Sås till grillad, grillsauce, grillikastike

Fläskkotletter med chimichurri. Pork chops with chimichurri. Porsaankyljyksiä ja chimichurria.
Fläskkotletter med chimichurri, pork chops with chimichurri, porsaankyljyksiä ja chimichurria
Fläskkotletter i marinad. Marinated pork chops. Marinoituja porsaankyljyksiä.
Fläskkotletter i marinad, marinated pork chops, marinoituja porsaankyljyksiä
Persilja, koriander och oregano. Parsley, coriander and oregano. Persiljaa, korianteria ja oreganoa.
Finhackade örter, finely chopped herbs, hienonnetuja yrttejä

Sås till grillad

Nu är det omkring trettio grader varmt hela tiden. Nätterna är lite svalare så än så länge har jag ingen av oss drabbats av några nämndvärda sömnproblem. Barnen har lite svårt att komma igång på morgonarna men det beror mest på att de vakar längre när det är så ljust. Imorse åkte vi till stranden igen och efter ett tag kom åskmolnen. Det började regna så pass att vi tog skydd under ett grilltak. Vi småpratade med några andr aoch det visade sig att fem av oss hade flyttat tillbaks till Finland från Sverige. Den ena menade att de tre första åren var svåra (sex år för min del), den andra att han skulle snart flytta tillbaks till Sverige. Finländarna ville de andra beskriva som noshörningar men vi var alla överens om att Åbo är vacker. Alltid något.

Chimichurri är en sås från Argentina som kan användas såväl som marinad som sås till grillad kött, kyckling och fisk. Här använde vi den som marinad till helt vanliga, omarinerade fläskkotletter. I och med att jag inte hade tillgång till en mixer så blev såsen rätt grov men smakmässigt var det ingen skillnad.

Chimichurri

3 vitlöksklyftor
1 grön chili, delad och urskrapad
1 kruka bladpersilja, plockad
1 kruka koriander, plockad
1 kruka oregano, plockad
rivet skal av en citron
1 dl olivolja
2-3 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar

Skala och stöt vitlök, örter och citronskal i en mortel eller kör i mixer. Tillsätt olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.

Fläskkotletter

4 fläskkotletter
1 sats chimichurri
salt och svartpeppar

Pensla kotletterna med chimichurri och grilla på hög värme i 4-5 minuter per sida. Köttet är färdiggrillat när det är genomstekt och köttsaften är klar. Pensla flera gånger under grillningen. Det går bra att steka kotletterna i en grillpanna också. Smaka av med salt och peppar.

Grillsauce

Now it’s about thirty degrees most of the time. The nights are a little bit cooler so none of us has suffered any problems with sleep. Children are having som difficulties in getting up in the mornings but it’s mostly because it does not get dark in the summer. This morning we went to the beach again and after a while thunderstorm clouds were all over us. It started to rain so we took shelter under a grill roof. We chatted with some other and it turned out that the five of us had moved back to Finland from Sweden. One said that the first three years were difficult (six years for my part), the other that he would soon move back to Sweden. The Finns were described as rhinos but we all agreed that Turku is beautiful. Always something.

Chimichurri is a sauce from Argentina that can be used both as a marinade and as a sauce for grilled meat, chicken and fish. Here, we used it as a marinade for quite ordinary, unmarinated pork chops. The fact that I did not have any mixer the sauce got quite rough but tastewise there was no difference.

Chimichurri

3 cloves garlic
1 green chili, sliced (remove the seeds)
1 bunch of parsley leaves, picked
1 bunch of coriander, picked
1 bunch of oregano, picked
grated zest of one lemon
1 dl olive oil
2-3 tbsp white wine vinegar
salt and black pepper

Scale and impact garlic, herbs and lemon zest in a mortar or run in blender. Add oil and vinegar. Season with salt and pepper.

Pork chops

4 pork chops
1 portion chimichurri
salt and black pepper

Brush the chops with chimichurri and grill them on high heat for 4-5 minutes per side. The meat is ready when they are cooked through and the juice runs clear. Brush several times during cooking. It’s fine to fry the chops in a grill pan as well. Season with salt and pepper.

Grillikastike

Heinäkuu ja koko ajan on noin kolmekymmentä astetta lämmintä.Yöt ovat kuitenkin hieman viileämpiä joten meillä ei ainakaan vielä ole ollut unettomuusongelmia. Lapsilla on vähän vaikeuksia nousta ylös aamuisin, mutta se johtuu lähinnä siitä, että yölläkin on niin valoisaa. Tänä aamuna menimme rannalle ja jonkin ajan kuluttua saapuivat ukkospilvet. Alkoi sataa joten juoksimme grillikatoksen alle suojaan. Juttelimme muiden ihmisten kanssa, ja kävi ilmi, että viisi meistä suojaa hakeneista oli muuttanut takaisin Suomeen Ruotsista. Yksi sanoi, että kolme ensimmäistä vuotta olivat hänelle vaikeita (minulle ainakin kuusi), toinen kertoi, että hän pian muuttaa takaisin Ruotsiin. Olimme samaa mieltä myös siitä, että suomalaiset ovat vähän kuin sarvikuonoja, mutta olimme myös samaa mieltä siitä, että Turku on kaunis kaupunki. Aina jotain.

Chimichurri on argentiinalainen kastike, jota voidaan käyttää sekä marinadina että grillattun lihan, kanan ja kalan kastikkeena. Tällä kertaa maustoimme sillä ihan tavalliset, marinoimattomat porsaan kyljykset. Kastikkeesta tuli vähän karkeaa koska minulla ei ollut tehosekoitinta, mutta maussa ei ollut mitään eroa.

Chimichurri

3 valkosipulinkynttä
1 vihreä chili, viipaloitu (poista siemenet)
1 nippu lehtipersiljaa, hienonnettu
1 nippu korianteria, hienonnettu
1 nippu oreganoa, hienonnettu
yhden sitruunan raastettu kuori
1 dl oliiviöljyä
2-3 rkl valkoviinietikkaa
suolaa ja mustapippuria

Murskaa valkosipulinkynnet, yrtit ja sitruunankuori huhmareessa tai tehosekoittimessa. Lisää öljy ja etikka. Mausta suolalla ja pippurilla.

Porsaankyljykset

4 porsaankyljystä
1 annos chimichurria

suolaa ja mustapippuria

Penslaa kyljykset chimichurrilla ja grillaa kovalla lämmöllä 4-5 minuuttia per puoli. Liha on valmista, kun se on kauttaaltaan kypsää ja lihamehu kirkasta. Penslaa useita kertoja kypsennyksen aikana. Kyljykset voi paistaa myös grillipannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.