September 2014, syyskuu 2014

Råbiff, steak tartar, tartarpihvi
Råbiff, steak tartar, tartarpihvi

 

Emma & Anton, Tofta
Emma & Anton, Tofta
Emma & Anton, Visby
Emma & Anton, Visby

 

 

 

 

 

 

 

September 2014

Meteorologerna har lovat att det fina vädret håller i sig minst en vecka till. Helt underbart att få några dagar till med solsken och fint väder, nu ska det plockas äpplen (vissa familjemedlemmar har redan valt att palla dem på skolvägen) och så ska jag boka en tid på musteriet. Jag måste musta minst 100 kg äpplen om saften ska räcka över jul och den här gången skulle jag allra helst ha lite mer än så. Hittade en Facebook – sida där man kan donera äpplen, vi får väl se om det ger resultat. Saften som man får från musteriet är helt utan tillsatsämnen och i och med att den pastöriseras kan man förvara flaskorna hemma i rumstemperatur.

När vi bodde i Sverige beställde jag ofta råbiff på restaurangen. Och efter ett tag så lagade vi den hemma också, med två små barn var det liksom enklare att leka restaurang hemma än att utsätta andra människor för den cirkusen som då rådde. Det gäller att få tag i kött med god kvalitet och be kötthandlaren mala den en eller två gånger. Jag föredrar lite ”grövre” bitar och bättre textur och skär köttet i små bitar eller också skrapar jag den. Man kan servera råbiffen med lite olika tillbehör, Jens Linder har en variant med ostrondressing som jag ska prova nästa gång. Men annars är det rå äggulor, kapris, inlagda rödbetor, pepparrot och senap som gäller.

Råbiff

400-640 g kött från svansen på en oxfilé (mindre mängd för förrätt)

1 schalottenlök
2 msk skånsk/fransk senap
4 äggulor
4 msk kallpressad rapsolja
salt och nymalet svartpeppar
kapris
inlagda rödbetor
pepparrot
persilja

Svenska Livsmedelsverket rekommenderar att kött till råbiff ska frysas minst ett dygn. Putsa köttet och skär det med en vass kniv till små tärningar. (Eller be dem mala den i butiken). Finhacka löken och separera äggulorna från äggvitorna. Salta och peppra köttet, och blanda med senap och olja. Smaka av och forma biffen med hjälpa av en stansring av metall. Servera med en rå äggula, kapris, inlagda rödbetor, riven pepparrot och persilja. Det här receptet kommer från Niklas Ekstedts ”Niklas husmansklassiker” och är det som jag använder när jag lagar råbiff. Bilden är tagen på restaurangen G:a Masters i Visby.

September 2014

Meteorologists have promised that the good weather lasts at least another week. Absolutely wonderful to have a few more days of sunshine and nice weather, now it is time to pick apples (some familymembers have already chosen to steal them on the way to school) and I’ll book time at the local cider factory to get apple juice. I must have at least 100 kg of apples if I want it to last over Christmas and this time, I would actually prefer to have even more than that. I did find a Facebook – site where people can donate apples, we’ll see if I get any more from there. The juice that you get from the juice factory is completely without added ingredients and because it is pasteurized, I can store the bottles at home at room temperature.

When we lived in Sweden, I ordered steak tartare often at the restaurant. And after a while, we started making them at home too, with two small children it was easier to ”play” restaurant at home than to expose other people to the circus we had that time. You need to get your good quality meat for this and ask the butcher to grind it once or twice. I prefer a little ”thicker” bits and better texture and cut the meat into small pieces or scrape it. One can serve raw beef with different things, Jens Linder has a version with oyster dressing which I’ll try next time. But otherwise You should serve it with raw egg yolks, capers, pickled beets, horseradish and mustard.

