Gudagott av lamm, heavenly flavors of lamb, taivaallisen hyvää lammasta

 

Lammracks, potatis och sallad. Lamb, potatoes and sallad. Lampaankylkirivi, perunoita ja salaattia.
Gudagott av lamm. Heavenly flavors of lamb. Taivaallisen hyvää lammasta.
Kryddade lammracks. Seasoned racks of lamb. Maustettu lampaan kylkirivi.
Lammracks, lamb racks, lampaan kylkirivi

Ett lamm på en av närliggande gårdarna. A lamb at a farm i our neighbourhood. Lammas eräällä lähitilallamme.

 

Gudagott av lamm

När vi bodde i Uppsala så grillade vi lammracks relativt ofta. Antagligen för att Andersson & Tillman sålde så goda lammarcks i vår närbutik. Här i Finland har vi inte grillat lamm alls lika ofta, dels för att det är svårare att få tag i bra råvaror, dels för att vi glömt bort det. Nu har vi hittat några fårfarmare i vår närhet (letar du också, gå då in här där man hittar en lista på närproducenter) och kommer att köpa av dem till hösten. Och dessutom så kunde vi köpa helt underbara lammracks i Saluhallen. Nu kommer jag inte ihåg exakt hur mycket jag köpte, men som ni ser så är det två rejäla kotlettrader med åtta stycken i varje. Ni får räkna med att alla äter minst fyra stycken så för vår familj så var det här en bra mängd. Och nej, lamm smakar inte kofta. Det smakar gott.

Grillade lammracks

1 kg lammracks

salt och svartpeppar

salvia, timjan och paprika

smör och rapsolja

4 st vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 100 grader. Salta och peppra köttet. Vi använde även lite torkad salvia, timjan och paprikapulver. Smält rejält med smör och lite rapsolja i en stekpanna och lägg i fyra stycken krossade vitlöksklyftor (du behöver inte skala dem) och bryn lammrackens köttsidor tills de har bra färg. Lägg lammrackens i en form och stick in en kötttermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek köttet tills termometerns visar 52 grader (det här är nu en smaksak, vi gillar väldigt rött kött, vill du ha mer well done så steker du längre). Linda in köttet i aluminiumfolie och låt det vila i fem till tio minuter. Temperaturen jämnar då ut sig och det rinner inte ut så mycket köttsaft. (Det här är svårt, vi vill oftast lägga vantarna på köttet direkt. Men man vinner på att vänta en stund). Vi åt lammaracksen med stekt potatis, en god sallad och tzatziki. En potatisgratäng, ungsrostade rotsaker eller bakpotatis med getost passar också bra till.

Heavenly flavors of lamb

When we lived in Uppsala we grilled racks of lamb quite often. Probably because Andersson & Tillman sold so good lambracks in the store closest to us. Here in Finland we have not grilled lamb nearly as often, partly because it is more difficult to get hold of good raw materials, partly because we forgot about the lamb. Now we have found some sheep farmers in our neighborhood (if You are also looking, then go to here where you will find a list of local producers) and we will buy directly from them in the autumn. This time we could get some quite lovely racks of lamb in the Market Hall. Now I do not remember exactly how much I bought, but as you can see, there are two hearty ribs with eight pieces each. Everyone will eat at least four so for our family this was a good amount. And no, lamb does not taste like wool. It tastes good.

Racks of lamb

1 kg racks

salt and black pepper

sage, thyme and black pepper

butter and canola oil

4 cloves of garlic

Preheat the oven to 100º. Season the meat with salt and black pepper. We also used some dried sage, thyme and powdered paprika. Melt plenty of butter and a little canola oil in a pan, add the crushed garlic cloves (no need to peel them) and brown the racks of lamb until they have good color. Put the racks lamb in a roasting tin and insert a meat thermometer into the thickest part of the meat. Fry the meat until the thermometer shows 52 ° (this is now a matter of taste, we like very red meat, if You want it more well done just fry for a longer time). Wrap the meat in aluminum foil and let it rest for five to ten minutes. The temperature evens out and the meatjuice will stay inside the meat. (This is difficult, we usually want to get our hands on the meat directly. But You win by waiting a while). We ate the racks with fried potatoes, a good salad and tzatziki. A potato gratin, roasted vegetables or baked potatoes with goat cheese will also be delicious.

Taivaallisen hyvää lammasta

Kun asuimme Uppsala grillasimme usein lampaan kylkirivejä. Varmaankin koska Andersson & Tillman myi niin hyviä tuotteita lähikaupassamme. Täällä Suomessa emme ole grillanneet lammasta läheskään yhtä usein, osittain siksi, että täältä on vaikeampi saada käsiinsä hyviä raaka-aineita, osittain koska olemme unohtaneet kuinka hyvää se on. Nyt olemme onnistuneet löytämään joitakin paikallisia tuottajia tästä lähistöltä (mikäli etsit paikallisia tuotajia, niitä löytyy  täältä ) ja syksyllä ostamme lampaanlihaa suoraan heiltä. Onneksi saamme hyvää lampaanlihaa myös kauppahallista. Nyt en muista ihan tarkalleen kuinka paljon ostin, mutta kuten näette, molemmissa paloissa on kahdeksa kylkipalasta. Kannattaa laskea jokaisen ruokailija syövän ainakin neljä palaa, meidän perheellemme tämä oli hyvä määrä. Ja ei, lammas ei maistu villalta. Se maistuu hyvältä.

Grillattu lampaan kylkirivi

1 kg lampaan kylkiriviä

suolaa ja mustapippuria

salviaa, timjamia ja paprikajauhetta

voita ja rypsiöljyä

4 valkosipulinkynttä

Kuumenna uuni 100 °. Suolaa ja pippuroi liha. Maustoimme lihan myös kuvatulla salvialla, timjamilla ja paprikajauheella. Sulata runsaasti voita ja vähän rypsiöljyä pannulla ja lisää neljä kappaletta murskattuja valkosipulinkynsiä (niitä ei tarvitse kuoria) ja ruskista lihapaloja kunnes niissä on kaunis väri. Laita kylkirivit uunivuokaan, ja laita paistomittari lihan paksuimpaan psaan. Paista lihaa, kunnes paistomittari näyttää 52 ° (Tämä on nyt sitten makuasia, me pidämme hyvin punaisesta lihasta, jos haluat kypsempää paista lihaa kaeummin). Kääri liha folioon ja anna sen levätä viidestä kymmeneen minuuttia. Lämpötila tasoittuu ja lihamehut pysyvät lihan sisällä. (Tämä on se hankala osuus, yleensä haluamme lihan heti käsiimme. Mutta kannattaa malttaa ja odottaa). Söimme kylkirivit paistettujen perunoiden, hyvän salaatin ja tzatzikin kanssa. Lampaan kanssa sopivat myös perunagratiini, uunijuurekset tai vaikkapa vuohenjuustolla täytetyt uuniperunat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.