Kantareller, chanterelles, kanttarelleja

Kantarell, chanterell, kanttarelli
Kantarell, chanterell, kanttarelli

 

Svampsäsong

Årets svampskörd verkar kunna slå alla rekord. Jag har i alla fall aldrig sett så många Karl Johan svampar som i år. Och det finns rikligt med kantareller också. En del kommer att hamna i frysen, en del har vi torkat men säsongen har ju bara börjat. Det återstår många svamputflykter ännu och trattkantareller kan man ju plocka ända tills snön kommer. Nu på söndag ska vi faktiskt ta några chilenska kompisar på deras första svampplockning i det här landet, ska bli riktigt spännande.

Nu när det finns så gott om svamp och inte minst kantareller så tycker jag att man ska verkligen frossa i dem. Egentligen är det ingen idé att frysa dem, de är som godast just nu. Och ett enkelt recept för kantareller är att snabbmarinera dem, då behåller de skogens dofter och sin smak. En annan är att steka dem tillsammans med lök och lite vitlök, salta och peppra och lägga svampen på en stekt macka. Och strö över en massa parmesanost ! Här får ni receptet på snabbmarinerade kantareller.

Snabbmarinerade kantareller

150 g kantareller
1 schalottenlök, finhackad
½ vitlöksklyfta, finhackad
2 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
salt och svartpeppar
2 msk hackad bladpersilja

Dela de rensade kantarellerna i mindre bitar. Blanda lök, vitlök, citronsaft och olja. Smaka av med salt och peppar. Blanda i kantareller och persilja och låt stå i 5-10 minuter. Smaka av igen och servera med brödkrutonger.

Mushroomseason

This year’s harvest of mushrooms seems to break all records. I have at least never seen so many penny buns than this autumn. And there are plenty of chanterelles too. Some will end up in the freezer, some we have dried but the season has just begun. There are many mushroom trips to come and one can pick winter mushrooms until the snow comes. This Sunday we’ll actually get some Chilean friends on their first mushroom hunting in this country, it is going to be really exciting.

Now that there is plenty of mushrooms and chanterelles as well, I think that You should really enjoy eating them. Actually, there is no point to freeze them, the taste is best right now. And a simple recipe for chanterelles is to marinate them quickly, the scents of the forest and its taste will then remain. Another way is to fry them with onions and a little garlic, salt and pepper and put the chanterelles on a fried sandwich. And sprinkle a lot of parmesan cheese on them! Here You will get a recipe for marinated chanterelles.

Quickly marinated chantarelles

150 g chanterelles
1 shallot, finely chopped
½ clove of garlic, finely chopped
2 tbsp lemon juice
3 tbsp olive oil
salt and black pepper
2 tablespoons chopped parsley

Share the cleaned chanterelles into smaller pieces. Mix the onion, garlic, lemon juice and oil. Season with salt and pepper. Mix in mushrooms and parsley and let stand for 5-10 minutes. Taste again and serve with croutons.

Sienikausi

Tämän vuoden sienisato näyttää rikkovan kaikki ennätykset. En ole koskaan edes nähnyt näin paljon herkkutatteja. Ja kanttarellejakin on vaikka kuinka. Osa päätyy pakastimeen, osan sienistä olemme kuivanneet, mutta kausihan on vasta alkanut. Ehdime tehdä vielä monia sieniretkiä ja suppilovahveroitahan voi poimia aina siihen asti että sataa lunta. Sunnuntaina viemme eräät chileläiset ystävämme ensimmäistä kertaa metsään sieniretkelle, siitä tulee hauskaa.

Koska sieniä on tänä vuonna niin paljon, kanttarelleista kannattaa nauttia ruhtinaallisesti. Niitä ei oikeastaan kannattaisi edes pakastaa koska maku on parhaimmillaan juuri nyt. Marinoimalla tuoreet sienet säilytät metsän tuoksun ja sienien maun. Toinen helppo tapa nauttia kanttarelleista on paistaa ne, lisätä sipulia ja vähän valkosipulia, suolaa ja pippuria ja laittaa ne voissa paistetulle paahtoleivälle. Ja päälle paljon parmesaania! Tässä on marinointiresepti kanttarelleille.

Raakamarinoituja kantarelleja

150 g kantarelleja
1 salottisipuli, hienonnettuna
½ valkosipulinkynsi, hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
2 rkl silputtua lehtipersiljaa

Revi puhdistetut kanttarellit pienemmiksi paloiksi. Sekoita sipuli, valkosipuli, sitruunamehu ja öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita sienet ja persilja ja anna seistä 5-10 minuuttia. Maistaa uudelleen ja tarjoile krutonkien kera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.