Karamelliserad lök, caramelized onion, karamellisoitu sipuli

Rödlök, red onions, punasipulit
Rödlök, red onions, punasipulit

Underbara höstdagar

Det var dimmigt på morgonen men rätt som det var så lättade det upp. Det blev ingen frukost i köket, efter att jag provkörde papadams i microvågsugnen igår kväll så luktade det gamla räkor där. Frukost vid morgonnyheter och en analys av partiledarnas kroppspråk. Dagen kan ju kanske börja bättre. Och på eftermiddagen fick en del mejls med inte så hemskt roliga nyheter. Ingenting katastrofalt, men inte heller något som gör mig så glad. Men saker och ting har ju en tendens att ordna upp sig och imorgon är en annan dag. Solen skiner, när barnen kommer hem så ska vi besöka min faster på ett äldraboende och ta henne på en skön promenad. De anställda har tydligen inte tid för några promenader med de äldre, lite sorgligt.

Jag skrev ju bara receptet på bakpotatisen till er, här får ni ytterligare ett recept från samma middag och det är för den karamelliserade rödlöken. Imorgon lägger jag ut receptet om hur ni gör med lammytterfilén och vips har ni allt som ni behöver till en helgmiddag.

Karamelliserad rödlök

2 rödlökar
1 msk smör
1 msk olivolja
2 msk råsocker
2 msk balsamvinäger

Skala, halvera och skär rödlöken i tunna skivor. Lägg lökskivorna i vatten i 10 minuter så blir löken lite mildare i smak (bra knep om man ska lägga rödlök i sallader också). Stek löken mjuk och glansig i olja och smör. Tillsätt sockret och rör om tills det har lösts upp. Häll i balsamvinäger och krydda med salt och peppar. Låt småkoka i några minuter. Ta från värmen och låt svalna. Jättegott med lamm men även med nötfärsbiffar.

Gorgeous fall days

It was foggy in the morning but then it sort of disappeared. I did not want to eat breakfast in the kitchen, after I tested making papadams last night in microwave oven it smelled like old shrimps there. Breakfast with the morning news and an analysis of the Swedish party leaders’ body language. The day may perhaps started the better. And in the afternoon, I got some e-mails with not so terribly good news. Nothing catastrophic, but nothing that makes me happy either. But things do have a tendency to settle themselves and tomorrow is another day. The sun is shining, when the kids get home so we will visit my aunt in a nursing home and take her for a walk. The employees there apparently have no time to take any walks with the elderly, a bit sad.

I just wrote the recipe for oven baked potatoes, here You will get another recipe from the same dinner and it is for the caramelized onions. Tomorrow I will put the recipe of how You are doing with lamb sirloin and then, You will have a complete dinner for the weekend.

Caramelized onion

2 red onions
1 tablespoon butter
1 tablespoon olive oil
2 tablespoons raw sugar
2 tablespoons balsamic vinegar

Peel, halve and cut the onion into thin slices. Add the onion slices in water for 10 minutes so the onion gets a little milder in flavor (wise to do if You want to add red onions in salads). Fry the onions soft and shiny in oil and butter. Add the sugar and stir until it has dissolved. Pour in the balsamic vinegar and season with salt and pepper. Let simmer for a few minutes. Remove from heat and let cool. Delicious with lamb, but also with, for example hamburgers.

Upeita syyspäiviä

Aamulla oli taas sumuista, mutta sitten selkeni. Keittiössä ei voinut syödä aamiasta, koska testailin eilen papadamien tekemistä mikroaaltouunissa. Keittiössä haisee vieläkin vanha katkarapu. Söin aamiaista aamu-uutisten kanssa ja katsoina analyysia ruotsalaisten puoluejohtajien ”kehonkielestä”. Päivä olisi ehkä voinut alkaa paremmin. Ja iltapäivällä sain joitakion sähköposteja, joissa oli huonoja uutisia. Ei mitään katastrofaalista, muta ei myöskään mitään mukavaa. Mutta asioillahan on taipumus järjestyä, ja huomenna on uusi päivä. Aurinko paistaa ja kun lapset kotiin lähdemme käymään vanhainkodissa tätini luona ja viemme hänet kävelylle. Vanhainkodin työntekijöillä ei ilmeisesti ole aikaa kädä kävelyllä vanhusten kanssa, vähän surullista.

Saitte juuri vuohenjuustolla täytettyjen uuniperunoiden reseptin, tässä tulee karamellisoidun sipulin resepti samalta illalliselta. Huomenna kerron miten tehdään karitsan ulkofilettä ja siinähän teillä onkin sitten kaikki, mitä tarvitsette viikonlopun illalliselle.

Karamellisoitua sipulia

2 punasipulia
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl raakasokeria
2 rkl balsamiviinietikkaa

Kuori, puolita ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Laita sipuliviipaleet veteen 10 minuutiksi, silloin niinhin tulee miedompi maku (hyvä keino myös jos haluat käyttää punasipulia salaateissa). Paista sipuliviipaleet pehmeiksi ja kiiltäviksi öljyssä ja voissa. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää balsamiviinietikka ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Herkullinen lisäke lampaalle, mutta sopii myös hampurilaiselle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.