Kryddsmör, flavored butter, maustevoi

Kött, kryddsmör, potatis och sallad. Meat, flavored butter, potatoes and sallad. Lihaa, maustevoita, perunoita ja salaattia.
Kryddsmör, flavored butter, maustevoi
Vy från åkanten i Åbo. A view from the riverside in Turku. Näkymä Turun jokirannasta.
Turku, Åbo.
Närbild på kryddsmör. A close-up of the flavored butter. Lähikuva maustevoista.
Kryddsmör, flavored butter, maustevoi

 

Kryddsmör

Smör är gott. Och kryddsmör är väldigt gott till grillat. Och oh boy, vad man har grillat under den här sommaren. Det varma vädret fortsätter åtminstone två veckor till och till idag – måndag – har man lovat sommarens högsta temperaturer. Jag tycker nog lite synd om alla barn som ska börja skolan redan nästa vecka. Det kommer inte att vara särskilt svalt i klassrummen direkt. Det säljs färdigt kryddsmör i butikerna och finska Atria säljer till och med färdigtpaketerade ”lösningar” med både kött och småbitar av kryddsmör. Jag tycker inte att ni ska köpa dem överhuvudtaget, det är hur lätt som helst att laga sitt eget kryddsmör och dessutom så kan man alltid frysa in det som blir över. Den här gången skulle vi grilla fläskkarré men då närbutiken hade valt att plocka bort hela köttdisken fast klockan var fem och de stänger sex så fick det bli ett färdigt packade, omarinerade fläskbitar. Ni får inget recept på dem då köttet var träigt och tråkigt.

De vanligaste kryddsmören är persiljesmör och vitlökssmör. Det sistnämnda är godast till sniglar som jag och sonen älskar. Persilje- och dillsmör är förresten jättegoda till nupotatis. Café de Paris är en klassiker men man kan ju alltid hitta på sitt eget Café de Åbo istället. Prova gärna smör med soltorkade tomater, basilika, vitlök och citron. Eller örtsmör med gräslök, persilja, vitlök och dill. Eller asiatiska smaker med koriander, chili och lime. Eller testa med sambal olek, sesam- eller tryffelolja, färsk ingefära, tapenade och franska örter. Eller med rucola och finrivna, kokta rödbetor. Vi gjorde så här:

Kryddsmör till grillat kött

100 g smör
1 dl finhackad basilika
2 msk chilisås
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Flavored butter

Butter is good. And flavored butters are good with grilled meat, chicken and fish. And oh boy, how much we have grilled under this summer. The warm weather will continue for at least another two weeks and today – Monday – we have been promised this summer’s highest temperatures. I do feel a bit sorry for all the children who will start school next week. It will not be particularly cool in the class. Ready made flavored butters are sold in the stores and Finnish Atria sells even packaged ”solutions” with both meat and small pieces of flavored butter. I do not think you should buy them at all, it’s so easy to make Your own. Besides, You can always freeze the leftovers. This time we would roast pork loin but the store closest to us had chosen to remove the entire meat dish although the it was five o´clock and they close an hour later so it had to be a ready-packed, unmarinated pork pieces. You are not going to get any recipe on that one as the meat was woody and boring.

The most common flavored butter is parsley and garlic butter. The latter tastes best to snails that me and my son love. Parsley- and dill butters are by the way very good with new potatoes. Café de Paris butter is a classic but You can always find Your own version, may be a Café de Turku butter instead ? Try butter with sun-dried tomatoes, basil, garlic and lemon. Or herb butter with chives, parsley, garlic and dill. Or Asian flavors with coriander, chilli and lime. Or try with sambal olek, sesame or truffle oil, fresh ginger, tapenade and French herbs. Or with arugula and grated, cooked beets. We did this:

Flavored butter for grilled meat

100g butter
1 dl finely chopped basil
2 tablespoon chili sauce
salt and pepper

Mix the ingredients together. Season with salt and pepper.

Maustevoi

Voi on hyvää. Ja maustevoi maistuu grillatun lihan, kalan ja kanan kanssa. Ja tänä kesänä onkin grillattu ! Lämmin sää jatkuu vielä ainakin kaksi viikkoa ja tänään maananantaina on luvattu tämän kesän korkeimmat lämpötilat. Säälin kaikkia lapsia, joiden koulu alkaa jo ensi viikolla. Luokkahuoneissa ei tule olemaan erityisen vilpoista. Täällä myydään valmista maustevoita kaupoissa ja Atria myy jopa valmiita pakettiratkaisuja, joissa on sekä liha että pieniä maustevoipaloja. Niitä ei kannata ostaa, koska maustevoi on helppo tehdä itse ja ylijäävän voin voi aina pakastaa. Tällä kertaa meidän piti grillata porsaan kassleria, mutta lähikauppa olikin pakannut pois lihatiskinsä jo viideltä vaikka kauppa menee kuudelta kiinni. Ostimme valmiiksi pakattua, marinoimatonta porsaan kassleria. En anna siihen reseptiä, koska liha oli kuivaa ja sitkeää.

Yleisimmät maustevoit ovat persiljavoi ja valkosipulivoi. Jälkimmäistä käytämme aina kun teemme etanoita, joita minä ja poikamme rakastavat. Persilja- ja tillivoi maistuvat muuten uusien perunoiden kanssa. Café de Paris on klassikko, mutta ainahan voi kehittää omansa, esimerkiksi Café de Turku -voin. Kokeile aurinkokuivattua tomaattia, basilikaa, valkosipulia ja sitruunaa. Tai yrttivoihin ruohosipulia, persiljaa, valkosipulia ja tilliä. Tai aasialaisia makuja kuten korianteria, chiliä ja limea. Tai testaa sambal olekia, seesami- tai tryffeliöljyä, tuoretta inkivääriä, tapenadea ja ranskalaisia yrttejä. Tai vaikkapa rucolaa ja raastetteua, keitettyä punajuurta. Me teimme näin:

Maustevoi grillilihalle

100g voita
1 dl hienonnettua basilikaa
2 rkl chilikastiketta
suolaa ja pippuria

Sekoita ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.