Rökt fisk, smoked fish, savustettua kalaa

Fem abborrar. Five perchs. Viisi ahventa.
Fiskelycka, good fishing, kalaonnea
Fem rökta abborrar. Five smoked perchs. Viisi savustettua ahventa.
Rökta abborrar, smoked perchs, savustettuja ahvenia
Rökt abborre med potatis och sallad. Smoked perch with potatoes and sallad. Savustettu ahven, perunoita ja salaattia.
Rökt abborre, smoked perch, savustettu ahven

 

Anton är en fiskekung med en gädda. Anton is the fishing king with a Northern pike. Anton kalakuningas hauellaan.
Fiskekungen, fishing king, kalakuningas

Rökt firre med god sås

Vi grävde upp en hel hög maskar och åkte ut till skärgården för att meta. Väl framme på bryggan tog det inte längre än en minut innan vi fick första abborren. Och därefter kom det tre till och sedan förlorade jag kroken till en som försvann. Sambon fick upp en brax och några abborrar till. Fiskelycka, det är faktiskt jätteroligt att fiska när man får napp. Mindre roligt när man bara får skräpfisk som igår eller ingen napp alls. Minstingen fick sin första fisk med kastspöet på ett väldigt underligt sätt, kastade kroken till vassen och gäddan åkte fast på en gång. Lyckan var total.

När man röker fisk så är det viktigt att se till att det inte är för varmt. ABU-röken köper man till exempel på Clas Ohlson för femhundra spänn. Abborrar kräver inget annat än rensning och så gnider man in dem med salt. Och så lägger man dem på gallret och röker dem i ca 5-10 minuter. Gott till är kokt nypotatis, sallad och lite sås, gärna gräddfilsbaserad. Den här gången gjorde vi en sås på gräddfil, äppel och saltgurka

Somrig sås

1 burk gräddfil
1 grönt äpple
2 saltgurkor (hela)
salt och peppar

Skala, kärna ur och tärna äpplet. Skär saltgurkorna i mindre bitar. Bland med gräddfil, smaka av med salt och peppar.

Smoked fish with a nice sauce

We dug up a bunch of worms and went out to the archipelago for fishing. Once on the bridge, it took no longer than a minute before we got the first perch. And then we got three more, and then I lost the hook to the one that just disappeared. Fishing is fun, it’s actually really fun to fish when you get a result. Less fun when you just get trash fish as yesterday or nothing at all. At least, our son got his first fish with casting rod in a very strange way, he threw the hook into the reeds and the pike was caught at once. His happiness was complete.

When smoking fish it is important to make sure that the smoke is not too hot. You can buy an ABU smoke for example at Clas Ohlson for fifty euros. Perch requires nothing more than cleaning and then rub them with salt. And you simply put them on the grill and smoke them for about 5-10 minutes. Eat them with boiled new potatoes, lettuce and some sauce, preferably sour cream-based. This time we made a sauce of sour cream, apple and pickles.

Summery sauce

1 jar of sour cream
1 green apple
2 pickled cucumbers (whole)
salt and pepper

Peel, core and dice the apple. Cut the pickled cucumbers into small pieces. Add the cream, season with salt and pepper.

Savustettua kalaa ja maukasta kastiketta

Kaivoimme kokoon kasan matoja ja lähdimme saaristoon onkiretkelle. Laiturilla ei mennyt enempää kuin minuutti ennen kuin saimme ensimmäisen ahven. Ja sitten tuli kolme lisää ja seuraava kala vei koukkuni. Perheen pää sai lahnan ja muutaman ahvenen. Kalastus hauskaa, todella hauskaa – kun saa saalista. Vähemmän hauskaa, kun saa vain roskakalaa niin kuin eilen tai sitten ei niin yhtään mitään. Perheen pienimmäinen sai eilen ensimmäisen kalansa oudolla tavalla, hän heitti kädellä koukun kaislikkoon ja hauki otti sen heti kiinni. Tyyppi oli täydellisen onnellinen.

Kun savustaa kalaa, on tärkeää varmistaa, että savustuslaite ei ole liian kuuma. ABU -savustimen voi ostaa esimerkiksi Clas Ohlsoniltanoin viidelläkymmenellä eurolla. Ahven vaatii vain perkauksen ja suolauksen. Sitten laitat ne ritilälle ja savustat niitä noin 5-10 minuuttia. Lisäksi keitettyjä, uusia perunoita, salaattia ja kastiketta, mieluiten kermaviilipohjaista. Tällä kertaa teimme kastikkeen kermaviilistä, omenasta ja suolakurkusta.

Kesäinen kastike

1 purkki kermaviiliä
1 vihreä omena
2 suolakurkkua (kokonaisia)
suolaa ja pippuria

Kuori ja kuutioi omena. Leikkaa suolakurkut pieniksi paloiksi. Yhdistä omena, kurkut ja kermaviili, mausta suolalla ja pippurilla.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.