Tröstmat, comfort food, lohturuokaa

Raggmunkar med sidfläsk, potato pancakes with pork belly, perunapannukakut ja kylkisilava
Raggmunkar med sidfläsk, potato pancakes with pork belly, perunapannukakut ja kylkisilava

Tröstmat

Regnet vräker ner för jag vet inte hur mångte dagen i sträck, det är kyligt, blött och grått. Och hur många månader av det här har vi framför oss ? Tja, i värsta fall ända till december – hela tre månader. Nu gäller det att bunkra med nya, fluffiga filtar, värmeljus och litteratur. Men nu har man då äntligen tid att laga mat som tar lite längre tid att laga, goda höstgrytor är på kommande. Snart är även lingon, rönnbär och vinteräpplen klara för plockning, jag måste komma ihåg att boka musteritid snart.

Så här års är det verkligen läge att börja laga mat som Viktväktarna inte har hört talas om. Svamp, bacon, kött är givna ingredienser. För tillfället stinker det av torkad svamp hos oss, svamp fångsten blev ju som känt mer än överväldigande. Och blåbär har vi så att det räcker och blir över. Återstår att plocka lingon och ännu mer svamp. Men idag väljer vi att laga en riktig svensk klassiker – raggmunkar med sidfläsk och rårörda lingon. Tröstmat när det är som bäst. Raggmunkar är lite som potatisplättar och de är en väldigt populär lunchrätt på svenska restauranger. Till er som bor utomlands – det går alldeles utmärkt att rimma sidfläsk själv, koka ihop en 10 % saltlag (en liter vatten, 1 dl salt), låt svalna och lägg i köttbiten för ett dygn. Har du färdiga sidfläskskivor så går det bra att salta dem (bara salt alltså) på morgonen, lägga i kylen och steka klart på kvällen.

Raggmunkar med sidfläsk

800 g potatis (8-10 stycken)
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
1 ägg
800 g skivat rimmat sidfläsk

Skala potatisen. Vispa ner resten av mjölken samt ägget. Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna. Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten. Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk. Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme på varje sida så att de blir gyllenbruna. Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.

Rårörda lingon

5 dl lingon
2 dl socker

Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. (Vi använde lingonsylt då vi har inga lingon kvar och de nya är inte klara i skogen än).

Comfort food

The rain is pouring down, I do not know for how many days it has done that but it’s cold, wet and gray. And how many months of this do we have before us? Well, in the worst case until December – a full three months. Now it really is the time to stock up with new, fluffy blankets, nightlights and literature. But there´s one advantage – we have finally time to cook dishes that take a little longer to cook, good autumn stews are coming. Soon, even lingonberries, rowanberries and winter apples are ready for picking, I must remember to book time to make all the applejuice for winter soon.

This time of year it really is time to start cooking stuff that Weight Watchers have never heard of. Mushrooms, bacon and meat are given ingredients. Currently it stinks of dried penny buns at our place, as the catch from the forest was more than overwhelming. And we have blueberries so that there is enough and to spare. Remains to pick lingonberries and some more mushrooms. But today we choose to cook a proper Swedish classic – potato pancakes with pork belly and lingonberries. Comfort food at it’s best. Potato pancakes are a very popular lunch dish at Swedish restaurants. To those who live abroad – it is perfectly possible to salt-cure pork belly Yourself, just make a 10% broth (one liter of water, 1 dl salt), let it cool and add the piece of meat in there for a day. If the pork belly is sliced, just salt (plain salt) it in the morning and put in the fridge and fry ready in the evening.

Potato pancakes with bacon

800 g potatoes (8-10 pieces)
2 dl flour
1 teaspoon salt
4 dl milk
1 egg
800 g of sliced, salted pork belly

Peel the potatoes. Whisk together flour, salt and a bit of milk to a smooth paste in a bowl. Whisk in the remaining milk and the egg. Fry the pork belly in a skillet and keep warm. Save the fat for frying the potato pancakes. Grate the potatoes directly into the egg mixture.

