Blåbärssmoothie, blueberry smoothie, mustikkasmoothie

Blåbärssmoothie, blueberrysmoothie, mustikkasmoothie
Blåbärssmoothie, blueberrysmoothie, mustikkasmoothie
Blåbär, blueberries, mustikat
Blåbär, blueberries, mustikat
Selfies in the forest
Selfies in the forest

 

Femtio nyanser av grått

Nu är det den tiden på året som det bara snart är en enda färg som gäller – grått. Och ännu gråare för att till slut bli svart. Oftast är det Åland, Gotland och Öland som är de soligaste platserna i Norden under sommaren men när vi kommer till hösten så blir det lika grått överallt. Som en jämförelse kan man berätta, att till exempel Sverige har i genomsnitt 900 soltimmar varje år och det är faktiskt 400 timmar mindre än Spanien. Ibland kommer snön tidigt och då blir det betydligt ljusare, ibland kommer den på tok för sent och då är det grått som gäller.

För att man inte ska deppa ihop redan i september så gäller det att få i sig tillräckligt med vitaminer. Det är alltså nu som ska börja ta fram alla de där frysta bären som plockat ihop under sommaren. Vilket förresten påminner mig om att vi måste ut och plocka lingon ännu, det som vi har i frysen kommer inte att räcka igenom hela vintern. Smoothies är det absolut bästa sättet att få i sig många nyttiga saker. I Sverige har det blivit jättepopulärt med olika barer som serverar endast nyttiga och matiga smoothies, kolla till exempel Juiceverket och deras drinklista. Men hemma kommer du långt med bär, bananer, youghurt, mjölk och gärna citron eller lime. Om jag inte har citron eller lime hemma så slänger jag i en näve sura bär som lingon, vinbär eller tranbär, annars blir det för sött för min smak. Här finns ett recept på blåbärssmoothie.

Blåbärssmoothie

4 dl blåbär

1 banan

2 dl mjölk

2 dl youghurt (gärna turkisk eller grekisk)

saften av en ½ citron

Mixa ihop till en smoothie. Tillsätt isbitar om du vill ha den riktigt kall. (Vi brukar mixa halvtinade bär så den är kall ändå).

Fifty shades of gray

Now it’s soon the time of year when only single color applies – gray. And even grayer and eventually even black. Usually the islands of Åland, Gotland and Öland are the sunniest places in the Nordic countries during the summer, but when we get to the fall so it will be just as gray everywhere. As a comparison, one can tell, for example, Sweden has an average of 900 hours of sunshine every year and it’s actually 400 hours less than Spain. Sometimes the snow comes early and then it will be much lighter, sometimes it comes far too late, and until then it’s gray.

In order to not get depressed as early as in September it is important to get adequate amounts of vitamins. So this is when we will start using all those berries that we have picked over the summer. Which by the way reminds me that we must go out and pick more lingonberries yet, what we have in the freezer will not last through the winter. Smoothies are the absolute best way to get a lot of useful vitamins. In Sweden, it has become very popular with various bars serving only healthy and savory smoothies, for example look Juiceverket and their cocktail list. But at home, you get far with berries, bananas, yogurt, milk and lemon or lime. If I do not have lemon or lime at home so I throw in a handful of sour berries like lingonberries, currants or cranberries, otherwise it will be too sweet for my taste. Here’s a recipe for blueberry smoothie.

Blueberry smoothie

4 dl blueberries

1 banana

2 dl milk

2 dl yogurt (preferably Turkish or Greek)

juice of ½ a lemon

Mix together to a smoothie. Add ice cubes if You want Your smoothie really cold. (We usually use half-frozen berries so it´s cold anyway).

Viisikymmentä harmaan sävyä

Nyt on se aika vuodesta, että kohta kaikki on vain yhtä väriä – harmaata. Ja lisää harmaata, joka lopulta muuttuu mustaksi. Yleensä Ahvenanmaa, Gotlanti ja Öölanti ovat kesällä Pohjoismaiden aurinkoisimpia paikkoja , mutta kun pääsemme syksyyn kaikkialla on yhtä harmaata. Vertailun vuoksi voidaan kertoa, että esimerkiksi Ruotsissa on vuosittain keskimäärin 900 aurinkotuntia, 400 tuntia vähemmän kuin Espanjassa. Joskus lumi tulee aikaisin ja silloin on paljon valoisampaa, joskus se tulee liian myöhään, ja silloin on kauan harmaata.

Ei kannata masentua ainakaan vielä syyskuussa, nyt onkin tärkeää saada riittävä määrä vitamiineja. Nyt on aika alkaa käyttää hyväkseen pakastimen antia ja niitä pakastettuja marjoja, jotka kesän aikana on poimittu. Muistuikin muuten mieleeni, että meidän pitää vielä käydä poimimassa puolukoita, ne mitä meillä on pakastimessa eivät riitä talven yli. Smoothiet ovat ehdottomasti paras tapa saada monia hyödyllisiä vitamiineja. Ruotsissa on viime aikoina tullut hyvin suosituksi käydä erilaisissa mehubaareissa ja juoda terveellisiä drinkkejä, katso esimerkiksi Juiceverket ja heidän juomalistansa. Kotona riittää, jos on marjoja, banaania, jogurttia, maitoa ja sitruunaa tai limea. Jos minulla ei ole niitä kotona niin heitän mukaan kourallisen happamia marjoja kuten puolukoita, herukoita tai karpaloita, muuten smoothiesta tulee liian makea minun makuuni. Tässä mustikkasmoothien resepti.

Mustikkasmoothie

4 dl mustikoita

1 banaani

2 dl maitoa

2 dl jogurttia (mieluiten turkkilaista tai kreikkalaista)

½ sitruunan mehu

Miksaa ainekset keskenään. Lisää jääpaloja, jos haluat oikein kylmän smoothien. Me käytämme yleensä puoliksi sulaneita marjoja, joten juoma on jo valmiiksi kylmä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.