Fortfarande finfint, still so nice, ihanat ilmat

Grillad lamm, grilled lamb, grillattua lammasta
Grillad lamm, grilled lamb, grillattua lammasta

Fortfarande finfint

För min del så kunde hela hösten vara så här. Jag undrar varför man alltid drabbas av panikångest så här års, är det för att man vet att det kommer att bli regn och rusk ändå ? Väldigt vad dimmigt det var imorse igen, hade inte velat köra någon längre väg än jag gjorde när jag körde till bilservice. Nu är bilen där och förhoppningsvis är det inga konstigheter med den. Kostsamma saker, alla leksakbilar. Vi får ta cykel till polishuset för att kolla om det är något av intresse som auktioneras ut på cykelauktion nästa tisdag, vi har faktiskt aldrig varit där. Ganska så dumt med tanke på att man börjar buda från 5 euro uppåt och auktionen startar klockan 8 en vanlig vardag. Det är väl bara jag där eller hur ?

Just det, jag skulle förklara för er hur ni gör med lammytterfilén. Lamm är bland det godaste man kan grilla och det här köttet kommer från Saluhallen i Åbo, närmare bestämt från Lihaliike Reino Jokinen och var jättegott. Vi åt det som sagt med bakpotatais med chèvre, karamelliserad rödlök, sparris och faktiskt lite tzatziki också. Det passar ju så bra till !

Grillad lammytterfilé

800 g lammytterfilé
olivolja
smör
salt och peppar

Sätt ugnen på 160 grader. Salta och peppra köttet. Och ta fram det ur kylen i god tid före du ska grilla det så att köttet är rumstempererat. Torka av köttet före stekning så får man en fin stekyta. Stek alltid både smör och olja, oljan tål högre temperaturer och smör ger smak. Stek köttet hastigt på hög värme på en grillpanna. Salta och peppra en gång till. Sätt köttet i en ugnsform och använd en stektermometer (stoppas in tjockaste delen av köttet). Stek lammytterfilén i ugnen tills du har en innertemperatur på 54 grader. Slå in köttet i aluminiumfolie i 10 minuter innan du skär den så behåller du den goda köttsaften.

Still so nice

For my part it could be like this for whole autumn. I wonder why people always get panic attacks this time of year, is it because we know there will be rain and bad weather anyway? It was a really foggy morning again, I would not have wanted to drive any longer than I did when I drove to the car service. Now the car is there and hopefully it’s nothing strange with it. Costly things, all these toy cars. We will bike to the police station to check if there is anything of interest auctioned on bike auction next Tuesday, we’ve never actually been there. Quite so stupid considering that you start bidding from 5 euros upwards and the auction starts at 8 o’clock on an ordinary weekday. It is just going to be me there, right?

I promised to explain to You how to grill a lamb sirloin. Lambmeat is among the tastiest You can grill and this meat comes from the Market Hall in Turku, specifically from Lihaliike Reino Jokinen and was delicious. We ate it with oven baked potatoes with goat´s cheese, caramelized red onion, asparagus, and actually a little tzatziki too. It suits so well to this !

Grilled lamb

800g lamb sirloin
olive oil
butter
salt and pepper

Preheat the oven to 160 degrees. Salt and pepper the meat. And take it out of the fridge well before you are going to grill it so that the meat is at room temperature. Wipe the meat before roasting, you get a nice browning. Fry always in both butter and oil, the oil can withstand higher temperatures and butter gives flavor. Fry the meat quickly over high heat on a grill pan. Salt and pepper again. Put the meat in a baking dish and use a meat thermometer (inserted into thickest part of the meat). Roast lamb sirloin in the oven until you have a temperature of 54 degrees. Wrap the meat in foil for 10 minutes before you cut it so You retain the good juices of the lamb.

Ihanat ilmat

Tällaista voisi minun puolestani olla koko syksyn. Ihmettelen, miksi ihmiset aina saavat paniikkikohtauksia tähän aikaan vuodesta, siksikö, että tiedämme, että tämä ei kuitenkaan kauaa kestä ? Aamulla oli todella sumuista enkä olisi halunnut ajaa yhtään kauemmaksi kuin ajoin, paikalliseen autohuoltoon. Nyt auto on siellä ja toivottavasti se on kunnossa. Kaikki leluautot ovat aika kalliita. Pyöräilemme kohta poliisiasemalla katsomaan huutokaupataanko siellä mitään kiinnostavaa ensi tiistaina. Emme ole koskaan käyneet siellä, mikä on aika tyhmää, koska huutaminen aloitetaan 5 eurosta ja se alkaa kello 8 tavallisena arkipäivänä. Minähän olen siellä ainoana huutajana vaiko enkö ?

Lupasin kertoa miten teet täydellistä karitsan ulkofilettä. Lampaanliha on parasta grillattavaa ja tämän lihan ostimme Turun kauppahallista, Lihaliike Reino Jokiseltaja se oli herkullista. Söimme sitä sanoin täytettyjen uuniperunoiden, karamellisoidun punasipulin, ja tzatzikin keraa. Loistavaa ruokaa !

Grillattu lammas

800g karitsan ulkofilettä
oliiviöljyä
voita
suolaa ja pippuria

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Suolaa ja pippuroi liha. Ota se pois jääkaapista hyvissä ajoin ennen grillaamista niin, että liha on huoneenlämpöistä. Kuivaa liha talouspaperilla ennen grillaamista niin saat kauniin paistopinnan. Paista aina sekä voissa että öljyssä, öljy kestää korkeampia lämpötiloja ja voi antaa makua. Paista liha nopeasti yli kuumalla grillipannulla. Suolaa ja pippuroi uudelleen. Laita liha uunivuokaan ja käyttää lihalämpömittaria (työnnetään paksuimpaan osaan lihasta). Paista uunissa kunnes sisälämpötila on 54 astetta. Kääri liha folioon 10 minuutiksi ennen kuin leikkaat sen niin lihasnesteet pysyvät lihassa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.