Så kallad sommar, so called summer, niin kutsuttu kesä

Kantarellpasta, chantarellepasta, kanttarellipasta

Kantarellpasta, chantarellepasta, kanttarellipasta

Kantareller, chantarelles, kanttarelleja

Kantareller, chantarelles, kanttarelleja

Snaps, snapsi
Snaps, snapsi

Så kallad sommar ? 

Sommaren 2014 kommer att gå till historien som den kallaste i mannaminnet. Imorgon är vi inne i juli och temperaturerna håller sig på blygsamma +15 grader. Det har regnat, regnat och regnat. Blir det inte varmt och soligt snart så kommer jag inte att klara av hösten utan att bli deprimerad. Man skulle ju behöva fylla på D-vitamindepåerna nu men med det här vädret så får man äta tabletter istället. Eller äta massor med fisk.

Den enda fördelen med den här typen av sommar är att det lär bli en riktigt bra svamphöst. Vi var och smygtittade i skogen igår och hittade en hel del kantareller. Egentligen var de alldeles för små för att plockas men när man nu var så sugen på färska kantareller så fick det bli några nävar av de här supersöta minikantarellerna. Har ni hört att man kan krydda brännvin med en enda kantarell och att den då ger smak för en hel liter vodka ? Nu valde jag några få minikantareller och gjorde en liten minivariant på kryddat brännvin istället. Vi får väl se om de ger smak…. Till pastan användes även kantareller från frysen.

Kantarellpasta

4 dl kantareller
1 gul lök
2 dl grädde
hackad persilja
smör
salt och peppar
400 g pasta

Koka pasta enligt anvisningar på paketet. Rensa kantarellerna, skala och finhacka löken. Fräs kantarellernsa i smör och häll i löken och låt den fräsa med. Slå på grädden och låt såsen koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner den färdigt kokta pastan i såsen och dekorera med finhackad persilja. (Om du vill ha mer sås och mindre grädde så pudrar du lite mjöl, ungefär 1-2 msk, på svampen och löken och tillsätter lite svamp- eller grönsaksbuljong, låter det koka ihop och tillsätter grädden sist).

So-called summer

The summer of 2014 will go down in history as the coldest ever. Tomorrow we are in July and the temperatures remain at modest +15 degrees. It has rained, rained and rained. If it doesn´t get be warm and sunny soon so I will get depressed before the autumn. One would need to fill vitamin D -depots now but with this weather so one has to eat pills instead. Or a lot of fish.

The only advantage of this type of summer is that we´ll get a lot of mushrooms in the autumn. We were looking for som in the woods yesterday and found a lot of chanterelles. Actually, they were just too small to be picked but as we wanted to get some fresh chanterelles we picked a few handfuls of these cute minichanterelles. Have you heard that you can spice liquor with a single chanterelle and that it then gives the flavor for an entire liter of vodka? Now, I chose a few mini chanterelles and did a little tiny version of spiced brandy instead. We’ll see if they give any flavor …. I took some frozen chanterelles for the pasta as well.

Pasta with chanterelles

4 dl chanterelles
1 onion
2 dl cream
chopped parsley
butter
salt and pepper
400g pasta

Cook pasta as directed on package. Clear chanterelles, peel and finely chop the onion. Fry the chanterelles in butter and pour in the onions and let it fry for a few minutes. Turn on the cream and let the sauce boil together. Season with salt and pepper. Add the cooked pasta into the sauce and garnish with finely chopped parsley. (If you want more sauce and less cream then powder the chanterelles and the onion with flour, about 1-2 tablespoons and add some mushroom or vegetable broth, let it boil up and add the cream last).

Niin sanottu kesä

Kesä 2014 jää historiaan kylmimpänä miesmuistiin. Huomenna alkaa heinäkuu ja lämpötilat pysyvät vaatimattomassa +15 asteeessa. Sataa, sataa ja sataa. Jos kohta ei tule lämmintä ja aurinkoista en selviä syksystä masentumatta. Nyt olisi aika täyttää D-vitamiinivarastoja, mutta tällä kelillä on pakko syödä vitamiineja. Tai paljon kalaa.

Ainoa etu tämän tyyppisessä kesässä on se, että sienisyksystä tulee loistava. Kävimme eilen metsässä katsastamassa tilannetta ja löysimme paljon kantarelleja. Oikeastaan ne olivat vain liian pieniä, mutta himoitsimme tuoreita kanttarelleja joten muutama kourallinen söpöjä miniversioita lähti mukaamme. Tiesittekö muuten, että viinaa voi maustaa kanttareilla ? Yksi ainoa kanttarelli riittää maustamaan kokonaisen litran votkaa. Nyt kokeilin vain pientä määrää koska kanttarellit olivat todella pieniä. Saa nähdä, josko riittävät antamaan makua …. Käytin pastaan myös pakastettuja kanttarelleja.

Kantarellipasta

4 dl kanttarelleja
1 sipuli
2 dl kermaa
silputtua persiljaa
voita
suolaa ja pippuria
400g pastaa

Keitä pasta paketin ohjeiden mukaisesti. Puhdista kanttarellit, kuori ja hienonnna sipuli. Paista kanttarellit voissa ja lisää hienonnettu sipuli, anna paistua muutama minuutti. Lisää kerma ja anna kastikkeen kiehua kokoon. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Lisää keitetty pasta kastikkeeseen ja koristele hienoksi hakatulla persiljalla. (Jos haluat enemmän kastiketta ja vähemmän kermaa, lisää sienien ja sipulin päälle jauhoja – noin 1-2 ruokalusikallista, sekä sieni- tai kasvislientä, anna kiehahtaa ja lisää kerma viimeiseksi).

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.