Steak tartare

400-640 g of meat from the tail of a fillet (smaller amount if starters)
1 shallot onion
2 tablespoons French mustard
4 egg yolks
4 tbsp cold-pressed rapeseed oil
freshly ground salt and black pepper
capers
pickled beets
horseradish
parsley

Swedish National Food Administration recommends that the meat is to be frozen for at least one day. Trim the meat and cut it with a sharp knife into small cubes. (Or ask the butcher to grind it for You). Finely chop the onion and separate the yolks from the egg whites. Salt and pepper the meat, and mix with the mustard and oil. Taste and shape the steak tartars into round patties or use a form to do that. Serve with a raw egg yolk, capers, pickled beets, horseradish and parsley. This recipe comes from Niklas Ekstedt ”Niklas home cooking classics” and it´s the one I use most. The picture was taken at the restaurant G: a Masters in Visby.

Syyskuu 2014

Meteorologit ovat luvanneet, että ihan syyssää kestää vielä ainakin viikon. Mahtavaa kun tiedossa on vielä muutama aurinkoinen ja kaunis päivä, nyt pitää poimia omenoita (jotkut perheenjäsenet ovat olleet omenavarkaissa jo koulumatkoilla) ja varaan kohta mehustamoajan. Sinne pitää viedä vähintään 100 kg omenoita, jotta mehu riittäisi täällä kotona edes jouluun asti. Tällä kertaa haluaisin tehdä mehua vielä enemmän, ja löysin Facebookista sivuston, jossa voi lahjoittaa omenoita. Saa nähdä tuottaako se tulosta. Omenamehu, jonka saan mehustamolta on kokonaan ilman lisäaineita. Ja koska se on pastöroitu, voin säilyttää pullot täällä kotona huoneenlämmössä.

Kun asuimme Ruotsissa, tilasin usein tartarpihviä ravintolassa. Ja hetken päästä aloimme tehdä niitä myös kotona. Kahden pienen lapsen kanssa oli helpompaa leikkiä ravintolaa kotona kuin altistaa muista ihmisiä sille sirkukselle, jonka lapset silloin saivat aikaan. Tämän ruoan tekemiseen tarvitaan erittäin laadukasta lihaa ja voit pyytää lihaliikettä jauhamaan (joko kerran tai kaksi) se valmiiksi. Minä pidän vähän ”karkeammista” paloista jarakenteesta joten leikkaan lihan pieniksi paloiksi tai raaputan sen. Tartarpihvin kanssa voi tarjoilla vähän erilaisia lisukkeita, Jens Linderillä on yksi versio osterikastikkeesta, jota aion kokeilla seuraavalla kerralla. Mutta muutoin lisäkkeinä tarjoillaan raakaa keltuaista, kapriksia, etikkapunajuurta, raastettua piparjuurta ja sinappia.

Tartarpihvi

400-640 g naudan sisäfiléen häntäpäätä (pienempi määrä alkuruokiin)
1 salottisipuli
2 rkl sinappia (skoonelaista tai ranskalaista)
4 munankeltuaista
4 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria
kapriksia
etikkapunajuurta
piparjuurta
persiljaa

Ruotsin elintarvikevirasto suosittelee, että liha raaka naudanliha on pakastettava vähintään vuorokaudeksi. Poista lihasta kalvot ja leikkaa se terävällä veitsellä pieniksi kuutioiksi. (Tai pyydä lihakauppiastasi jauhamaan se kerran tai kaksi). Hienonna sipuli ja erota keltuaiset valkuaisista. Suolaa ja pippuroi liha ja sekoita siihen myös sinappi ja öljy. Muotoile massasta pihvejä metallisen muotin avulla tai käsin taputtamalla. Tarjoile lisäkkeeksi munankeltuainen, kapriksia, etikkapunajuurta, raastettua piparjuurta ja persiljaa. Tämä resepti on peräisin Niklas Ekstedtin keittokirjasta ”Niklaksen kotiruokaklassikot” ja käytän sitä kun teen tartarpihvejä. Kuva on otettu G :a Masters -ravintolassa Visbyssä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.