Sommar i butelj, summer in a bottle, pullotettu kesä

Rosenvatten i en flaska. Rose water in a bottle. Ruusuvettä pullossa.
Rosenvatten, rose water, ruusuvesi
Rosenblad. Rose petals. Rusun terälehtiä.
Rosenblad, rose petals, ruusun terälehtiä
Närbild på rosenblad. Close-up on rose petals. Lähikuva ruusun terälehdistä.
Rosenblad, rose petals, ruusun terälehtiä

Sommar i butelj

Och så var det rosorna som jag glömde. Vi var ute och plockade lite rosenblad precis innan det var för sent. Väl hemma så slog doften ut med full kraft, undra på att parfym- och kosmetikaindustrin gärna använder rosenblad till sina produkter. Men de kan nog användas i köket också, den här gången lagade jag bara rosenvatten men det är meningen att vi ska laga både glass och kakor med rosenvatten framöver.

Ett enkelt recept, det krävs ju ingen större ansträngning att gå ut och plocka lite vildrosor. Det är egentligen helt makalöst hur mycket naturen kan bjuda på, och skördesäsongen har ju inte ens kommit igång än. Läs mer om rosenvatten här.

Rosenvatten

1 l rosenblad
1 l vatten
3 dl florsocker
1 msk citronsaft

Skölj och torka rosenbladen. Koka upp vatten och florsocker och koka tills all socker har upplösts. Lägg i rosenbladen och koka dem i 20 minuter. Sila bort rosbladen och häll upp vattnet i en rengjord flaska. Förvara i kylskåpet.

Summer in a bottle

I forgot to tell You about the roses. We went out and picked some rose petals just before it was too late. Once home the scent knocked out in full force, no wonder the perfume and cosmetics industry like to use rose petals to their products. But they can be used in the kitchen as well, this time I cooked just rose water but we are going to make both ice cream and biscuits with rosewater later on.

An easy recipe, requiring’s no greater effort than to go out and pick some wild roses. It’s really quite incredible how much the nature can offer, and the harvest season has not even begun yet. Learn more about rose water here.

Rose water

1 l petals
1 liter of water
3 dl powdered sugar
1 tablespoon lemon juice

Rinse and dry the rose petals. Boil water and icing sugar and cook until all the sugar has dissolved. Add in the rose leaves and boil them for 20 minutes. Strain the rose petals and pour the water in a clean bottle. Store in the refrigerator.

Pullotettu kesä

Unohdin kertoa ruusuista. Menimme ulos ja poimimme litran verran villiruusun terälehtiä juuri ennen kuin oli liian myöhäistä. Kun tulimme kotiin ja levitimme huuhdellut ruusunlehdet kuivumaan tuoksu oli huumaava. Eipä ihme, että hajuvesi-ja kosmetiikkateollisuus haluaa käyttää ruusun terälehtiä tuotteisiinsa. Mutta voi niitä käyttää keittiössäkin, tällä kertaa teimme vain ruusuvettä, mutta tulemme käyttämään sitä myös jäätelön ja leivonnaisten valmistuksessa.

Helppo resepti, joka ei edellytä sen suurempaa vaivaa kuin että menee ulos ja poimii villiruusujen terälehtiä. Uskomatonta, kuinka paljon luonto meille tarjoaa ja satokausi ei ole edes vielä alkanut. Lue lisää ruusuvedestä täällä.

Ruusuvesi

1 l ruusun terälehtiä
1 litra vettä
3 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua

Huuhtele ja kuivaa ruusun terälehdet. Kiehauta vesi ja tomusokeri ja keitä kunnes kaikki sokeri on liuennut. Lisätä terälehdet ja keitä niitä noin 20 minuuttia. Siivilöi terälehdet pois ja pullota puhtaaseen, kuivaan pulloon. Säilytä jääkaapissa.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.