Dragonkyckling, tarragon chicken, rakuunakanaa

 

 

Dragonkyckling som puttrar. Tarragon chicken cooking. Rakuunakanaa kiehumassa.
Dragonkyckling, tarragon chicken, rakuunakanaa

Dragonkyckling

Den här sommaren börjar mer och mer likna ett skämt. Dessutom börjar hela familjen bli trött på att hitta på saker och ting som man kan roa sig med när det är dåligt väder. Det är liksom begränsat hur många gånger man orkar åka och fiska, bowla, cykla eller shoppa eller spela brädspel för att det inte finns något annat att göra… Det enda som alla längtar efter är att ligga på stranden och bada. Men i år lär det dröja ett bra tag till innan man kan bosätta sig på stranden. Till råga på allt så har jag väl aldrig haft så mycket korrespondens med försäkringsbolag som nu, först pajade ju ugnsluckan och så var det en liten parkeringsincident med bilen – mitt fel, dessutom – också. Nåväl, det kan ju inte direkt bli sämre, eller hur ?

Det här är ett recept som jag ofta använder när fantasin tryter. Bra råvaror men några få ingredienser och voilà, middagen är på bordet på nolltid. Dessutom är jag löjligt förtjust i dragon som krydda. Prova någon gång med att koka morrötter och krydda dem med smör, salt och dragon. Det behövs inte så mycket mer för att man ska bli lycklig.

Dragonkyckling

400 g kyckling
1 dl olivolja
3 msk honung
½ dl torkat dragon
alt och peppar
smör
2 dl grädde

Skär kycklingen i mindre bitar. Blanda ihop marinaden – olivolja, honung, salt, peppar och torkat dragon. Låt kycklingen marineras minst ett par timmar i kylen, gärna över natten. Stek kycklingbitarna i smör tills de har fått vacker färg. Ös på med ännu mer torkat dragon och tillsätt grädde. Låt sjuda. Ät med ris eller pasta.

Tarragon Chicken

This summer begins more and more look like a joke. Besides that, the whole family is getting tired of looking at things that you can amuse yourself with when the weather’s this bad. It’s kind of limited how many times you have the energy to go fishing, bowling, biking or shopping or playing board games because there is nothing else to do … The only thing that everyone longs for is to lie on the beach and swim. But this year it will take quite a while before you can settle down on the beach. To top it all, I’ve probably never had so much correspondence with insurance companies as now, first the oven and then there was a small parking incident with my car – my fault, moreover – as well. Well, it can´t get any worse, can it ?

This is a recipe that I often use when I run out of ideas. Only few ingredients and voilà, dinner is on the table in no time. Also, I am ridiculously fond of tarragon. Try sometime to cook carrots and season them with butter, salt and tarragon. It does not take that much more to make me happy.

Tarragon chicken

400g chicken
1 dl olive oil
3 tablespoons honey
½ dl dried tarragon
salt and pepper
butter
2 dl cream

Cut the chicken into smaller pieces. Mix together the marinade – olive oil, honey, salt, pepper and dried tarragon. Let the chicken marinate at least a few hours in the fridge, preferably overnight. Fry the chicken pieces in the butter until they have nice color. Baste on with even more dried tarragon and add cream. Cook for a while. Eat with rice or pasta.

Rakuunakana

Tämä kesä alkaa jo tuntua vitsiltä. Koko perhe alkaa väsyä keksimään viihdyttävää tekemistä kun sää on mitä on. On ikäänkuin rajallista kuinka monta kertaa jaksaa mennä kalaan, keilaamaan, pyöräilemään tai ostoksille taikka pelata lautapelejä, koska ei ole mitään muuta tekemistä … Ainoa asia, jota kaikki haluamme on päästä rannalle ja uimaan. Mutta tänä vuonna taitaa viedä vielä aikaa ennen kuin voi asettua rannalle. Kaiken huippuna olen tänä kesänä käynyt kirjeenvaihtoa vakuutusyhtiöiden kanssa useammin kuin koskaan, ensin hajosi uuninluukku ja sitten tapahtui pieni kolari – minun vikani – kaupan pysäköintialueella. No, tilanne ei voi ainakaan huonontua.

Tämä on resepti, jota käytän usein kun ideat loppuvat. Hyviä aineksia iekä suurta kikkalua. Ja voilà, illallinen on pöydässä. Olen myös naurettavan ihastunut rakuunaan mausteena. Kokeile joskus keittää porkkanoita ja maustaa ne voilla, suolalla ja rakuunalla. Ihana makuyhdistelmä.

Rakuunakana

400g kanaa
1 dl oliiviöljyä
3 ruokalusikallista hunajaa
½ dl kuivattua rakuunaa
suolaa ja pippuria
voita
2 dl kermaa

Leikkaa kana pienemmiksi paloiksi. Sekoita marinadi – oliiviöljy, hunaja, suola, pippuri ja kuivattua rakuuna. Anna kanan marinoitua vähintään muutaman tunnin jääkaapissa, mieluiten yön yli. Paista kanapaloja voissa kunnes niissä on kaunis väri. Lisää kuivattua rakuunaa ja lisää kerma. Kiehauta. Nauti riisin tai pastan kanssa.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.