Getostsallad de luxe, chèvre chaud with salad, vuohenjuustosalaatti

Getostsallad med färska fikon. Chèvre chaud sallad with fresh figs. Vuohenjuustosalaatti ja tuoreita viikunoita.
Getostsallad, chèvre chaud sallad, vuohenjuustosalaatti

Bild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Getostsallad de luxe

Vi kunde åka till stranden idag. Det blev så pass varmt att det kändes som en bra idé att ta sig ut till havet. Lunch åt vi på Villa Saaro i Runsala och med tanke på att tre huvdrätter och tre glas vatten kostade nästan 400 spänn så hade man ju höga förväntningar. Det ska man inte ha, maten var inte god. Förrättssalladen med nötter, tomater, sallad och balsamico fick godkänt men alla huvudrätter var sådana som man kan förvänta sig att få på en bensinmack. Dotterns Caesarsallad var värst, dressingen smakade vitlök och inget annat.

Chèvre chaud, ja. Något som har blivit en klassiker, oftast gör man den ju med honung över. Getost är himla gott även på sommaren men då krävs det en riktigt fräsch sallad till. Här får ni en god sådan också.

Getostsallad

olika sorters salladsblad
honungsmelon
rödlök
färska fikon
rejäla bitar getost
2 brödskivor/person
gul paprika
tomater
gurka
ärtskott

Senapsdressing

1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger (eller äppel- eller champagnevinäger)
5 msk olivolja
socker eller honung
salt och svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser, smaka av med socker (eller honung), salt och peppar.

Reducerad balsamico

1 dl balsamvinäger

Häll balsamivinägern i en kastrull och reducera den, det vill säga koka ner såsen tills hälften av den ursprungliga mängden återstår. Det tar ca 10 minuter.

Sätt ugnen på 225 º. Skär salladsblad, tomater, gurka och paprika i mindre bitar. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Blanda ihop salladsingredienserna och vänd i senapsdressingen. Fördela salladen på tallrikarna. Skiva färska fikon och honungsmelon. Skär rejäla bitar av getosten, sätt på bröden och gratinera dem i ugnen tills osten fått fin färg. Sätt getostbröden på salladen och ringla reducerad balsamico på dem. Dekorera med färska fikon, melonklyftor och ärtskott.

Chèvre chaud with salad de luxe

We could finally go to the beach today. It got so warm that it felt like a good idea to get out to the sea. We ate lunch at Villa Saaro in Ruissalo and three huvudrätter main courses and and three glasses of water cost almost 40 euros one had high expectations. We should´nt have, the food was not good. The salad served as a starter with nuts, tomatoes, lettuce and balsamic got approved but all the main dishes were such that one can expect to get at a gas station (well, yes, the Finnish gas stations actually serve food). The daughter’s Caesar salad was the worst, the dressing tasted garlic and nothing else.

Chèvre chaud, yes. A dish that has become a classic, usually done with some honey over. Goat cheese is amazingly good even in summer but this will require a really fresh salad. Here is one.

Chèvre chaud with salad

different kinds of lettuce
honeydew melon
red onion
fresh figs
hearty chunks of chèvre cheese
2 slices of bread / person
yellow pepper
tomatoes
cucumber
pea shoots

Mustard dressing

1 tablespoon mustard
2 tablespoons white wine vinegar (or apple or champagne vinegar)
5 tablespoons olive oil
sugar or honey
salt and black pepper

Mix together all ingredients, season to taste with sugar (or honey), salt and pepper.

Reduced balsamico

1 dl balsamic vinegar

Pour balsamic vinegar in a pan and reduce it, that is, boiling down sauce until half of the original amount remains. It takes about 10 minutes.

Preheat the oven to 225 º. Cut the lettuce, tomatoes, cucumbers and peppers into small pieces. Peel and cut the red onion into thin slices. Mix the salad ingredients and fold in the mustard dressing. Divide the salad on the plates. Slice fresh figs and honey melon. Cut hearty chunks of goat cheese, put on bread and grill them in the oven until the cheese is golden. Place goat cheese bread on the salad and drizzle with reduced balsamico on them. Decorate with fresh figs, melon slices and pea shoots.

Vuohenjuustosalaatti de luxe

Pääsimme tänään rannalle. Tuli niin lämmintä, että tuntui hyvältä ajatukselta lähteä merenrantaan. Söimme lounasta Villa Saarossa Ruissalossa, ja koska kolme pääruokaa ja kolme lasillista vettä maksoi lähes 40 euroa meillä oli suuria odotuksia. Ei olisi pitänyt olla, ruoka ei ollut hyvää. Alkuruokana tarjoiltu salaatti, jossa oli pähkinöitä, tomaattia, salaattia ja balsamicoa oli hyvää, mutta kaikki pääruoat olisi yhtä hyvin voinut tilata huoltoasemalla. Tyttären Caesar-salaatti oli huonoin, kastike maistui valkosipulilta eikä miltään muulta.

Chèvre chaud. Klassikko, joka maustetaan yleensä hunajalla. Vuohenjuusto on hämmästyttävän hyvää myös kesällä, mutta vaatii seurakseen hyvän salaatin. Tässä on sellainen.

Vuohenjuustosalaatti

erilaisia salaatinlehtiä
hunajameloni
punasipuli
tuoreita viikunoita
isoja paloja vuohenjuustoa
2 viipaletta leipää / henkilö
keltainen paprika
tomaatteja
kurkkua
herneversoja

Sinappikastike

1 rkl sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa (tai omena- tai samppanjaaetikkaa)
5 rkl oliiviöljyä
sokeria tai hunajaa
suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset, mausta sokerilla (tai hunajalla), suolalla ja pippurilla.

Kokoonkeitetty balsamico

1 dl balsamiviinietikkaa

Kaada balsamiviinietikka kattilaan ja keitä sitä kunnes jäljellä on puolet alkuperäisestä määrästä. Se kestää noin 10 minuuttia.

Kuumenna uuni 225 º. Leikkaa salaatit, tomaatit, kurkut ja paprikat pieniksi paloiksi. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Sekoita salaatin ainekset ja kaada sekaan sinappikastike. Jaa salaatti lautasille. Viipaloi tuoreet viikunat ja hunajameloni. Leikkaa isoja paloja vuohenjuustoa, laita ne lievänviipaleiden päälle ja grillaa niitä uunissa kunnes juusto on kauniin ruskeaa. Laita vuohenjuustoleivät salaatin päälle ja valele ne balsamicolla. Koristele salaatit tuoreilla viikunoilla, meloniviipaleilla ja herneenversoilla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.