Rökt makrill, smoked mackerel, savustettu makrilli

Tre färska makriller. Three fresh mackerels. Kolme tuoretta makrillia.
Färska makriller, fresh mackerels, tuoretta makrillia
Rökt makrill, smoked mackarel, savustettua makrillia
Rökt makrill, smoked mackarel, savustettu makrilli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rökt makrill

Rökt makrill är också gott på sommaren. Senast rökte vi makrill var på midsommardagen och lämnade fisken kvar i röken (den slutar av sig självt) tills vi vara klara med middagen – ja, den traditionella med mycket sill, lax, räkor, knäckebröd, olika röror, nypotatis, grillat med olika såser och Britatårtan. Och ja, sen var det ju en del glass och färska jordgubbar också. Och en hel del vin och långa samtal.

Lagom tills alla var lite hungriga igen hämtade vi makrillen från röken. Alla fick ta av fisken med fingrarna och sätta hur mycket de behagade på knäckemackorna. Och det gick åt, av de tre makriller vi hade med oss hann jag bara rädda en med mig hem. Den åt vi dagen efter, små bitar blandat med gräddfil och dill. Med ugnspotatis.

3 hela makriller

salt (utan jod eller nitrit)

Rensa fisken ochs alta den ordentligt med salt. Vi saltade både inuti fisken och sedan lade vi salt på formen och dessutom på fisken. Vi lät fisken ligga i kylen över natten. När röken är igång sätter man dit makrillen och den sköter sig själv. Lite för mörka blev de den här gången men smaken var god.

Smoked mackerel

Smoked mackerel is also good in the summer. Last we smoked mackerels was on Midsummer’s day, leaving the fish left in the smoke (it ends by itself) until we were done with the dinner – yes, the traditional one with plenty of herring, salmon, shrimps, crisp bread, various dips, potatoes, grilled with various sauces and Brita Cake. And yes, then there was of course some ice cream and fresh strawberries too. And a lot of wine and long conversations too.

Just in time until we all were a bit hungry again, we took the mackerels from the smoke. Everyone got to take off the fish with fingers and put how much they wanted to on the crisp breads. And everybody liked it, I managed to save just one of tree we had with us and take it home. The day after we ate the last one, cut into small pieces mixed with sour cream and dill. With baked potatoes.

3 whole mackerels

salt (without iodine or nitrite)

Clean the fish and salt it thoroughly. We salted both inside the fish, and then we even put salt on the bottom of the bowl and then even on the fish. We let the fish lie in the refrigerator overnight. When the smoke is going put you there mackerel in it and it takes care of itself. This time they got a bit too dark, but they were very tasty anyway.

Savumakrilli

Savumakrilli on meillä kesäherkkua. Savustimme makrilleja juhannuspäivänä, jolloin kala jäi savun (se sammuu itsestään) kunnes me olimme syöneet illallisen – kyllä, perinteisen sellaisen johon kuului runsaasti silliä, lohta, katkarapuja, näkkileipää, erilaiset sooseja, perunoita, grillattua ja erilaisia kastikkeita ja Brita-kakkua. Ja niin, jäätelöä ja tuoreita mansikoita. Ja paljon viiniä ja pitkiä keskusteluja.

Siihen mennessä kun kaikilla oli taas uudestaan vähän nälkä haimme makrillit ulkoa. Jokainen sai ottaa kalaa sormilla ja laittaa sitä näkkileivälle. Kala kävi kaupaksi, ehdin pelastaa kolmesta makrillista vain yhden mukaamme. Seuraavana päivänä käytimme sen kastikkeeseen, jossa oli makrillin paloja, kermaviiliä ja tilliä. Uuniperuna kyytipojaksi.

3 kokonaista makrillia

suolaa (ilman jodia ja nitraatteja)

Perkaa ja puhdista kalat ja suolaa ne huolellisesti. Suolasimme kalat sisäpuolelta, laitoimme suolaa vadin pohjalle ja lisäksi vielä kalojen päälle. Annoimme kalojen suolautua jääkaapissa yön yli. Sytytä savu ja laita kalat savustimeen. Savustin huolehtii lopusta. Tällä kertaa näistä tuli hieman liian tummia, mutta maku oli loistava.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.