Fredag, Friday, perjantai

Tacos
Tacos
Tacos
Tacos

 

Äntligen fredag

Ryssland har blivit galen, det finns vulkanutbrott på Island och jordbävningar i Grekland. Lägg på lite annat elände från Syrien och Irak och det är inte så mycket mer man kan ta in. Man märker väl annars också att nyhetsflödet från alla håll och kanter börjar bli överflödigt.

Men nu är det i alla fall slut på veckan och idag får det blir som det blir hos så många svenska familjer på en fredag. Det får bli tacos som inte har så särskilt mycket att göra med den mexikansa varianten. Det här är med texmex mat med väldigt många snällare smaker från Texas. Och det här äter vi regelbundet precis som vi äter burritos och enchiladas. Jättelätt att lag och barnen brukar tycka om det här. Tja, förutom två av sonens kompisar som först smakade på sushi (wasabin gav en oförglömlig effekt) och när jag försökte kompensera med tacos så visade det sig att de aldrig hade ätit det. Är man ute efter genuina mexikansa smaker så ska man besöka la Neta, taquerían i Stockholm.

Tacos med köttfärs

400 g köttfäs
1 msk olja
1 påse taco kryddmix
tacoskal
isbergssallad
tomater
lök, finhackad
gräddfil
riven ost
gurka
majs
tacosås

Sätt ugnen på 175º. Bryn köttfärsen i olja och tillsätt kryddmixen. (Eller så gör du en egen kryddmix av 1 msk chilipulver, 1 msk anchochilipulver, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin, 2 tsk torkad oregano, 1 tsk chiliflakes, 3 krm salt och 2 krm råsocker, räcker till 2-3 tacokvällar).

Rör om och låt sjuda i ca 5 minuter. Värm tacoskalen enligt förpackningen anvisning. Skölj alla grönsaker och skär dem i bitar. Lägg i köttfärs i tacoskalen, toppa med sallad, grönsaker, lök, gräddfil och ost. Njut.

Finally Friday

Russia has gone mad, there’s a volcanic eruption in Iceland and earthquakes in Greece. Add some other miseries from Syria and Iraq, and it’s not much more you can take in. The news flow that is all over the from is becoming unbearable.

But now it is the end of the week, and today we will make the same that is done in so many Swedish families on a Friday. It will be tacos, but they don not have that muck in common with those served in Mexico. This is mopre Tex-Mex food with very many kinder flavors from Texas. And we do eat this regularly just like we eat burritos and enchiladas. Easy to make and the kids usually appreciate it. Well, except for two of my son’s friends who first tasted sushi (wasabi gave an unforgettable effect) and when I tried to compensate with tacos it turned out that they had never eaten them. If You are you looking for authentic Mexican flavors You should visit La Neta, taquería in Stockholm.

Tacos with ground meat

400 g minced meat
1 tablespoon oil
1 packet taco seasoning mix
taco shells
sallad
tomatoes
onion, finely chopped
sourcream
grated cheese
cucumber
corn
taco sauce

Preheat the oven to 175º. Brown the ground beef in oil and add the mix. (Or make your own spice mix of 1 tablespoon chili powder, 1 tablespoon anchochilipowder, 1 tsp paprika, 1 teaspoon jeera, 2 teaspoons dried oregano, 1 teaspoon chiliflakes, 3 pinches of salt and 2 pinches of raw sugar, enough for 2-3 taco nights). Stir and simmer for about 5 minutes. Heat taco shells according to package instructions. Wash all the vegetables and cut them into pieces. Add the ground beef in taco shells, top with salad, vegetables, onions, sour cream and cheese. Enjoy.

Vihdoinkin perjantai

Venäjä on tullut hulluksi, Islannissa on tulivuorenpurkauksia, Kreikassa maanjäristyksiä. Lisäksi lisää kurjuutta Syyriasta ja Irakista, ja paljon enempää ei jaksa sulattaa. Uutisvirran määr alkaa ylittää kipukynnyksen.

Nyt työviikko on vihdoinkin ohi, ja tänään meillä tehdään samaa kuin monissa ruotsalaisperheissä perjantaisin eli syödään tacoja. Näillä tacoilla ei ole kovinkaan paljoa tekemistä meksikolaisten makujen kanssa. Tämä on Texmex -ruokaa, jonka maut ovat lempeämmän teksasilaisia. Me syömme näit aina silloin tällöin samoin kuin burritoksia ja enchiladaksia. Nämä on helppo tehja yleensä myös lapset pitävät tacoista. No, lukuun ottamatta kahta poikani ystävää, jotka ensin maistoivat meillä elämänsä ensimmäisen kerran sushia (wasabi jätti unohtumattoman muistijäljen) ja kun yritin kompensoida tacoilla kävi ilmi, etteivät he olleet koskaan syöneet niitä. Mikäli etsit aitoja, meksikolaisia makuja kannattaa suunnistaa taquería La Netaan Tukholmassa.

Jauhelihatacot

400 g jauhelihaa
1 rkl öljyä
1 pussi tacomausteseosta
tacokuoria
jäävuorisalaattia
tomaattia
1 sipuli, hienonnettuna
kermaviiliä
juustoraastetta
kurkkua
maissia
tacokastiketta

Kuumenna uuni 175º. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää mausteseos. (Tai tee oma mausteseos joka riittää 2-3 tacoiltaan: 1 rkl chilijauhetta 1 rkl anchochilijauhetta, 1 tl paprikajauhetta, 1 tl jeeraa, 2 tl kuivattua oreganoa, 1 tl chilihiutaleita, 3 maustemitallista suolaa ja 2 maustemitallista ruokokidesokeria). Sekoita ja anna hautua noin 5 minuuttia. Kuumenna tacokuoria pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Pese kaikki vihannekset ja leikkaa ne paloiksi. Lisää tacokuoriin jauhelihaa, salaattia, vihanneksia, sipulia, kermaviiliä ja juustoa. Nauti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.