Saslik, Shashlik

Saslik på talltiken. Shashlik on the plate. Saslikia lautasella.
Saslik, shashlik
Saslik i Kärdla. Shashlik in Kärdla. Saslikkia Kärdlassa.
Saslik i Estland, shashlik in Estonia, saslikkia Virossa

Estnisk saslik

(Traditsiooniline šašlõkk)

Efter att ha varit i Estland i några dagar så fick jag mersmak för deras saslik. Jag googlade en del och hittade både inspiration och ett recept här. Det roliga i Estland var att man kunde både köpa saslik i lösvikt hos slaktaren men även i stora hinkar i vanliga matbutiker. En sak som jag glömde kolla var deras ättiksflaskor, det verkar såsom de fortfarande har lite ”old school” och kör med 30 procentig ättika medans vi i Finland av någon underlig anledning gått ner till 10 procentig ättika. De gamla recepten för 1-2-3 håller alltså inte riktigt, det blir helt enkelt för mesig smak. Den första bilden är på vår saslik, den andra från Estland.

Saslik

500 g fläskkarré
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk ättika (10 %)
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk socker

Skär köttet i ca 4×4 centimeter stora bitar. Sätt dem i en skål. Skala löken och skär i tunna skivor. Lägg i skålen tillsammans med krossad vitlök, salt, peppar och socker. Strö vinäger ovanpå. Massera köttet och lökringar i ca 10-15 minuter, så löksaft frigörs. Täck skålen och låt marinera i kylen i 24 timmar. Trä köttbitar på spett och grilla dem tills de har fått fin färg.

Estonian Shashlik

(Traditsiooniline šašlõkk)

After visiting Estonia for a few days I got a taste for their saslik. I googled a bit and found both inspiration and a recipe here. The fun part in Estonia was that You could both buy saslik at the butcher´s but also in large buckets in regular grocery stores. One thing I forgot to check was their vinegarbottles, it seems like they still have a little ”old school” products and run with 30 percent vinegar while we in Finland for some strange reason are down to 10 percent vinegar. The old recipes for 1-2-3 pickle are therefore not good enough, the flavor is too poofy. The first photo is of our shashlik, the second one from Estonia.

Shashlik

500 g pork collar
2 onions
3 garlic cloves, crushed
3 tbsp vinegar ( 10%)
2 tsp salt
1 tsp black pepper
1 tsp sugar

Cut the pork chunks, sized about 4×4 cm. Place into a large bowl. Peel the onions and cut into thin slices. Add to the bowl with crushed garlic, salt, pepper and sugar. Sprinkle the vinegar on top. Massage the meat and onion rings for about 10-15 minutes, so the onion juices are released and the seasonings are firmly massaged into the meat chunks. Cover the bowl and leave to marinate in fridge for 24 hours. Pierce the meat chunks into a skewer and cook over hot coals until fully cooked and dark brown outside.

Virolainen saslik

(Traditsiooniline šašlõkk)

Olin Virossa muutaman päivän ja sain maistaa heidän saslikkiaan. Googlasin vähän ja ja löysin sekä inspiraatiota että reseptin täältä. Valmiiksi marinoitua saslikia sai Virossa ostaa valmiina sekä lihakaupasta että tavallisista ruokakaupoista. Unohdin tarkistaa heidän etikkapullohyllynsä, vaikutta siltä, että Virossa on vielä 30 -prosenttista etikkaa kun meillä Suomessa jostakin syystä ollaan jo ajat sitten siirrytty 10 -prosenttiseen etikkaan. Vanhat reseptit, joissa käytetään etikkaliemen valmistukseen 1-2-3-periaatetta ovat siis vanhentuneita, mausta tulee liian nynny. Ensimmäinen kuva on meidän saslikistamme, toinen Virosta.

Saslik

500 g porsaan karreeta
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
3 ruokalusikallista etikkaa (10%)
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl sokeria

Leikkaa porsaan karree noin 4×4 cm paloiksi. Laita palat isoon kulhoon. Kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Lisää kulhoon sipulit, murskatut valkosipulin kynnet, suola, pippuri ja sokeri. Ripottele etikkaa päälle. Hiero lihaa ja sipulirenkaita noin 10-15 minuuttia, jotta sipulimehu irtoaa. Peitä kulho ja anna lihan marinoitua kylmässä 24 tuntia. Laita lihapalat vartaisiin ja kypsennä grillissä kunnes lihapalat ovat kauniin ruskeita.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.