Sommarsnacks, summer snacks, kesänaposteltavaa

Ostpinnar av Västerbottenost. Cheesesnacks with Västerbotten cheese. Juustotikkuja Västerbotten - juustosta.
Ostsnacks, cheesesnacks, juustotikkuja
Örtmajonnäs. Mayonnaise with herbs. Yrttimajoneesi.
Örtmajonnäs, mayonnaise with herbs, yrttimajoneesi

Sommarsnacks

Nu sover hela Finland. Juli är den traditionella semestermånaden och det är nu som det är näst intill omöjligt att få tag i folk. Vädret har varit fantastiskt de senaste två veckorna och vi ser alla framemot många fina veckor till. Den enda nackdelen med värmen är att nu när blåbären precis börjar bli färdiga så är det på tok för varmt att gå in i skogen. Nåväl, det är svalast på morgonen och på kvällen så man får väl satsa på att göra några korta skogsbesök då istället. Jordgubbar och smultron har vi plockat så att det räcker och blir över.

Under sommaren går grillarna varma i vårt land. Det som det grillas mest av är nog korv. Under midsommarveckan går det åt 2 miljoner kilo korv och enligt statistiken äter finländarna 15 kg korv per år vilket är dubbelt så mycket som till exempel svenskarna äter. Vilken liten fest eller marknad du än skulle besöka så går det alltid att köpa grillad korv. Ibland undrar jag verkligen om man inte skulle ta och grilla lite annat också… men innan grillen blir varm och det perfekta glödet finns där så är på sin plats att sitta och ta en somrig drink. De här pinnarna passar perfekt till.

Västerbottensostpinnar

2,5 dl riven Västerbottensost
2,5 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
ägg till pensling
flingsalt

Sätt ugnen på 200ºBlanda Västerbottenost, mjöl, smör och vatten och arbeta ihop till en deg. Rulla degen till fingertjocka längder och dela dem i 7-8 centimeter långa pinnar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på flingsalt. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.

 

Summer snacks

Whole Finland is sleeping now. July is the traditional holiday month and it is now that it is almost impossible to get hold of people. The weather has been great for the last two weeks and we all look forward to many great weeks to come. The only disadvantage with the heat is that now that the blueberries are just starting to get ready, it’s way too hot to go into the forest. Well, it is coolest in the morning and in the evening so I’ll have to make some short visits to the forests instead. We have picked both strawberries and wild strawberries so that there is enough and to spare.

Throughout the summer, the grills go hot in our country. And we do grill a lot of sausages. During the midsummer week, we eat 2 million kg sausage and according to statistics, Finns eat 15 kg sausage per year, which is twice as much as, for example, Swedes eat. If You are visiting a small celebration or market You can always buy grilled sausage. Sometimes I really wonder if it would not be better to grill some other things too … but before the grill gets hot and the perfect glow is there – sit down and have a summery drink. These pins fit perfectly.

Pins of Västerbottenscheese

2,5 dl grated Västerbottenscheese
2,5 dl flour
100g butter
2 tablespoons water
egg
flaked salt

Preheat the oven to 200 º. Mix Västerbotten cheese, flour, butter and water and work into a dough. Roll the dough into finger-thick lengths and share them to 7-8 inch long sticks. Place them on a baking sheet with parchment paper. Brush with egg and sprinkle with salt flakes. Bake in the oven for 8-10 minutes.

Kesänaposteltavaa

Suomi nukkuu. Heinäkuu on perinteinen lomakuukausi ja nyt on lähes mahdotonta saada kiinni ketään ainakaan työpaikaltaan. Sää on ollut mahtava kahden viime viikon aikana, ja me kaikki odotamme sen pysyvän samanlaisena vielä monia viikkoja. Ainoa haittapuoli tässä kuumuudessa on se, että nyt kun mustikat ovat juuri alkaneet valmistua on aivan liian kuuma mennä metsään. No, aamulla ja illalla on viileämpää, joten minun täytyy tehdä joitakin vähän lyhyempiä poimintaretkiä metsään. Mansikoita ja metsämansikoita olemme jo poimineet niin, että ne riittävät hyvin talven yli.

Grillit käyvät maassamme kuumina koko kesän. Eniten suomalaiset grillaavat makkaraa. Juhannusviikolla suomalaiset ostavat 2 miljoonaa kiloa makkaraa ja tilastojen mukaan suomalaiset syövät yhteensä 15 kiloa makkaraa vuodessa mikä on kaksi kertaa enemmän kuin mitä esimerkiksi ruotsalaiset syövät. Menit mihin tahansa tapahtumaan tai markkinoille, aina on tarjolla grillimakkaraa. Joskus voisi kyllä kokeilla jotakin muutakin… mutta ennen kuin grilli kuumenee ja täydellinen hiillos on saatu on paikallaan istua ja nauttia kesäinen juoma. Nämä juustotikut sopivat drinkin kanssa nautittaviksi.

Juustotikut

2,5 dl raastettua Västerbotten -juustoa
2,5 dl jauhoja
100g voita
2 rkl vettä
kananmunaa
sormisuolaa

Kuumenna uuni 200 º. Sekoita Västerbotten -juusto, jauhot, voi ja vesi taikinaksi. Kauli taikina sormenpaksuiseksi ja leikkaa siitä 7-8 sentin pituisia pätkiä. Laita uunipellille leivinpaperia ja nosta juustotikut päälle. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle sormisuolaa. Paista uunissa 8-10 minuuttia.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.