Rönnbärsträd, rowanberry trees, pihlajat

Rönnbär och äpple, rowanberries and apples, pihlajanmarjoja ja omenoita
Rönnbär och äpple, rowanberries and apples, pihlajanmarjoja ja omenoita
Rönnbärsträd, rowanberry tree, pihlaja
Rönnbärsträd, rowanberry tree, pihlaja

Rönnbärsträd

 

Man märker att det är höst när skolan börjar vifta med diverse föräldramöten. Har man två barn som vi så blir det två möten under den här veckan. Det är rätt trevligt att träffa de andra föräldrarna och läraren då det annars inte är så vanligt att man träffas. Och förhoppningsvis är allt som det ska, skolbyggnaden renoverad efter fuktskador och att allt annat löper precis som det ska. Den vanliga, händelselösa vardagen är alltid bäst.

Rönnbärtsräden blir så himla vackra så här på hösten. Bären är inte särskilt goda utan riktigt beska och sura. De blir lite mildare i smaken efter att de har blivit frostbitna, annars kan man gott och väl lägga dem i frysen i några timmar innan man lagar gelé av dem. Rönnbär används oftast just till gelé eller till snapskrydda men den kan användas till såser, matlagning och bakning också. I Sverige säljs numera inlagda rönnbär numera som ”Nordens kapris” och det tänker jag också hinna laga. Bären innehåller mycket C-vitamin, karoten, kalsium och magnesium så gå ut och plocka och prova dig fram till nya smaker ! Gelén kan kryddas med till exempel konjak, riven ingefära eller kanel (lägg i en kanelstång).

Rönnbärsgelé

1 kg rönnbär
½ kg syrliga äpplen
1 liter vatten
9 dl socker per liter saft

Skölj rönnbär och äpplen. Skär äpplena i klyftor. Koka äpplen och rönnbär i 20 minuter med vattnet, sila och mät upp saften. Till varje liter saft använder du 9 dl socker. Koka alltsammans på svag värme under omrörning i 10-15 minuter eller tills saften håller geléprovet. Ta en sked och låt vätskan falla, faller dropparna tungt eller segt är gelén färdig. Låt den koka ytterligare 5 minuter och skumma om det behövs. Häll upp gelén i varma glasburkar och fyll dem till bredden. Förslut burkarna och förvara dem svalt.

Rowanberry trees

You notice that it’s fall when schools start waving various parent´s nights. If you have two children as we there will be two meetings during this week. It’s pretty nice to meet the other parents and teachers when it is otherwise not so common at all. And hopefully everything is as it should, the school building renovated from the moisture damages and that everything else runs just as it should. The ordinary, uneventful everyday life is always the best.

Rowanberry trees come so amazingly beautiful in the autumn. The berries are not very good but quite bitter and sour. They will be a bit milder in flavor frozen nights, otherwise you can well put them in the freezer for a few hours or a night before cooking jelly of them. Rowan is most often used for jelly or just to spice alcohol but it can be used for sauces, cooking and baking too. In Sweden there is now pickled berries for sale and they are called ”Nordic capers”, I intend to cook them too. The berries are high in vitamin C, carotene,magnesium and calsium so go out and pick them and try new things with new flavors! You can season the jelly with cognac, grated ginger or cinnemon (put a whole cinnemon stick into the water).

Rowanberry jelly

1 kg rowanberries
½ kg sour apples
1 liter of water
9 dl of sugar per every liter of juice

Rinse the berries and apples. Cut the apples into wedges. Cook the apples and berries for 20 minutes with water, strain and measure the juice. For every liter of juice, use 9 dl of sugar. Cook everything on low heat, stirring, for 10-15 minutes or until the juice keeps the spoon test. Take a spoon and bring the liquid to fall, if drops fall heavy or form together the jelly is done. Let it boil for another 5 minutes and skim if necessary. Pour the gel in hot glass jars and fill them to the brim. Seal the jars and store them in a cool place.

Pihlajat

Huomaa, että on syksy kun koulusta alkaa tulla lappuja vanhempainilloista. Meillä on kaksi lasta joten tällä viikolla vanhempainiltojakin on kaksi. On ihan mukavaa tavata muita vanhempia ja opettajia, kun heitä ei oikeastaan niin usein muutoin tapaa. Ja toivottavasti kaikki on niin kuin pitääkin, koulurakennus on kunnostettu kosteusvaurioitsa ja että kaikki muukin toimii aivan niin kuin pitääkin. Tavallinen, rauhallinen arki on aina parasta.

Pihlajista tulee syksyisin kauniita. Marjat eivät maistu kovin hyviltä, ne ovat melko karvaita ja happamia. Niihin tulee pakkasöiden myötä hieman miedompi maku, mukka yhtä hyvin ne voi laittaa ne pakastimeen muutamaksi tunniksi ennen kuin niistä keittää pihlajanmarjahyytelöä. Pihlajanmarjaa käytetään useimmiten juuri hyytelöön tai snapsin maustamiseen, mutta sitä voidaan käyttää myös kastikkeisiin, ruoanlaittoon ja leivontaankin. Ruotsissa myydään nykyään etikkaisia pihlajanmarjoja nimellä ”Pohjolan kaprikset” ja aion tehdä myöhemmin myös niitä. Pihlajanmarjoissa on paljon C-vitamiinia, karoteenia, magnesiumia ja kalsiumia. Käy poimimassa ja kokeile uusia makuja! Hyytelön voi maustaa myös esimerkiksi konjakilla, raastetulla inkiväärillä tai kanelilla (laita liemeen kokonainen kanelitanko).

Pihlajanmarjahyytelö

1 kg pihlajanmarjoja
½ kg happamia omenoita
1 litra vettä
9 dl sokeria /litra mehua

Huuhtele pihlajanmarjat ja omenat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Keitä omenoita, pihlajanmarjoja ja vettä 20 minuuttia, siivilöi ja mittaa mehu. Käytä 9 dl sokeria jokaista mehulitraa kohden. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, 10-15 minuuttia tai kunnes mehu kestää hyytelökokeen. Ota lusikkaan nestettä ja valuta, jos nesta on valutettaessa raskasta tai hyytelömäistä, on hyytelö valmis. Anna kiehua vielä 5 minuuttia ja poista vaahto tarvittaessa. Kaada hytelö kuumiin lasipurkkeihin ja täytä ne piripintaan. Säilytä viileässä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.