Bärtider, time for berries, marja-aika

Tartelett med vaniljkräm och jordgubbar. Tartelette with vanilla cream and strawberries. Mansikkaleivos.
Tarteletter. Tartelettes. Leivokset.
Sommar med smultron. Summer with wild strawberries. Kesä ja metsämansikat.
Smultron. Wild strawberries. Metsämansikoita.
Emma och Anton trär smultron på strå. Emma och Anton put wild strawberries on straw. Emma ja Anton pujottavat metsämansikat heinänkorsiin.
Smultron. Wild strawberries. Metsämansikoita.
Tarteletter med vaniljkräm och smultron. Tartelettes with vanilla cream and wild strawberries. Metsämansikkaleivokset.
Tarteletter. Tartelettes. Leivokset.
Man kan plocka smultron också. You can pick wild strawberries as well. Metsämansikoita riittää poimittavaksi.
Skörd, harvest, sato

 

Bärtider

Temperaturen håller sig runt trettio grader och i och med att det egentligen börjar bli dags att börja jobba igen så känns det lite tungt. Och det där med att gå till skogen och plocka blåbär och hallon känns inte direkt lockande, särskilt när det verkar vara ett mycket mygg- och bromsrikt år. Jag har redan bett överallt så det där med att svettas inne i skogen och locka ännu fler vampyrinsekter får nog vara än så länge. Vi får väl se om det blir lite svalare i veckan, då kanske jag gör ett försök. Barnen åkte till ett stort scoutläger i Hangö och vi ska åka och hälsa på dem idag, tur att det finns luftkonditionering i bilen i alla fall. I lördags var det så hett att till och med jag som annars älskar sol och värme fick kapitulera och söka mig inomhus.

Nu när ugnen är fixad så var vi ju tvungna att testa att den fungerar som den ska. Fast nu måste jag säga att om man ska baka något så ska man helst göra det riktigt tidigt på morgonen eller sent på kvällen så att klarar av lite extra värme. Här använde jag Johan Hedbergs jättebra recept för mördegen och Marcus Aujalays recept på krämen. Kanongoda bakelser i sommarvärmen ! Nästan godare än glass. Vi har redan fryst in en massa smultron så jag tog därifrån, annars går det bra med jordgubbar också.

Visste ni att barnen i Norgw, Sverige och Finland trär smultron på det där viset men inte i Danmark ?

Smultrontartaletter

Mördeg

240 g vetemjöl
60 g florsocker
120 g kallt smör
1 ägg

Mixa mjöl och florsocker så att det blandar sig ordentligt. Skär smören i tärningar, häll i och mixa tills degen har fått en sandig konsistens. Tillsätt ägget och kör tills degen precis går ihop. Tryck ihop till en boll och sätt den i en plastpåse/plastfolie. Lägg i kylen i minst 2 timmar. Sätt ugnen på 175 º . Klä små formar med degen, ställ dem i frysen i 20 minuter och grädda dem i ugnen för 12-15 minuter.

Cheesecakekräm

125 g Philadelphiaost
100 g socker
1 vaniljstång
3 ägg
5 dl crème frache

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa ihop Philadelphiaost och socker till en smidig deg. Snitta och skrapa ur vaniljstången och rör ner fröna i smeten. Tillsätt ett ägg i taget och vispa slätt. Avsluta med att röra ner créme fraiche. Häll smeten i en form och baka i varmluftsugn i cirka 35 minuter eller tills blandningen stelnat, Lät svalna helt och vispa sedan krämen slät. Fyll tartalettskalen med cheesecakekräm och dekorera med smultron eller jordgubbar, florsocker och småbitar av Digestivekex.

Time for berries

Temperatures hover around thirty degrees, and even if it is time to start working again, it feels a bit heavy. And the thing with going to the forest to pick blueberries and raspberries feels not directly appealing, especially when it seems to be a lot of mosquitoes and horse-flies this year. I have bug bites everywhere so sweating in the forest and attracting even more vampire insects is nothing for mee right now. We’ll see if it gets a little cooler this week, then maybe I will try. The children went to a large scout camp in Hanko and we’ll go and visit them today, lucky that there is air conditioning in the car anyway. On Saturday it was so hot that even I who usually love the sun and the heat got to surrender and seek shelter indoors.

Now that the oven is fixed, we of course had to test that it works properly. Though now I must say that if one is to bake something so You should preferably do it really early in the morning or late at night so that You can handle a little extra warmth. Here I used Johan Hedberg’s great recipe for dough and Marcus Aujalays recipe for cream. Great pastries in the summer heat! Nearly tastier than ice cream. We have already frozen a lot of wild strawberries so I took from there, but it You can use ordinary strawberries too.

