Rökta räkor, smoked shrimps, savustettuja katkarapuja

Rökta räkor med aioli. Smoked shrimps with aioli. Savustettuja katkarapuja ja aiolia.
Rökta räkor, smoked shrimps, savustettuja katkarapuja
Frysta räkor. Frozen shrimps. Pakastettuja katkarapuja.
Frysta räkor, frozen shrimps, pakastettuja katkarapuja
Räkor i rök. Shrimps being smoked. Katkarapujen savustusta.
In i röken, in to the smoke, savustimeen

 

Rökta räkor

Rökta räkor säljs överallt i Sverige, både i fiskbutiker och restauranger. Läs mer här. De är gudagoda med en god aioli och nybakat bröd. I Finland äter vi betydligt mindre räkor än våra grannar i Sverige, Danmark och Norge. De färska räkorna hittar sällan hit, antagligen beror det på transportsträckan. Personligen tycker jag att om allt som auktioneras ut på skaldjursauktion i Göteborg på en tisdag finns i butikerna i både Stockholm och Uppsala på onsdag så borde alla de där underbara skaldjuren finnas till salu på onsdag även i Åbo och Helsingfors men så är tyvärr inte fallet.

Det som många inte vet är att de rökta räkorna blir godast när man använder frysta räkor, då blir slutresultatet inte så torrt. Och frysta räkor har vi gott om även här i Finland även om vissa inte verkar förstå skillnaden mellan färdigtskalade och oskalade räkor. När man en gång provat de oskalade så köper man aldrig mer de som skalats färdigt, de är bara torra och tråkiga i smaken. Köp frysta räkor av god kvalitet och testa att röka räkor i en ABU – rök eller en helt vanlig kolgrill.

Rökta räkor

800 g frysta räkor

Du behöver inte tina räkorna ! Gör i ordning röken och rök räkorna i 10-15 minuter. Till ABU -röken behöver du alspån och rödsprit. Om du använder kolgrill så tänd en liten hög med grillkol och när den glöder fint så ställ ner räkorna (antingen på ett galler eller i en stekpanna), lägg på ett par nävar med alspån och lägg på locket. Stäng av alla ventiler på grillen och rök räkorna i 10-15 minuter. Räkorna är klara när de tinat, blivit ljumma och fått fin färg och röksmak.

Vitlöksaioli

2 äggulor
1 tsk valfri vinäger
1 tsk Dijonsenap
2,5 dl neutral olja
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Blanda äggulorna med vinäger och Dijonsenap. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en jämn stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Äggulorna och oljan måste ha samma temperatur (rumsvarmt) för att aiolin inte ska skära sig. Pressa ner vitlöksklyftorna i aiolin och smaka av med salt och peppar.

Smoked shrimps

Smoked shrimps are sold everywhere in Sweden, both in fish markets and restaurants. Read more here.  They just taste great with a good aioli and freshly baked bread. In Finland we eat far less shrimps than our neighbors in Sweden, Denmark and Norway. The fresh shrimps are rarely to be find here, probably because of the journey. Personally I think that that if everything is auctioned off at the seafood auction in Gothenburg on a Tuesday and is delivered to the shops in both Stockholm and Uppsala on Wednesday all those wonderful seafood should be for sale on Wednesday in Turku and Helsinki too, but this is unfortunately not the case.

What people do not know is that they smoked shrimps will taste best when using frozen shrimps, not the fresh ones, then the end result is not so dry. And frozen shrimps we have plenty of here in Finland as well, although some do not seem to understand the difference between ready peeled and unpeeled shrimps. Once one has tried the unpeeled ones they will never buy the peeled ones again, they are just dry and dull in flavor. Buy frozen shrimps of good quality and try to smoke prawns in an ABU – smoker or an ordinary charcoal grill.

Smoked shrimps

800g frozen shell-on shrimps

You do not have to thaw the shrimps ! Prepare the smoke and smoke the shrimps for 10-15 minutes. To ABU smoker, you do add alder wood chips and methylated spirit. If You are using a charcoal grill so lit a small amount of charcoal and when it glows nicely, set down the shrimps (either on a grill or in a pan), and add a couple of handfuls with alder wood chips and place on the lid. Shut off all valves on the grill and smoke shrimps for 10-15 minutes. The shrimps are done when they are thawed, warm and have a good color and flavor.

Aioli

2 egg yolks
1 teaspoon vinegar
1 teaspoon Dijon mustard
2,5 dl neutral oil
2-3 cloves of garlic
salt and pepper

Mix the egg yolks with the vinegar and Dijon mustard. Add the oil drop by drop and then in a steady spray. Whisk all the time. The yolks and oil must have the same temperature (room-temperature) to the aioli so that it is not going to cut. Press down the garlic cloves in the aioli and season with salt and pepper.

Savustetut katkaravut

Savustettuja katkarapuja myydään kaikkialla Ruotsissa, niin kalakaupoissa kuin ravintoloissakin. Lue lisää täältä . Ne ovat älyttömän hyviä aiolin ja tuoreen leivän kanssa nautittuina. Suomessa syödään paljon vähemmän katkarapuja kuin naapurimaissamme Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Tuoreita katkarapuja täältä löytää harvoin, luultavasti se johtuu välimatkoista. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos tiistaina kaikki Göteborgissa huutokaupattavat äyriäiset ja kalat ovat Tukholman ja Uppsalan kaupoissa keskiviikkona niin niiden pitäisi olla myynnissä samana päivänä myös Helsingissä ja Turussa, mutta niin ei ikävä kyllä ole asian laita.

Monet eivät taida tietää, että savustetut katkaravut maistuvat parhaimmilta jos ne tekee pakastetuista katkaravuista eikä tuoreista. Tuoreista katkaravuista tulee savustettaessa kuivia. Ja täällä Suomessahan on runsaasti pakastettuja katkarapuja, vaikka jotkut eivät näytä ymmärtävän valmiiksi kuorittujen ja kuorimattomien katkarapujen välillä. Kun kerran koittaa kuorimattomia katkarapuja ei enää koskaan osta valmiiksi kuorittuja, niissä on kuiva ja tylsä maku. Osta pakastettuja, laadukkaita katkarapuja ja kokeile niiden savustamista ABU – savustimessa tai ihan tavallisessa hiiligrillissä.

Savustetut katkaravut

800g pakastettuja katkarapuja

Katkarapuja ei tarvitse sulattaa ! Valmista savu ja savusta katkarapuja noin 10-15 minuuttia. ABU -savuun tarvitaan vai leppälastuja ja spriitä. Jos käytät grilliä niin sytytä pieni määrä hiiliä ja kun ne hehkuvat, lisää katkaravut (joko grillissä tai pannulla) sekä pari kourallista leppälastuja ja laita kansi päälle. Sulje kaikki grillin venttiilit grilli ja savusta katkarapuja 10-15 minuuttia. Katkaravut ovat valmiita, kun ne ovat sulaneet, ne ovat vähän lämpimiä ja niissä on hyvä väri ja maku.

Aioli

2 munankeltuaista
1 tl viinietikkaa
1 tl Dijon-sinappia
2,5 dl neutraalia öljyä
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa ja pippuria

Sekoita keltuaiset, viinietikka ja Dijon-sinappi. Lisää öljy ensin tipoittain ja sitten tasaisesti. Vatkaa voimakkaasti koko ajan. Keltuaisten ja öljyn on oltava samanlämpöisiä (huoneenlämpöisiä) jotta aioli ei leikkaa. Purista valkosipulinkynnet majoneesiin ja mausta se suolalla ja pippurilla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.