Britatårta, Brita cake, Brita-kakku

 

Britatårta med jordgubbar och vispgrädde, Brita cake with strawberries and whipped cream, Brita-kakku, mansikoita ja kermavaahtoa.
En svensk klassiker, a Swedish classic, ruotsalaisklassikko
Britatårta med jordgubbar och vispgrädde. Brita cake with strawberries and whipped cream. Brita-kakku, mansikoita ja kermavaahtoa.
Britatårta, Brita cake, Brita-kakku

Britatårta

Det har haglat både igår och idag. Man kan väl gott och väl säga att man har haft rätt många midsomrar med bättre väder, helt enkelt. Men nu har vi äntligen finska jordgubbar. Priset för tillfället är 4 euro för en halv liter så dyrt är det. Men smaken är ju överlägsen och just den här tiden på året så ska man verkligen äta så många som möjligt. Jag såg Magnus Johansson laga tre olika efterrätter på jordgubbar på morgon tv idag och tyckte att jordgubbsspetten kryddade med limesocker och limesabayonsås var intressantast. Vi brukar åka och plocka jordgubbar för att frysa in dem men det gör vi först när priserna har gått ner…

En midsommarklassiker är den svenska Britatårtan som vi alltid har på midsommmarbordet. En relativt tung och sockrig sak men fyller man på med massor med jordgubbar så är det gudomligt gott.

Britatårta

150 g smör
1,5 dl socker
4 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

 

4 äggvitor
2 dl socker

 

3 dl grädde
lite socker
1 liter färska jordgubbar (skivade)

 

Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggulorna. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt. Blanda till sist ner mjölken. Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna ganska hårt, tillsätt sockret och vispa till en fast maräng. Bred ut marängen över bottensmeten. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter tills marängen har fin färg. Låt svalna. Vispa grädden och tillsätt lite socker. Dela bottnen på hälften, flytta över ena bottnen på serveringsfat, fyll med vispgrädde och jordgubbar. Lyft den andra bottnen över och bred på vispgrädde och jordgubbar. Fyll tårtan så sent som möjligt innan servering så blir den inte mosig.

 

Brita Cake

We have had hail falling both yesterday and today. One can say that it has been quite many Midsummers with better weather. But now we finally have Finnish strawberries. The price for the moment being is 4 euros for a half litre so it is expensive. But the flavor is of course superior and just this time of year, so you should really eat as many strawberries as possible. I saw Magnus Johansson cook three different desserts on strawberries on television today and I found the strawberry skewers seasoned with lime sugar and limesabayon sauce most interesting. We usually go and pick strawberries for freezing ourselves but we do it first when the prices have gone down…

A midsummer classic is the Swedish Brita cake that we always have for dessert in Midsummer. A relatively heavy and sugary thing though, but with lots of strawberries, it is divinely good.

Brita cake

150g butter
1,5 dl of sugar
4 egg yolks
2 dl flour
2 teaspoons baking powder
1,5 dl milk

 

4 egg whites
2 dl sugar

 

3 dl cream
a little sugar
1 liter of fresh strawberries (sliced)

 

Beat butter and sugar until fluffy. Add the egg yolks. Mix flour and baking powder together and add them. Mix finally down milk. Spread the dough on a baking sheet lined with parchment paper. Beat egg whites rather hard, add the sugar and whisk to a solid meringue. Spread the meringue over the first bottom. Bake in oven at 175 degrees for about 30 minutes until the meringue is golden. Allow to cool. Whip the cream and add a little sugar. Split the cake in half, move over one bottom on serving plate, fill with whipped cream and strawberries. Lift the second bottom over and spread whipped cream and strawberries on it as well. Fill the cake as late as possible before serving so that it will not get mushy.

 

Brita-kakku

Eilen ja tänään satoi rakeita. Juhannusta on tullut vietettyä paremmassakin säässä. Mutta nyt meillä on vihdoin suomalaisia mansikoita. Hinta on tällä hetkellä 4 euroa /puoli litraa joten ne ovat vielä aika kalliita. Mutta maku on tietysti ylivoimainen ja tähän aikaan vuodesta niitä kannattaa syödä niin paljon kuin suinkin mahdollista. Magnus Johansson teki aamulla televisiossa kolme erilaista jälkiruokaa mansikoista ja limesokerilla maustetut mansikkavartaat limesabayon kastikkeen kanssa kuullosti mielenkiintoisimalta. Me käymme yleensä poimimassa mansikoita pakastettavaksi, mutta teemme sen vasta kun hinnat ovat vähän laskeneet …

Juhannuksen klassikko on ruotsalainen Brita-kakku, sitä meillä on aina juhannuspöydässä. Suhteellisen täyttävä ja sokerinen kakku keventyy mansikoilla ja on älyttömän hyvä kesäherkku.

Brita-kakku

150g voita
1,5 dl sokeria
4 munankeltuaista
2 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1,5 dl maitoa

 

4 munanvalkuaista
2 dl sokeria

 

3 dl kermaa
vähän sokeria
1 litra tuoreita mansikoita (viipaleina)

 

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinaan. Lisää maito viimeiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa marengiksi. Levitä marenki sokerikakkutaikinan päälle. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin ruskea. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen hieman sokeria. Leikkaa pohja kahtia, siirrä yksi pohja tarjoiluvadille ja täytä se kermavaahdolla ja mansikanviipaleilla. Nosta toinen pohja ensimmäisen päälle ja koristele se kermavaahdolla ja mansikoilla. Täytä kakku juuri ennen tarjoilua jotta se ei kostu liikaa.

 

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.