Spanskt bröd, Spanish bread, espanjalainen leipä

 

Spanskt bröd med lök och anjovis. Spanish bread with onions and anchovies. Espanajalainen leipä jossa on sipulia ja anjoviksia.
Spanskt bröd, Spanish bread, espanjalainen leipä

SONY DSC

Värmebölja

Nu skriver de svenska tidningarna att värmeböljan är över. Den är definitiv inte över här i Finland, det är mer som komma skall. Igår var jag faktiskt ute i skogen och plockade blåbär och det var väldigt mycket svalare än vad jag trodde. Vi ska ut och plocka ikväll också när det förhoppningsvis är något svalare. Men tittar man på väderprogonoserna så kommer det här att fortsätta i minst en hel vecka till, kanske två. Nåväl, man kanske inte ska klaga heller utan komma ihåg den här tiden sedan på hösten när det är blött, grått och mörkt mest hela tiden. Men nu skulle vi behöva lite mer regn så att svampen också kan komma igång. Jag har slut på all svamp förutom trattkantareller så jag önskar verkligen att det blir ett bra svampår.

Vi sticker till stranden mest hela tiden och nu hallucinerar jag om att kunna ha lite spansk siesta på dagarna. Vilken jättebra idé, att alla ska få gå hem emellan för några timmar och komma sen tillbaks till jobbet mätta och utvilade ! Något som vi i Finland definitivt borde ta efter. Nu lagade vi lite Aujalays spanskt bröd och soppa (gazpacho) för att ta med oss men jag glömde ta bild på soppan så ni får nöja er med receptet på det spanska brödet Coca de ceba, pebrots i anxoves.

Spanskt bröd

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
5 msk olivolja
ca 5 dl vetemjöl
1 msk flingsalt
3 gula lökar, tunt skivade
4 vitlöksklyftor
2 rostade paprikor, strimlade
salt och peppar
12 anjovisar
rikligt med grovskuren bladpersilja

Smula jästen i en bunke, rör ut med vattnet. Tillsätt 1 msk olivolja, mjöl och flingsalt. Arbeta tills degen är fast och smidig. Låt jäsa 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250º. Kavla och lägg ut degen så att den täcker en ugnsplåt. Fräs lök, vitlök och paprika på medelvärme i resterande olivolja i en stekpanna, ca 5 minuter. Salta och peppra. Lägg ut lökfräset på degen, baka i ugn i ca 10 minuter. Ta brödet ur ugnen. Toppa det med anjovisar och persilja.

 Heat wave

Swedish newspapers are writing that the heat wave is over. It is definite not over here in Finland, there is more to come. Yesterday I was actually out in the woods and picked blueberries and it was a lot cooler than I thought. We’re going to pick some tonight as well when it is hopefully slightly cooler. But if you look at the weather forecasts so this will continue for at least a week, perhaps two. Well, you should not be complaining either but remember this time in the fall when it’s wet, gray and dark most of the time. But now we would need some more rain so that the mushrooms can get growing. I’ve run out of all mushrooms except winter mushrooms so I really wish that it will be a good season for mushrooms.

We go to the beach all the time and now I’m hallucinating about being able to have a little Spanish siesta in the middle of the day. What a great idea, that everyone will get to go home in between for a few hours and then come back to work, fed and rested! Something that we in Finland definitely should have right now. This time we cooked a little Spanish bread and soup (gazpacho) to take with us but I forgot to take picture of the soup so You will only get Aujalays recipe for the Spanish bread Coca de Ceba, pebrots in anxoves.

Spanish bread

25 g yeast
2 dl lukewarm water
5 tablespoons olive oil
about 5 dl flour
1 tbsp flaked salt
3 yellow onions, thinly sliced
4 cloves garlic
2 roasted peppers, shredded
salt and pepper
12 anchovies
a lot of rough-cut leaf parsley

Crumble the yeast into a bowl, stir out of the water. Add 1 tbsp olive oil, flour and salt flakes. Work until the dough is firm and smooth. Let rise for one hour under a cloth. Preheat the oven to 250 º. Roll and lay out the dough so that it covers an oven tray. Fry the onion, garlic and peppers over medium heat in the remaining olive oil in a frying pan, about 5 minutes. Add salt and pepper. Place the onions on the dough, bake in oven for about 10 minutes. Remove the bread from the oven. Top it with anchovies and parsley.

Helleaalto

Ruotsalaiset sanomalehdet kirjoittavat helteen olevan tältä erää ohi. No ei ole ainakaan täällä Suomessa, lisää on tulossa. Eilen olin metsässä poimimassa mustikoita ja siellä oli itse asiassa paljon viileämpää kuin luulin. Menemme poimimaan mustikoita tänäänkin, myöhemmin illalla kun on toivottavasti hieman viileämpää. Sääennustukset näyttävät, että helle jatkuu ainakin tämän viikon, ehkä kaksikin. Ei ehkä kannattaisi valittaa vaan muistella tätä aikaa sitten myöhemmin syksyllä kun on koko ajan märkää, harmaata ja pimeätä. Mutta nyt tarvitsisimme lisää sadetta, jotta sienisato pääsisi käyntiin. Minulla ei ole enää pakastimessa muita sieniä kuin suppilovahveroita joten haluaisin hyvän sienisyksyn.

Lähdemme rannalle joka päivä ja tällä hetkellä haaveilen espanjalaisesta siestasta. Mikä loistava idea, kaikki saavat mennä kotiin välillä muutamaksi tunniksi ja tulla sitten takaisin töihin, syöneinä ja levänneinä ! Näillä keleillä Suomessakin pitäisi olla siesta. Nyt teimme rantaeväiksi espanjalaista leipää ja keittoa (gazpacho), mutta unohdin ottaa kuvan keitosta, joten saatte vain Aujalayn leipäreseptin eli Coca de Ceba, pebrots i anxoves.

Espanjalainen leipä

25 g hiivaa
2 dl haaleaa vettä
5 rkl oliiviöljyä
noin 5 dl jauhoja
1 rkl sormisuolaa
3 keltaista sipulia, ohuina viipaleina
4 valkosipulinkynttä
2 paahdettua paprikat, ohuina viipaleina
suolaa ja pippuria
12 anjovista
reilusti hakattua lehtipersiljaa

Murenna hiiva kulhoon ja lisää vesi, sekoita. Lisää 1 rkl oliiviöljyä, jauhot ja sormisuola. Vaivaa kunnes taikina on kiinteä ja tasainen. Anna taikina kohota liinan alla tunti. Kuumenna uuni 250 º. Kaaviloi taikina uunipellille. Paista sipuli, valkosipuli ja paprika keskilämmöllä lopussa oliiviöljyssä, noin 5 minuuttia. Lisää suolaa ja pippuria. Laita sipulit taikina päälle ja paista leipää uunissa noin 10 minuuttia. Levitä anjovikset ja hakattu lehtipersilja leivän päälle.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.