Mozzarella- och tomatsallad, mozzarella and tomato salad, mozzarella- ja tomaattisalaatti

 

Sallad, mozzarella och tomater. Sallad, tomatoes and mozzarella. Salaattia, mozzarella ja tomaattia.
Mozzarella- och tomatsallad, mozzarella and tomato sallad, mozzarella- ja tomaattisalaatti
Italiensk pesto. Italian pesto. Italialainen pesto.
Pesto

 

Mozzarella- och tomatsallad med pesto

Nu har de äntligen kommit hit också, färdiga påsar med salladsblandningar. Och hur länge har jag längtat ? I minst 6 år om inte längre… De har funnits i Sverige hur länge som helst och i vissa butiker kan man köpa olika slags sallader i lösvikt också. I Finland möttes vi av kinakål (jag hatar) tills en snäll mamma tipsade oss om Sorri som säljer sallader på torget och numera även i Saluhallen. Jag tycker alla sallader blir godast när man tar lite av varje.

Till grillat kött serverade vi en sallad med ett par påsar salladsblad, små, gula tomater och en stor röd tomat samt en hel mozzarella. Salladen fick lite olivolja, äppelvinäger salt och peppar på sig och tomatbitarna och mozzarellan slängde jag ihop med en egengjord pesto. Pesto är inte alls svår att göra den heller och den är hur god som helst inte bara i sallader utan även till grillat kött, rökt fisk eller pasta.

Pesto

3 dl finhackad basilika
1 dl pinjenötter
2-4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 dl riven parmesanost
salt och peppar

Kör basilika, pinjenötterna och vitlöksklyftorna i mixer (eller mortel). Bland i olivoljan och sist parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

Mozzarella and tomato salad with pesto

Now they have finally arrived to Finland as well, bagged lettuces. And how long have I longed? At least for 6 years if not longer … They have been in Sweden for ever and in some stores you can buy different kinds of lettuces are sold in bulk too. In Finland, we were met by Chinese cabbage (I hate) until a kind mother told us about Sorri that sells salads in the market square and now also in the Market Hall. I think all the salads will taste best when you take a little of each lettuce.

With the grilled meat we served a salad with a couple of bags of lettuce, small, yellow tomatoes and a large red tomato and a whole mozzarella. The salad was seasoned with a little olive oil, apple vinegar, salt and pepper on them. The tomato pieces and the mozzarella were seasoned with a self-made pesto. Pesto is not at all difficult to make, and it tastes good not only in salads but also with grilled meat, smoked fish and pasta.

Pesto

3 dl finely chopped basil
1 dl pine nuts
2-4 cloves of garlic
1 dl olive oil
1 dl grated Parmesan cheese
salt and pepper

Run the basil, pine nuts and garlic cloves in a blender (or mortar). Add the olive oil and parmesan cheese last. Season with salt and pepper.

Mozzarella- ja tomaattisalaatti pestokastikkeella

Nyt ne ovat vihdoinkin täällä, valmiit salaattisekoitukset pusseissa. Ja kuinka kauan olenkaan niitä kaivannut? Vähintään 6 vuotta, jos en kauemminkin … Niitä oli Ruotsissa aina ja joissakin myymälöissä erilaisia salaatteja sai ostaa irtomyynnissä. Suomessa meitä oli vastassa kiinankaali ja olimme aika onnettomia kunnes yksi ihana äiti kertoi meille Sorrista, joka myy salaatteja torilla ja nyt myös kauppahallissa. Uskon, että kaikki salaatit maistuvat parhaimmilta kun sekoittaa erilaisia lajikkeita.

Tarjosimme grillatun lihan kanssa salaattia, jossa oli pari pussillista erilaisia salaatinlehtiä, pieniä, keltaisia tomaatteja ja yksi iso, punainen tomaatti sekä kokonainen mozzarella. Salaatin maustoin oliiviöljyllä, omenaviinietikkalla ja suolalla ja pippurilla. Tomaatit ja mozzarellan maustoin omatekoisella pestolla. Pestoa ei ole ollenkaan vaikea tehdä, ja se on hyvää paitsi salaateissa, myös grillattun lihan, savukalan tai pastan kanssa.

Pesto

3 dl hienoksi silputtua basilikaa
1 dl pinjansiemeniä
2-4 valkosipulin kynttä
1 dl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria

Aja basilika, pinjansiemenet ja valkosipulinkynnet tahnaksi tehosekoittimessa (tai huhmareessa). Lisää oliiviöljy ja viimeiseksi parmesaani. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.