Children in Norway, Sweden and Finland do this with wild strawberries but this is apparently unknown in Denmark.

 

Tartelettes with cheesecream and wild strawberries

Pastry

240 g flour
60 g powdered sugar
120 g cold butter
1 egg

Mix flour and powdered sugar so that it is mixed properly. Cut the buter into cubes, pour in and mix until the dough has had a sandy consistency. Add the egg and blend until the dough just comes together. Press into a ball and place it in a plastic bag / plastic wrap. Put in the fridge for at least 2 hours. Preheat the oven to 175 º. Dress small molds with the dough, place them in the freezer for 20 minutes and bake them in the oven for 12-15 minutes.

Cheesecakecream

125 g Philadelphia cheese
100 g sugar
1 vanilla pod
3 eggs
5 dl crème fraîche

Preheat the oven to 100 º. Whisk Philadelphia cheese and sugar until smooth dough. Sear and scrape out the vanilla pod and stir the seeds into the dough. Add one egg at a time and whisk smooth. Add the crème fraîche. Pour the mixture into a mold and bake in oven for about 35 minutes or until the mixture is solidified. Let cool completely and then whisk to smooth cream. Fill the tartalettes with the cream and wild strawberries och strawberries, decorate with powdered sugar and small bites of Digestive biscuits.

Marja-aika

Lämpötilat pyörivät edelleen kolmenkymmenen asteen tienoilla, ja vaikka olisikin aika aloittaa työnteko se tuntuu hieman raskaalta. Ja vaikka nyt pitäisikin mennä metsään poimimaan mustikoita ja vadelmia sekään ei tunnu erityisen houkuttelevalta, varsinkin kun tänä vuonna metsissä näyttää pyörivän ennätysmäärä hyttysiä ja paarmoja. Minulla on puremia jo joka paikassa, ja koska poimiessa tulee hiki niin metsässä vampyyrihyönteiset kävisivät takuuvarmasti päälle. Jos sää tällä viikolla viilenee, niin yritän kuitenkin. Lapset lähtivät partioleirille Hankoon ja me menemme käymään siellä tänään. Onneksi autossa on sentään ilmastointi. Lauantaina oli jo niin kuuma, että jopa minä, joka muutoin rakastaa aurinkoa ja lämpöä, hakeuduin suosiolla sisätiloihin.

Nyt kun uunin on korjattu sen toimivuutta oli tietysti pakko kokeilla. Jos haluaa leipoa jotain niin kannattaa tehdä se todella aikaisin aamulla tai myöhään illalla niin, että jaksaa vielä ylimääräistä lämpöä. Käytin tässä Johan Hedbergin murotaikinareseptiä ja Marcus Aujalayn juustokakkutäytettä. Hyvä leivonnaisia kesähelteellä! Melkin yhtä hyviä kuin jäätelö. Olemme poimineet metsämansikat pakkaseen joten otin niitä sieltä, muutoin voi käyttää tavallisia mansikoita.

Tiesittekö muuten, että suomalaiset, norjalaiset ja ruotsalaiset lapset keräävät metsämansikoita heinänkorsiin, mutta tapa on tuntematon Tanskassa ?

 

Metsämansikkaleivokset

Murotaikina

240 g vehnäjauhoja
60 g tomusokeria
120 g kylmää voita
1 muna

Sekoita jauhot ja tomusokeri kunnes ne ovat sekoittuneet kunnolla. Lisää voi kuutioitunaja sekoita, kunnes taikinan koostumus on ”hiekkainen”. Lisää muna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina palloksi ja laita se muovipussiin / muovikelmuun. Laita taikina jääkaappiin vähintään 2 tunniksi. Kuumenna uuni 175 º. Painele taikina pieniin leivosvuokiin ja laita ne pakastimeen 20 minuutiksi. Paista leivoksia uunissa 12-15 minuuttia.

Juustokakkutäyte

125 g Philadelphia juustoa
100 g sokeria
1 vaniljatanko
3 munaa
5 dl ranskankermaa

Kuumenna uuni 100 asteeseen. Vatkaa Philadelphia juusto ja sokeri tasaiseksi taikinaksi. Halkaise ja kaavi vaniljatanko ja sekoita siemenet taikinaan. Lisää yksi muna kerrallaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää ranskankerma. Kaada seos uunivuokaan ja paista kiertoilmauunissa noin 35 minuuttia tai kunnes seos jähmettyy. Anna jäähtyä kokonaan ja vatkaa sitten seos sileäksi. Täytä leivokset juustokakkutäytteellä ja metsämansikoilla tai mansikoilla. Koristele ne pölysokerilla ja Digestive – keksien muruilla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.