Höstsonaten, Autumn Sonate, syyssonaatti

Crème brulée
Crème brulée
Crème brulée, le Porc.
Crème brulée, le Porc.
Mat, food, ruokaa, le Porc.
Mat, food, ruokaa, le Porc.
Förrätt på zucchini. Starter of squash. Alkuruoka kesäkurpitsasta.
Förrätt på zucchini. Starter of squash. Alkuruoka kesäkurpitsasta.

 

 

Höstsonaten

Ja, det känns lite tidigt att skriva om hösten. Allt som oftast är ju augusti också en sommarmånad med varmt i havsvatten (det är det i år också) och långa, ljumma kvällar som blir mörkare allt eftersom. Men i år har det regnat istället, massor. Imorse körde jag barnen till skolan – i vanliga fall så cyklar de – då det var ösregn, dunder och blixtar. Några kräftskivor ska man väl ännu hinna med innan det är dags att bunkra sig inomhus med en massa filtar och värmeljus. Värmeljusen köper vi alltid på Ikea, flera hundra åt gången så att man klarar sig över den mörka perioden. Choklad, vin och läsvärda böcker är inte heller så dumt.

Det var ju himla synd att den franska restaurangen le Porc stängde sina dörrar i Åbo. Nu driver ägarparet Sloppy Joe istället och säljer hamburgare och burritos. Det är väl inget fel på det heller men googlar man på hamburgerrestauranger i Åbo så landar man 54 stycken. Och någon fransk restaurang finns det inte längre. Quelle catastrophe! Ibland blir jag lite nostalgisk och lagar petits choux eller crème brûlée som båda var helt outstanding på le Porc. Jag lägger ut lite gamla bilder också. Receptet här nedan kommer dock från Stockholm och restaurangen PA & company.

Klassisk Crème brûlée

3 dl grädde

1 dl mjölk

4 äggulor

55 g socker

½ vaniljstång

Koka upp grädden, mjölken och vaniljstången. Vispa socker och äggulor poröst. Häll den varma gräddblandningen i äggsockret under vispning till en jämn och fin smet. Lät gärna smeten vila i ett dygn i kylen. Sila smeten och häll upp den i formarna du ska servera i. Ställ sedan på en plåt med vatten och grädda i ugnen på 120-150 grader i cirka 40 minuter. Brûléen ska dallra när den är klar. Till servering strör du på råströsocker i ett tunt lager och bränner sedan med en gasbrännare tills sockret har karamelliserats. PA & Co kör alltid med dubbel karamellisering så att ytan blir riktigt knäckig och frasig. Servera med frukt eller bär.

Autumn Sonata

Yes, it feels a little early to write about autumn. August is quite often also a summer month with warm seawater (it is warm this year too) and long, nice evenings becoming darker over time. But this year it has rained instead, a lot. This morning I drove the kids to school – They usually take their bikes – when it was raining, thundering and lightning. But we still have time for a few crayfish parties before it’s time to stock up indoors with a bunch of blankets and tealights. We always but the tealights at Ikea, several hundred at one time so that we can get over the dark period. Chocolate, wine and nice books will not harm either.

It was such a shame that the French restaurant Le Porc shut its doors in Turku. Now the couple runs Sloppy Joe instead and sell burgers and burritos. There is nothing wrong with it either, but googling on hamburger restaurants in Turku gives You 54 of them. And there are no French restaurants any longer. Quelle catastrophe ! Sometimes I get a little nostalgic and make petits choux or crème brûlée both of which were absolutely outstanding at le Porc. I include some old pictures from the restaurant as well. The recipe below comes from Stockholm and the restaurant PA & Company.

Classic Crème brûlée

3 dl cream

1 dl milk

4 egg yolks

55 g sugar

½ vanilla pod

Boil the cream, milk and the vanilla pod. Whisk the sugar and egg yolks porous. Pour the warm cream mixture into the eggs and sugar while whisking to a smooth and fine paste. Leave the mixture for one day in the fridge. Strain the custard and pour it into the ramekins You will serve them in. Then put them on a plate with water and bake in the oven at 120-150 degrees for about 40 minutes. Brûlée should still tremble when they are ready. For serving sprinkle a thin layer of raw sugar, and then burn with a torch until the sugar has caramelized. PA & Co always makes this twice in order to get the surface really crispy and crunchy. Serve with fruit or berries.

Syyssonaatti

Tuntuu vähän liian aikaiselta kirjoittaa syksystä. Elokuuhan on oikeastaan kesäkuukausi, meri- ja järvivedet ovat lämpimiä (tänäkin vuonna ) ja pitkät kesäillat tummuvat ajan mittaan. Mutta tänä vuonna sataa ja paljon. Tänä aamuna ajoin lapset kouluun – yleensä he menevät pyörillä – koska vettä satoi kaatamalla, oli ukkonen ja salamoi. Ehdimme vielä viettää muutamia rapuiltoja ennen kuin on aika jättytyä sisätiloihin lämpimien vilttien ja tuikkujen seuraan. Ostamme aina tuikut Ikeasta, useita satoja kerrallaan niin että selviämme talven yli. Suklaa, viini ja hyvät kirjat eivät myöskään ole hassumpia.

Oli sääli, että ranskalainen ravintola Le Porc sulki ovensa Turussa. Nyt sitä pitänyt pariskunta pyörittää Sloppy Joe -ravintolaa, joka myy hampurilaisia ja burritoksia. Siinä ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta googlettamalla ”hampurilaisravintolat Turussa” vastaavia on 54 kappaletta. Ja ranskalaista ravintolaa ei ole. Quelle catastrophe! Joskus heittäydyn nostalgiseksi ja teen tuulihattuja tai crème brûléetä, jotka molemmat olivat aivan erinomaisia Le Porcissa. Laitan tähän muutaman vanhan kuvan mukaan. Alla oleva resepti on Tukholmassa sijaitsevan ravintola PA & Companyn oma.

Klassinen Crème brûlée

3 dl kermaa

1 dl maitoa

4 munankeltuaista

55 g sokeria

½ vaniljatanko

Kiehauta kerma, maito ja vaniljatanko. Vatkaa sokeri ja keltuaiset. Kaada lämmin kermaseos kananmunasokeriseoksen joukkoon. Vatkaa hetki. Jätä seos jääkaappiin päiväksi. Siivilöi seos ja kaada se uuninkestäviin vuokiin. Laita uunipellille vettä (vesihaude). Paista uunissa 120-150 asteessa noin 40 minuuttia. Valmiin bruléen koostumus on hyytynyt, mutta ei kova. Ripottele valmiiden, jäähtyneiden vanukkaiden päälle ohut kerros ruokokidesokeria. Polta pintaa kaasupolttimella kunnes sokeri on karamellisoitunut. PA & Co tekee tämän aina kahdesti, jotta pinnasta tulee todella rapea. Tarjoile lisäksi hedelmiä tai marjoja.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.