Fry a little butter in the pan with fat and put in a little batter. Calculate approximately 1/2 dl batter per pancake. Spread the potato pancakes with a spatula and fry them on medium heat on each side so that they become golden brown. Serve the potato pancakes with the pork belly and lingonberries.

Lingonberries

5 dl lingonberries
2 dl sugar

Add lingonberries and sugar in a bowl and stir until the berries are a bit mushy and the sugar is dissolved. (Vi used jam because we are totally out of lingonberries and they are not ready yet in the forest).

Lohturuokaa

Sataa kaatamalla, en tiedä kuinka monetta päiväää peräkkäin, ja on jo kylmää, märkää ja harmaata. Ja kuinka monta kuukautta tätä meillä on vielä edessämme? No, pahimmassa tapauksessa lunta tulee vasta joulukuussa – eli kolme kuukautta. Nyt on aika ostaa uusia, pörröisiä peittoja, tuikkuja ja hyvää kirjallisuutta. Mutta nyt ehtii vihdoinkin kokata ruokia, joiden valmistumisessa menee kauemmin. Syksyllä pataruoat ovat ihan parasta. Pian pitää poimia myös puolukat, pihlajanmarjat ja talviomenat. Minun täytyykin muistaa varata mehustamoon aika pian, että saamme talveksi omenamehua.

Tähän aikaan vuodesta voi hyvin tehdä ruokia joista Painonvartijat eivät ole koskaan kuulleetkaan. Sienet, pekoni ja liha kuuluvat syksyn ruokiin. Tällä hetkellä koko huushollimme haisee kuivatuilta sieniltä, koska sienisaalis oli oli niin runsas. Ja mustikoita meillä on myös yllin kyllin. Poimimme vielä puolukoita ja lisää sieniä. Mutta tänään päätin tehdä oikean ruotsalaisen klassikon – perunapannukakkuja, kylkisilavaa ja sokeroituja puolukoita. Lohturuokaa parhaimmillaan. Perunapannukakut erittäin suosittu lounasruoka naapurimaan ravintoloissa. Te, jotka asutte muualla – kylkisilavan voi hyvin suolata itse 10% suolavedessä (keitä litra vettä ja 1 dl suolaa), anna jäähtyä ja lisää lihapala suolautumaan vuorokaudeksi. Jos ostat valmiita kylkisilavan paloja, suolaa aamulla, laita jääkaappiin ja paista valmiiksi illalla.

Perunapannukakkuja ja kylkisilavaa

800 g perunaa (8-10 kpl)
2 dl jauhoja
1 tl suolaa
4 dl maitoa
1 muna
800 g suikaloitua, suolattua kylkisilavaa

Kuori perunat. Vatkaa jauhot, suola ja hieman maitoa tasaiseksi massaksi. Lisää loppu maito ja kananmuna. Paista kylkisilava pannulla ja pidä se lämpimänä uunissa. Säästä irronnut rasva perunapannukakkujen paistamiseen. Raasta perunat raastimen karkealla puolella suoraan munaseokseen. Paista hieman voita ja rasvaa pannulla ja lisää taikina. Laske noin puoli desiä taikinaa per perunapannukakku. Levitä perunapannukakkuja paistinlastalla ja paista ne keskilämmöllä molemmin puolin niin, että ne ovat kullanruskeita. Tarjoile perunapannukakut kylkisilavan ja sokeroitujen puolukoiden kanssa.

Sokeroidut puolukat

5 dl puolukoita
2 dl sokeria

Laita puolukat ja sokeri kulhoon ja sekoita, kunnes marjat ovat pehmenneet ja sokeri on liuennut. (Me käytimme puolukkahilloa, koska meillä ole yhtään puolukoita ja ne eivät ole vielä metsässä valmiita).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.