bit Västerbottenostpaj med löjrom. A pice of Västerbotten cheese pie with salad. Pala Västerbotten -juustopiirakkaa ja muikunmätiä.
Västerbottenost, Västebotten cheese, Västerbotten – juusto
En bit Västerbottenost. A pice of classical Swedish Västerbotten cheese. Pala Västerbotten -juustoa.
Västerbottenost, classical Swedish Västerbotten cheese, pala Västerbotten -juustoa

 

 

Västerbottenost

Googlar man på ”Västerbottenostpaj” så får man nästan 1,5 miljon träffar. Precis så populär är den svenska, klassiska osten. Det är ju inte så länge sedan som den kom till Finland, tills dess så var man tvungen att hämta den själv från Sverige eller anlita vänner och bekanta som åkte dit. Dotterns bästis och hennes mamma från Uppsala var här och hälsade på en gång och då hade de med sig en ostbit utan dess like. Vi hade jättemycket glädje av den biten länge och nu är det ju betydligt enklare när Västerbottenost går att handla i Finland också.

Västerbottenost skapades av Ulrika Eleonora Lindström år 1872. Varumärket W började brännas på ostarna 1910 och år 1935 började den kallas för Västerbottenost. All Västerbottenost lagras i Ånäset och den har ett eget besökscentrum i Burträsk. Osten har blivit en favorit för svenskarna för länge sedan och finns alltid med till exempel till höstens kräftkalaser. Vi brukar laga Västerbottenostpaj lite då och då och alltid till midsommaren.

Västerbottenostpaj

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning

150 – 200 g riven Västerbottenost
2 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk
svartpeppar

Sätt ugnen på 225º. Mixa smör och mjöl i en matbredare. Tillsätt vatten och mixa ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (eller flera små). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Blanda äggen, grädden och mjölken, tillsätt osten. Smaka av med svartpeppar. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 20 minuter tills pajen har stelnat.

Västerbotten cheese

Googling on ”Västerbotten cheese” gets nearly 1.5 million hits. This Swedish classic cheese is extremely popular in Sweden. It’s not so long ago it came to Finland and until then one had to get it oneself from Sweden or ask friends and acquaintances who went there to bring som cheese with them. Daughter’s best friend and her mother from Uppsala were here for a visit once and they brought a massive piece of cheese without them. We had a lot of joy of that bite for a long time and now it’s much easier when Västerbotten cheese can be bought here in Finland too.

Västerbotten cheese was created by Ulrika Eleonora Lindström year 1872. W brand began to be burned on the cheeses in 1910 and in 1935 it started to be called Västerbotten cheese. All Västerbotten cheese is stored in Ånäset and it has its own visitor center in Burträsk. The cheese is a Swedish and it´s always there with for example for the crayfish parties in the autumn. We usually make Västerbottenpie every now and then and always for Midsummer.

Pie of Västerbottencheese

Pastry

125g butter
3 dl flour
2 tablespoons cold water

Filling

150 – 200 g Västerbottencheese
2 eggs
2 dl cream
1 dl milk
black pepper

Preheat the oven to 225 º. Mix butter and flour in a food processor. Add water and mix into a dough. Press out the pie dough in a pie dish (or several small ones). Prick the dough with a fork and place the form in the oven for about 10 minutes. Beat the eggs, cream and milk and  add the cheese. Season with black pepper. Pour the mixture into the pie shell and bake for another 20 minutes until the pie is set.

Västerbotten -juusto

Kun googlettaa ”Västerbotten -juustopiirakkaa” saa lähes 1,5 miljoonaa osumaa. Västerbotten -juusto on ruotsalainen klassikko. Juustoa saa nykyään myös Suomesta, mutta ennen kuin sitä alettiin myydä täällä se piti hakea itse Ruotsista. Toinen vaihtoehto oli pyytää ystäviä ja tuttavia, jotka menivät sinne, tuomaan sitä mukanaan. Tyttäreni paras ystävä ja hänen äitinsä Uppsalasta olivat täällä kerran käymässä ja he toivat mukanaan valtavan palan juustoa. Meille oli siitä palasta kauan iloa, juustoahan voi myös pakastaa. Nyt piirakkaa ja muita herkkuja on helpompi tehdä kun raaka-ainetta saa täältä Suomesta.

Västerbotten -juuston reseptin teki Ulrika Eleonora Lindström vuonna 1872. W -tavaramerkkiä alettiin polttaa juustoihin vuonna 1910 ja vuonna 1935 sitä alettiin kutsua Västerbotten -juustoksi. Kaikki juustot kypsytetään Ånäsetissä ja Västerbotten – juustolla on oma opastuskeskus Burträskissä. Juusto on ollut ruotsalaisten suosikki jo kauan ja sitä on aina tarjolla esimerkiksi syksyn rapukesteissä. Meillä on tapana tehdä Västerbotten -juustopiirakkaa aina silloin tällöin ja aina juhannuksena.

Västerbotten -juustopiirakka

Taikina

125g voita
3 dl jauhoja
2 rkl kylmää vettä

Täyte

150-200 g raastettua Västerbotten – juustoa
2 munaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
mustapippuria

Kuumenna uuni 225 º. Sekoita voi ja jauhot monitoimikoneessa. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Painele taikina suureen piirasvuokaan (tai useaan pieneen). Pistele piirakkataikinaan reikiä haarukalla ja paista sitä uunissa noin 10 minuuttia. Sekoita munat ja kerma ja lisää juusto. Mausta mustapippurilla. Kaada taikina piirakkakuoreen ja paista vielä 20 minuuttia, kunnes piirakka on asettunut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.