Souvlaki, tzatziki

Souvlaki med tzatziki. Souvlaki with tzatziki. Souvlakia ja tzatzikia.
Mat från Grekland, food from Greece, ruokaa Kreikasta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Souvlaki med tzatziki

Man kan ju alltid laga mat från ett annat land och drömma sig bort när vädret i det egna hemlandet är vad det är. Det är vad vi gjorde igår och lär göra även några dagar framöver. Jag kommer inte ens ihåg när jag senast var i Grekland – det måste ha varit i samband med någon av alla dessa tågluffarresor när man skulle ”göra Europa” på ett lite amerikanskt vis, pricka in så många länder som möjligt på en och samma resa. Jag kommer ihåg att på grund av diverse förseningar från Budapest var vi tvungna att övernatta på tågstationen i Belgrad. Och det var nog ingen vidare mysig erfarenhet. Väl framme i Aten blev det en efterlängtad dusch och en inbjudan till en äkta grekisk fest utanför stan där vi fick massor med gott att äta och dricka. På festen fick man köpa en liten glaskanna som man själv kunde fylla på med retsina.

Souvlaki är en grekisk klassiker och till det behövs det fläskkarré. Butiken bredvid hade bra bitar till ett bra pris så jag köpte dubbelt upp för att kunna laga den estniska shasliken också.

Souvlaki, tzatziki och klyftpotatis

500 g fläskkarré
salt och peppar
1 dl olivolja
saften av en citron
2 tsk oregano

 

8 potatisar
olja
salt och peppar
paprika

 

3 dl turkisk yoghurt
en halv gurka
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Skär köttet i mindre bitar och lägg det i en skål. Häll på olivolja, citronsaft, salt och peppar och oregano. Låt köttet marineras i kylen i ett par timmar. Trä köttbitarna på spett och stek dem på en grillpanna tills bitarna har fin färg och är färdigstekta. Du kan även grilla dem.

Sätt ugnen på 225º. Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Sätt potatisarna på en plåt med bakplåtspapper, häll på olivolja, salt och peppar och paprikapulver. Rör om så att alla bitar har olja på sig. Baka i ugnen i ca 20-25 minuter.

Skölj gurkan och riv den på rivjärn, lägg i en sil och låt rinna av. Sätt youghurten i en sil med kaffefilter i och låt rinna av. Blanda ihop youghurt och riven gurka, krydda med salt och peppar och pressa i vitlöksklyftorna.

Souvlaki with tzatziki

You can actually escape the weather in Your own country by cooking dishes from another one. That’s what we did yesterday and will do even a few days ahead. I do not even remember the last time I was in Greece – it must have been when it still was popular with Interrail. One would ”do Europe” in a little American way, visit as many countries and cities as possible. I remember that because of various delays from Budapest, we had to stay overnight at the train station in Belgrad. And that was not a very pleasant experience. Once in Athens, we got a long awaited shower and an invitation to a Greek party outside the town where we did get lots of good things to eat and drink. At the party one got to buy a small glass that could be refilled with retsina.

Souvlaki is a Greek classic and You need the pork collar to cook it. The shop next door had good pieces for a good price so I bought double up in order to cook the Estonian shaslik as well.

Souvlaki, tzatziki and roasted potatoes

500 g pork collar
salt and pepper
1 dl olive oil
juice of one lemon
2 tsp oregano

 

8 potatoes
oil
salt and pepper
ground paprika

 

3 dl Turkish yoghurt
half a cucumber
salt and pepper
3 cloves garlic

Cut the meat into smaller pieces and place in a bowl. Pour in the olive oil, lemon juice, salt and pepper and oregano. Allow the meat to marinate in the fridge for a few hours. Thread pieces of meat on a skewer and roast them on a grill pan until the pieces have nice color and is ready fried. You can even grill them outside.

Preheat the oven to 225 º. Wash the potatoes and cut into wedges. Put the potatoes on a baking sheet with parchment paper, pour the olive oil, salt and pepper and paprika on them. Stir so that all the pieces have oil on them. Bake in the oven for about 20-25 minutes.

Rinse the cucumber and grate it, put in a strainer and let drain. Place yoghurt in a strainer with a coffee filter in and let drain. Squeeze the garlic cloves, mix together yoghurt and grated cucumber and season with salt and pepper.

Souvlakia ja tzatzikia

Kokkaamalla muunmaalaista ruokaa voi aina kuvitella olevansa ihan muualla. Teimme näin eilen ja teemme samoin vielä muutaman päivän, ainkin siihen asti että helteet saapuvat. En edes muista, milloin viimeksi olin Kreikassa – varmaankin jollakin reilimatkalla kun reissasimme periamerikkalaiseen ”do Europe” -tapaan niin monessa maassa kuin suinkin mahdollista. Muistan, että Budapestissä tapahtuneista, erilaisista myöhästelyistä johtuen meidän piti yöpyä Belgradin rautatieasemalla. Ja se ei ollut erityisen viihtyisä kokemus. Kun pääsimme Ateenaan pääsimme myös kauan odotettuun suihkuun ja sitten meidät kutsuttiin kreikkalaiseen illanviettoon kaupungin ulkopuolelle. Söimme ja joimme hyvin. Juhlissa sai ostaa oman, pienen lasikannun, jolla haettiin lisää retsiinaa.

Souvlaki on kreikkalainen klassikko ja siihen tarvitaan porsaan karreeta. Lähikaupassa sitä oli tarjolla hyvään hintaan joten ostin kaksinkertaisen määrän koska aion tehdä myös virolaista saslikkia.

Souvlakia, tzatzikia ja paistettuja perunalohkoja

500 g porsaan karreeta
suolaa ja pippuria
1 dl oliiviöljyä
yhden sitruunan mehu
2 tl oreganoa

 

8 perunaa
öljyä
suolaa ja pippuria
paprikajauhetta

 

3 dl turkkilaista jugurttia
puolikas kurkku
suolaa ja pippuria
3 valkosipulinkynttä

Leikkaa liha pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Kaada oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja pippuri ja oregano sen päälle ja sekoita. Anna lihan marinoitua jääkaapissa muutaman tunnin. Laita lihapalat vartaisiin ja paista ne grillipannulla kunnes liha saa väriä ja on sisältä kypsä. Voit myös grillata ne.

Kuumenna uuni 225 º. Pese perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Laita perunat leivinpaperin päälle pellille, kaada päälle oliiviöljyä ja mausta ne suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Paista uunissa noin 20-25 minuuttia.

Huuhtele kurkku, raasta se raastimen isoimmalla terällä ja laita siivilään valumaan. Laita jugurtti valumaan suodatinpaperin läpi. Purista valkosipulin kynnet kulhoon ja lisää jogurtti ja raastettu kurkku. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.