Perfekt efterrätt för många, perfect dessert for many people, täydellinen jälkiruoka isolle seurueelle

 

Närbild på en färdig tiramisu. A close-up on a ready made Tiramisu. Lähikuva valmiista Tiramisusta.
Tiramisu
Savoyardikex doppade i kaffe. Savoyardi biscuits dipped in coffee. Kahvissa dipattuja savoyardikeksejä.
Savoyardikex, savoyardibiscuits, savoyardikeksejä
Savoyardikex med mascarpone. Savoyardibiscuits with mascarpone,. Savoyardikeksejä ja mascarponea.
Savoyardikex med mascarpone, savoyardibiscuits with mascarpone, savoyardikeksejä ja mascarponea

Perfekt efterrätt för många 

I lördags var vi på och plockade jordgubbar för vintern. Det blev sammanlagt 10 kg finfina bär att ha i frysen. På hösten och på vintern använder vi jordgubbar alltsom oftast som bas för diverse smoothies som vi alltid gör på helgerna. Barnen var fullt sysselsatta med att ta hand om före detta grannens 1-åring men de är nog väldigt medvetna om hur det går till. Och även om de kanske inte bidrar så mycket till själva plockning så brukar de äta sin egen vikt i jordgubbar…

Vi bestämde oss där och då för att grilla på kvällen. På menyn stod grillspett och potatisknyten och så bestämde jag mig för att laga en italiensk klassiker till efterrätt. Tiramisu lagades för allra första gången på restaurangen Le Beccherie men innehöll då inte någon alkohol. Numera använder man marsalavin från Sicilien men man ser även recept med antingen konjak eller Amaretto också. I och med att jag inte hade någon marsalavin hemma så fick det bli Amaretto istället. Jag hittade ett basrecept på ICA :s sidor (www.ica.se) men lade till en ”våning” till i tårtan. Tårtan räcker gott och väl till tio personer och smakar allra bäst efter att ha fått gotta sig i kylen över natten.

Tiramisu

4 äggulor
2 burkar mascarpone (à 250 g)
½ dl Amaretto
3 äggvitor
1 dl socker
40 savoyardikex (2 paket)
1,5 dl kall espresso eller starkt bryggkaffe
kakao att pudra över

Vispa ihop äggulor och mascarpone med amaretto eller konjak till en slät smet. Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank. Vänd ner äggvitevispet i ägg smeten med hjälp av en slickepott. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i espresso. Lägg dem i en form (ca 25 x 30 cm, för 8 port). Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen minst 5 timmar, gärna över natten. Pudra över kakao vid servering.

Perfect dessert for many people

We went and picked strawberries for winter on Saturday. Now we have a total of 10 kg strawberries in the freezer. In autumn and in winter we use strawberries as a base for various smoothies as we always make them on weekends. The children were fully occupied with taking care of a former neighbor’s 1-year-old but they are still very aware of how it works. And although they may not contribute as much to picking they tend to eat their own weight in strawberries …

We decided there and then to have a barbecue in the evening. We had skrewers and roasted potatoes on the menu and then I decided to make a classic Italian dessert. Tiramisu was done for the very first time at the restaurant Le Beccherie but then it contained no alcohol. Nowadays You use Marsala wine from Sicily but You can even find recipes with either brandy or Amaretto too. The fact that I had no Marsala wine at home led to using Amaretto instead. I found a basic recipe on ICA’s pages (www.ica.se) but added a ”floor” to the cake. The cake is more than enough for ten people and tastes best after having been in the fridge overnight.

Tiramisu

4 egg yolks
2 cans mascarpone (250 g each)
½ dl Amaretto
3 egg whites
1 dl sugar
40 savoyardibiscuits, ladyfingers (2 packages)
1.5 dl of cold espresso or strong brewed coffee
cocoa powder for decoration

Whisk together egg yolks and mascarpone with amaretto until smooth. Beat the egg whites fluffy with electric mixer. Add the sugar a little at a time and continue whisking until the mixture is firm and glossy. Mix the first dough with the merengue carefully (use a spatula). Dip the sugary side of the ladyfingers quickly in espresso. Put them in a form (about 25 x 30 cm). Pour half of the egg mixture over the biscuits and lay another round of ladyfingers on it. Pour the rest of the egg mixture on them. Place in the fridge for at least 5 hours, preferably overnight. Dust with cocoa powder before serving.

Täydellinen jälkiruoka isolle seurueelle

Kävimme lauantaina poimimassa mansikoita talven varalle. Saimme yhteensä 10 kg mansikoita pakastimeen. Käytämme niitä syksyllä ja talvella erilaisten smoothie-juomien valmistamiseen viikonloppuisin. Lapsilla oli täysi työ entisen naapurin 1-vuotiaan kaisemisessa, mutta kyllä he jo tietävät miten homma toimii. Ja vaikka he eivät osallistuisikaan niin paljon itse poimintaan molemmat ehtivät kyllä syödä oman painonsa mansikoita…

Mansikkamaalla päätimme, että illalla grillataan. Teimme grillivartaita ja perunanyttejä, jälkiruoaksi päätin tehdä italialaisen klassikon. Tiramisua tehtiin ensimmäistä kertaa ravintola Le Beccheriessä, ja se ei silloin sisältänyt lainkaan alkoholia. Nykyään siinä käytetään marsalaviiniä Sisiliasta, mutta on reseptejä joissa käytetään joko konjakkia tai Amarettoa. Meillä ei ollut marsalaviiniä kotona joten käytin tällä kertaa Amarettoa. Perusreseptin löysin ICA :n (www.ica.se) sivuilta, mutta lisäsin kakkuun yhden kerroksen eli tuplamäärän keksejä. Kakku riittää hyvin kymmenelle hengell ja se maistuu kaikkein parhaimmalta kun se on saanut maustua yön yli jääkaapissa.

Tiramisu

4 munankeltuaista
2 purkkia mascarponea (à 250 g)
½ dl Amarettoa
3 valkuaista
1 dl sokeria
40 savoyardikeksiä (kaksi pakettia)
1,5 dl kylmää espressoa tai vahvaa kahvia
kaakaojauhetta koristeluun

Vatkaa keltuaiset, mascarpone ja Amaretto tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella ja lisää sokeri vähän kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on kiinteää ja kiiltävää. Sekoita valkuaisvaahto keltuaismascarponeseokseen varovasti nuolijalla. Kasta keksien sokerinen puoli nopeasti kylmässä kahvissa ja laita ne vuokaan (noin 25 x 30 cm). Kaada puolet munaseoksesta keksien päälle, levitä toinen keksikerros munaseoksen päälle ja peitä keksit lopulla munaseoksella. Laita vuoka jääkaappiin ja anna tiramisun maustua siellä yön yli. Koristele kakku siivilöidyllä kaakaojauheella.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.