Emmas tur, Emma´s turn, Emman vuoro

Chokladbollar på en Vileroy & Boch - tallrik. Choclate balls on a plate from Villeroy & Boch. Suklaapalloja Villeroy & Bochin lautasella.
Chokladbollar, chocolate balls, suklaapallot
Glada barn med chokladbollar. Happy kids with choclate balls. Onnellisia lapsia ja suklaapalloja.
Glada barn, happy kids, onnellisia lapsia

Emmas tur 

Nu känns det som att det är min tur att skriva. På sommarlovet är det ju härligt att sova länge, äta frukost lite senare än vanligt och bara vila. Och så kan man ju passa på att baka lite, eller göra chokladbollar, som jag och min lillebror gjorde häromdagen. När vi var på scoutläger sålde de chokladbollar som var underbara och ljuvliga, så när vi kom hem så hittade vi ett recept och beslöt oss att testa det. Vi tyckte de blev goda, så testa ni också ! Dessutom är det ett enkelt recept, så även de minsta barnen kan få vara med och kladda lite. Vi gjorde stora bollar och de var så goda att nu är det bara två stycken kvar !

Chokladbollar

(ca 25 små eller 15 stora)

200 g smält smör

4 msk kakao

2 msk kokt kallt kaffe (om man inte gillar kaffe så behöver man inte sätta i, men jag tyckte att det var gott och det kunde ha varit lite mer i)

8 msk socker

5 dl havregryn

2,5 dl vetemjöl

Och så klart kokosflingor, strössel eller pärlsocker för att rulla bollarna i.

Smält smöret i en kastrull. Blanda alla torra ingredienserna i en skål. Tillsätt det kalla kaffet och det smälta smöret i skålen med de torra ingredienserna.Rulla till bollar med hjälp av en sked om ni vill (Om smeten är väldigt lös och svårt att forma så går det bra att sätta den i kylen en stund. Rulla bollarna i kokosflingor, strössel eller pärlsocker.

Emma’s turn

Now I feel like it’s my turn to write. During the summer holidays it’s nice to sleep late, have breakfast a little later than usual and just rest. And then You can always take the opportunity to bake a little, or make chocolate balls, which I and my kid brother did the other day. When we were at the scout camp they sold chocolate balls that were gorgeous and lovely, so when we got home we found a recipe and decided to test it. We thought they were good, so try them ! Moreover, it is a simple recipe, so even the smallest children can be involved and cribble a little. We made big balls and they were so good that we now only have two left!

Chocolate balls

(about 25 small or 15 large)

200g melted butter

4 tablespoons cocoa powder

2 tablespoons cold boiled coffee (if You do not like coffee You do not have to put in any, but I thought it was good and it could have been a little more of it as well)

8 tablespoons sugar

5 dl rolled oats

2,5 dl flour

And of course, coconut flakes, sprinkles or sanding sugar for rolling balls in.

Melt the butter in a saucepan. Mix all dry ingredients in a bowl. Add the cold coffee and the melted butter into the bowl with the dry ingredients. Roll into balls using a spoon if You want (if the dough is very loose and difficult to shape, just put it in the fridge for a while). Roll the chocolate balls in coconut flakes, sprinkles or sanding sugar.

Emman vuoro

Nyt minusta tuntuu, että on minun vuoroni kirjoittaa. Kesälomalla on mukava nukkua pitkään, syödä aamiaista hieman myöhemmin kuin tavallisesti ja vain levätä. Ja voihan toki leipoakin, tai tehdä suklaapalloja, kuten minä ja pikkuveljeni teimme yhtenä päivänä. Kun olimme partioleirillä siellä myytiin suklaapalloja, jotka olivat sokerisia ja ihania, joten kun tulimme kotiin haimme tämän reseptin ja päätimme kokeilla sitä. Ne olivat tosi hyviä, kokeilkaa tekin ! Resepti on yksinkertainen, joten pienetkin lapset voivat olla mukana ja sotkea vähän. Me teimme isoja palloja ja ne olivat niin hyviä, että niitä on nyt enää kaksi jäljellä!

Suklaapallot

(noin 25 pientä tai 15 suurta)

200g sulatettua voita

4 rkl kaakaojauhetta

2 rkl kylmää kahvia (jos et pidä kahvista niin sitä ei ole pakko laittaa, mutta minusta se oli hyvää ja ensi kerralla laitan sitä enemmän)

8 rkl sokeria

5 dl kaurahiutaleet

2,5 dl jauhoja

Ja tietenkin kookoshiutaleita, nonparelleja tai raesokeria.

Sulata voi kattilassa. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa. Lisää kylmä kahvi ja voisula kulhoon ja sekoita ne kuivien aineiden kanssa. Tee taikinasta lusikalla palloja (jos taikina on hyvin löysää ja sitä on vaikea muotoilla, laita se hetkeksi jääkaappiin). Pyöritä valmiit pallot kookoshiutaleissa, nonparelleissa tai raesokerissa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.