Varma mackor, oven baked sandwiches, lämpimät voileivät

 

 

Jägarsmörgås med pommes frites. Hunter´s sandwich with French fries. Metsästäjän leipä ja ranskalaiset.
Jägarsmörgås, Hunter´s sandwich, Metsästäjän leipä

 

Varma mackor

Ibland är det skönt att laga varma mackor till lunch eller middag. Det går fort och är inte så svärt. Varma mackor är goda tillbehör till soppor också. I Finland har vi en klassiker som kallas för jägarsmörgås, antagligen för att det innehåller två ingredienser från skogen, kött och svamp. Det här är en lite matigare rätt och sallad är gott till. Vi lagade en sallad som ganska så ofta serverades förr i tiden, lite salladsblad, några tomatskivor och lite saltgurka. Har man otur så kan salladen på vissa finska restauranger se likadan ut än idag. Men som tur är inte så ofta numera.

Vad man använder för kött till den här rätten är valfritt. Likaså med svampen, man tager vad man haver och i och med att vi lyckades hitta murklor i våras så använde vi dem till den här retrorätten.

Jägarsmörgås

4 stycken biffar av fläsk ytterfilé

4 msk smör

olja

salt och peppar

5 dl svamp

1 lök

1 msk mjöl

1 dl vatten

lite grönsaksfond

2 dl grädde

1 dl riven ost

4 brödskivor

Sätt ugnen på 200º. Stek biffarna i olja och smör. Krydda biffarna med salt och svartpeppar. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör. Finhacka svampen och löken. Man kan använda vilken svamp man vill, till exempel kantareller, trattkantareller eller champinjoner, vi tog murklor (kokta och frysta). Stek svampen och löken i smör. Pudra allt med vetemjöl och rör om. Tillsätt vatten och smaka av med grönsaksfond. Tillsätt grädden och låt stuvningen koka tills den får en lite tjockare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt den rivna osten sist och rör om, ta pannan från värmen (annars fastnar osten). Lägg de stekta brödskivorna i en ugnsform, sätt en biff på varje och toppa med svampstuvningen. Gratinera i ugnen tills smörgåsarna har fin färg.

Oven baked sandwiches

Sometimes it’s nice to make oven baked sandwiches for lunch or dinner. It goes fast and is not that difficult. They are tasty accompaniments to soups too. In Finland, we have a classic that is called Hunter´s sandwich, probably because it contains two ingredients from the forest, meat and wild mushrooms. This is a little more filling sandwich and nice with a salad. We made a salad that was quite so often served in the old days, a little lettuce, a few slices of tomato and some pickles. If You are unlucky You can still be served that in some Finnish restaurants. But fortunately not so often nowadays.

What to use for meat to this dish is optional. Likewise with the wild mushrooms, You take what you have, and as we managed to find morels in the spring, we used them to this retro dish.

Hunter´s sandwich

4 pieces of pork fillets

4 tablespoons butter

oil

salt and pepper

5 dl wild mushrooms

1 onion

1 tablespoon flour

1 dl water

a bit of vegetable stock

2 dl cream

1 dl grated cheese

4 slices of bread

Preheat the oven to 200 °. Fry the fillets in oil and butter. Season them with salt and pepper. Fry the bread slices in butter until golden brown. Finely chop the mushrooms and onion. You can use whatever mushrooms you like, such as chanterelles, winter mushrooms or ordinary mushrooms, we took false morels (cooked twice and frozen). Fry the mushrooms and onion in butter. Sprinkle everything with flour and stir. Add water and season with vegetable stock. Add the cream and let the stew boil until it gets a little thicker consistency. Season with salt and pepper. Add the grated cheese and stir. Finally, take the pan off the heat (otherwise the cheese will stick to it). Put the fried bread slices in a oven ware, place a steak on each and top with with the mushroomsauce. Bake in the oven until the sandwiches are golden.

Lämpimät voileivät

Joskus on kiva kokata lämpimiä voileipiä joko lounaaksi tai päivälliseksi. Nopeata ja helppoa. Lämpimät voileivät sopivat hyvin myös keittojen kanssa nautittaviksi. Suomessa meillä on klassikko, joka on nimeltään Metsästäjän leipä, luultavasti nimi tulee siitä, että kaksi ainesta lei liha ja sienet ovat tai voivat olla metsästä. Tämä on vähän täyttävämpi lämmin voileipä ja sen kylkeen riittää salaatti. Teimme salaatin, jota tarjoiltiin usein ainakin ennen vanhaan, vähän salaattia, pari viipaletta tomaattia ja muutama suolakurkku. Epäonninen voi saada samanlaisen salaatin ravintolassa vielä tänäkin päivänä. Mutta onneksi ei niin usein.

Tähän voileipää voi käyttää oikeastaan mitä lihaa haluaa. Samoin sieniä, eli käytännössä voi käyttää mitä on käsillä, ja koska me onnistuimme löytämään keväällä korvasieniä, käytimme niitä tässä retroruoassa.

Metsästäjän leipä

4 kpl porsaan ulkofilepihvejä

4 rkl voita

öljyä

suolaa ja pippuria

5 dl sieniä

1 sipuli

1 rkl jauhoja

1 dl vettä

vähän kasvislientä

2 dl kermaa

1 dl juustoraastetta

4 viipaletta leipää

Kuumenna uuni 200 °. Paista pihvit öljyssä ja voissa. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Paista leipäviipaleet kullanruskeiksi voissa. Hienonna sienet ja sipuli. Voit käyttää mitä tahansa sieniä haluat, kuten kantarelleja, suppilovahveroita tai herkkusieniä, me otimme korvasieniä (keitettyjä ja pakastettuja). Paista sienet ja sipuli voissa. Ripottele niiden päälle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi ja mausta kasvisliemellä. Lisää kerma ja anna muhennoksen kiehua, kunnes se sakenee. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää juustoraaste ja sekoita lopuksi, ota pannu liedeltä (muuten juusto tarttuu pannuun). Laita paistetut leipäviipaleet vuokaan, aseta pihvi jokaisen päälle ja kuorruta ne sienimuhennoksella. Gratinoi leivät uunissa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.