Fredagsmys, sweet Friday, hölläilyperjantai

 

Fredagsmys, sweet Friday, hölläilyperjantai
Fredagsmys, sweet Friday, hölläilyperjantai
Karl Johan, penny buns, herkkutatteja
Karl Johan, penny buns, herkkutatteja

Fredagsmys

När man googlar på fredagsmys så hittar man följande: fredagsmys är aktiviteter där familj eller vänner samlas på fredagskvällen för att markera arbetsveckans slut och ladda upp inför helgen. Aktiviteter under fredagsmyset varierar mellan barnfamiljer och äldre. Den gemensamma nämnaren är att maten är förhållandevis lättlagad. Begreppet etablerades så sent som på 1990-talet och ordet kom med i Svenska Akademiens ordlista 2006. Fredagsmys kan bestå av hämtmat eller plockmat, tilltugg, godis och ibland alkoholdrycker. Den svenska chipstillverkaren OLW  använder fredagsmys för att marknadsföra och sälja sina chips. Finska Taffel försöker med detsamma i Finland.

Och hur ser en fredagskväll ut hos oss då ? Vi har anammat traditionen med fredgasmys fullt ut redan när vi bodde i Sverige. Det är trevligt att samlas hela familjen efter arbetsveckan och göra något kravlöst tillsammans. Ibland hämtar vi färdig mat, alltsom oftast från den indiska restaurangen Delhi Darbar eller också lagar vi något enkelt själva. Men nästan alltid är ”fredagsmys” för oss en bricka med kex, bröd, ostar, vindruvor, melon, lite charkuterier och faktisk nu i fredags, även kallrökt lax, då alla var sugna på det. Det allra bästa med den här brickan är att numera är det barnen som gör den från början till slut. Och resten av veckoslutet ägnade vi åt svampplockning och här ser ni resultatet av den…. massor med svamp på tork i bastun för tillfället !

Sweet Friday

When You google the ”sweet Friday” You can find the following: sweet Friday are activities where family and friends gather together on Friday evening to mark the end of the working week and gearing up for the weekend. Activities during sweet Friday vary between families with children and the elderly. The common denominator is that the food is easy to cook. The concept was established as late as in the 1990s, and the word was taken to the Swedish Academy glossary in 2006. Sweet Friday can consist of takeaways or fingerfood, snacks, candies and sometimes alcoholic beverages. The Swedish potato chips maker OLW uses ”Sweet Friday” to market and sell their products. The same is done by the Finnish Taffel.

And how does a Friday night look like at our place ? We have embraced the tradition with sweet Friday already when we lived in Sweden. It’s nice to gather the whole family after the work week and spend an evening without requires together. Sometimes we buy takeaways, very often from from the Indian restaurant Delhi Darbar or then we cook something simple ourselves. But almost always the ”Sweet Friday” for us is a tray of biscuits, bread, cheeses, grapes, melon, a little ham and sausage. Last Friday we even had smoked salmon because everyone wanted to have it. The best thing about this plate is that nowadays it’s the kids that make it from the beginning to the end. And the rest of the weekend was spent mushroom picking, and You can see the result of it here…. we have a lot of mushrooms drying in the sauna at the moment!

Hölläilyperjantai

Kun googlaa ruotsalaista vastinetta hölläilyperjantaille eli ”fredgasmysille”, löytyy seuraava selitys: hölläilyperjantai on päivä, jolloin perhe tai ystävät kokoontuvat yhteen merkitäkseen työviikon loppumista ja viikonloppuun valmistautumista. Hölläilyperjantain aktiviteetit vaihtelevat riippuen siitä kuka sitä viettää, onko kyseessä lapsiperhe vai vanhukset. Yhteinen nimittäjä on kuitenkin se, että tarjottava ruoka on yksinkertaista. Hölläilyperjantai tuli ruotsin kieleen niinkin myöhään kuin 1990-luvulla, ja sana ”fredagsmys” hyväksyttiin Ruotsin Akatemian sanakirjaan vuonna 2006. Hölläilyperjantaina tarjottava voi olla ravintolasta kotiin haettua ruokaa, sormiruokaa, pieniä välipaloja, karkkia ja joskus alkoholijuomia. Ruotsalainen perunalastuvalmistaja OLW käyttää hölläilyperjantaita markkinoidakseen ja myydäkseen tuotteitansa, Suomessa saman roolin on ottanut Taffel.

Ja miltä perjantai-ilta näyttää meilleä ? Omaksuimme hölläilyperinteen jo kun asuimme Ruotsissa. On kiva viettää perjantai-iltaa yhdessä oman perheen kanssa työviikon jälkeen. Joskus haemme valmista ravintolaruokaa, useimmiten intialaisesta Delhi Darbar – ravintolasta, tai sitten teemme itse jotakin helppoa ja yksinkertaista ruokaa. Mutta melkein aina ”perjantaihölläily” on meille sama kuin iso tarjotin keksejä, leipää, juustoja, viinirypäleitä, melonia ja hieman leikkeleleitä. Viime perjantaina tarjottimella oli myös savustettua lohta, koska kaikkien teki sitä mieli. Parasta tässä tarjottimessa on se, että nykyään lapset tekevät sen alusta loppuun asti itse. Viikonlopun vietimme sienimetsässä ja tässä näette lopputuloksen. Sauna on täynnä kuivumassa olevia herkkutatteja !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.