Det regnar, it rains, sataa

Bakad potatis med chèvre, oven baked potato with goat´s cheese, vuohenjuustolla täytetty uuniperuna
Bakad potatis med chèvre, oven baked potato with goat´s cheese, vuohenjuustolla täytetty uuniperuna
Boat show, Åbo gästhamn, Turku guest harbour, Turun vierasvenesatama
Boat show, Åbo gästhamn, Turku guest harbour, Turun vierasvenesatama

Det regnar

Och här ser man igen, inte har de ju någonsin rätt de där meteorologerna. Det allra bästa är att stoppa ut huvudet på morgonen och se efter vad det blir för väder. Idag var det molnigt och dimmigt och sedan började det regna. Nu på eftermiddag blev det lite uppehåll så jag passade på och tog cykeln till stan. Mest för att jag är rätt nyfiken på vad de har för pris på svampen men också för att kolla om det finns några kronärtskockor till salu. Jag såg att Grönsakshallen Sorunda hade lagt ut dem på sin hemsida så de lär väl vara klara här också. Men nähäpp, inga kronärtskockor fanns det. Däremot massor med äpplen, lingon, blåbär, plommon, gurkor, kantareller och svarta trumpetsvampar.

I helgen lagade vi då lamm med sparris och karamelliserad rödlök. Idag får ni receptet på bakpotatisen som serverades till, den brukar vara väldigt uppskattad. Busenkel att laga också. Vill man hellre ha små potatisformar i stället för skalhalvor så går det utmärkt det med. De här potatisarna passa väldigt bra med just lamm men även med oxfilé.

Bakpotatis med chèvre

6 stora bakpotatisar
100 g chèvre (eller 200 g om du älskar chèvre)
1 dl crème fraîche
sambal olek eller sambal badjak
1 äggula
salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta potatatisen och pricka den med en gaffel. Lägg in potatisen på en plåt eller en form i ugnen och baka i ungefär en timme eller tills potatisen är helt mjuk. Dela potatisarna och gröp ur det mesta varje halva. Mosa slarvigt så att det finns en del potatisbitar kvar. Bland i getost och crème fraîche. Smaka av med salt, peppar och sambal olek (eller sambal badjak). Höj ugnsvärmen till 250 grader. Blanda i äggulan och lägg i potatismoset tillbaks till skalhalvorna. Vi fyllde åtta stycken till bredden. Gratinera tills potatisen har fått fin färg. Ett tips är att prova samma recept med riven Västerbottenost. Det blir också väldigt, väldigt gott.

It’s raining

And here we go again, those meteorologists never seem to have right. The best thing is to stop Your head out in the morning and see what the weather will be. Today it was cloudy and foggy and then it started raining. At the afternoon, it was only a bit cloudy so I took the opportunity and took the bike to town. Mostly because I’m pretty curious to see what they have for prices for fungus but also to check if there are any artichokes for sale. I saw that Grönsakshallen Sorunda had posted them on their website so they learn to be done here too. But no, no artichokes at the Market square. However lots of apples, lingonberries, blueberries, plums, cucumbers, chantarelles and black trumpet mushrooms.

We cooked lamb with asparagus and caramelized red onions last weekend. Today You will get the recipe for oven baked potatoes that were served to the lamb and which are usually very appreciated. Really simple to prepare as well. Would you rather have small potato shapes instead of shell halves so it´s fine to do so. These potatoes match the lamb very well but are great with other sorts of meat as well.

Baked potatoes with goat´s cheese

6 large baking (russet) potatoes
100 g chèvre (or 200 g if love goat´s cheese)
1 dl crème fraîche
sambal olek or sambal badjak
1 egg yolk
salt and pepper

Preheat oven to 200 degrees. Wash the potatoes and poke holes with a fork on them. Add the potatoes on a baking sheet or an ovenware in the oven and bake for about an hour or until the potatoes are completely soft. Cut them in half and take out most of each half. Mash carelessly so that there is some potato chunks remaining. Add the goat´s cheese and crème fraîche. Season with salt, pepper and sambal olek (or sambal badjak). Raise the oven temperature to 250 degrees. Mix in the egg yolk and add the mashed potatoes back into the shell halves. We filled eight of them. Bake until potatoes are golden. One tip is to try the same recipe with grated Västerbotten cheese. It will also be very, very good.

Sataa

Ja tässä taas näette, meteorologit eivät ole koskaan oikeassa. Helpoin tapa ennustaa päivän sää on pistää päänsä ulos aamulla ja katsoa taivaalle. Tänään aamulla oli pilvistä ja sumuista ja sitten alkoi sataa. Nyt iltapäivällä oli enää vain hieman pilvistä joten pyöräilin kaupunkiin. Enimmäkseen siksi, että halusin tarkistaa mitä sienistä pyydetään torilla, mutta myös siksi, että olisin halunnut ostaa kokonaisia latva-artisokkia. Huomasin, että Grönsakshallen Sorunda myy nitä jo, verkkosivuilla oli niistä ilmoitus, ja pitäisihän niiden olla valmiita täälläkin. Mutta torilla ei ollut latva-artisokkia. Siellä oli omenoita, puolukoita, mustikoita, luumuja, kurkkuja, kanttarelleja ja mustia torvisieniä.

Viime viikonloppuna teimme lampaan ulkofilettä, parsaa ja karamellisoitua punasipulia. Tänään saatte helpon uuniperunareseptin, josta ainakin meidän vieraamme ovat pitäneet. Ne ovat myös todella helppoja valmistaa. Mikäli haluat tarjota perunat pienissä uunivuoissa, etkä perunankuorissa sekin käy. Nämä perunat sopivat erittäin hyvin juuri lampaan, mutta myös esimerkiksi naudan sisäfileen kanssa.

Vuohenjuustolla täytetyt uuniperunat

6 isoa uuniperunaa
100 g vuohenjuustoa (tai 200 g jos rakastat vuohenjuustoa)
1 dl ranskankermaa
sambal olek tai sambal badjak
1 munankeltuainen
suolaa ja pippuria

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese perunat ja pistele niihin haarukalla reikiä. Laita perunat pellille tai uunivuokaan ja paista niitä noin tunti tai kunnes perunat ovat täysin pehmeitä. Halkaise perunat ja koverra suurin osa sisuksesta kulhoon. Hienonna ne haarukalla vähän huolimattomasti niin, että joukkoon jää perunanpaloja. Lisää vuohenjuusto ja ranskankerma. Mausta suolalla, pippurilla ja sambal olekilla (tai sambal badjakilla). Nosta uunin lämpötila 250 asteeseen. Sekoita keltuainen perunamassaan ja täytä kuoripuolikkaat sillä. Täytimme perunanpuolikkaista kahdeksan. Paista kunnes uuniperunoissa on hyvä väri. Yksi vinkki on kokeilla samaa reseptiä ja käyttää vuohenjuuston sijasta raastettua Västerbotten – juustoa. Sekin on erittäin hyvää.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.