Ljuva höst, sweet autumn, miellyttävä syksy

Potatis i gräddmjölk, potatoes in cream milk, perunoita kermamaidossa
Potatis i gräddmjölk, potatoes in creammilk, perunoita kermamaidossa
Potatisgratäng, potato gratin, perunagratiini
Potatisgratäng, potato gratin, perunagratiini
Sommar på hösten, summer in the autumn, kesä syksyllä
Sommar på hösten, summer in the autumn, kesä syksyllä

 

Ljuva höst

Förra veckan slog vädret om rejält och det blev kallt, regnigt och eländigt. Men det varade inte så länge som tur var, veckoslutet bjöd på värme och sol. Helt fantastiskt att kunna njuta av så varma och vackra dagar även om vi är inne i slutet av september, och snart är det oktober ! Vi har laddat rejält med D-vitaminer, tagit långpromenader och bara njutit. Jag ska ladda ner en del bilder från en av Finlands äldsta städer – ja, min son lärde mig att de allra äldsta i Finland är Åbo, Nådendal, Borgå, Ulvsby, Viaborg (numera i Ryssland) och Raumo (1442). Åbo är faktiskt Finlands äldsta stad och om 15 år, dvs år 2029 ska vår stad fira 800 år. Vi spenderade gårdagen i en annan gammal stad som inte ligger så långt härifrån, Nådendal, och det är de bilderna ni ska få se senare idag.

Jag gick runt i den lilla staden igår och undrade varför de inte har tagit fram någon specialrätt eller -dryck med tanke på att staden är så speciell som den är. Men sedan kom jag på att det bara är Viaborg med sina kringlor och Raumo med sin lapskojs som har något att flagga med, de andra har faktiskt ingenting. I går kväll gjorde jag den här enkla potatisgratängen som vi åt med en massa lammracks. I vissa recept står det att man ska koka potatisen i mjölk/grädde i en halv timme, enligt min erfarenhet så kan man koka dem i högst 15 minuter, annars bränner de sig fast i kastrullen.

Potatisgratäng

1 kg fast potatis

3 dl mjölk

3 dl grädde

3 vitlöksklyftor

salt och svartpeppar

150 g riven ost

smör

Skala och skiva potatisen. Lägg potatisen, pressade vitlöksklyftorna, mjölken och grädden i en stor kastrull. Krydda med salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i gräddmjölken på svag värme i 10-15 minuter. Smörj antingen en stor form eller många små med smör. Fyll med potatisblandningen och strö över osten. Baka i ugnen tills gratängen har fått en fin färg och potatisen är mjuk, det tar ca 20-30 minuter.

Sweet autumn

Last week the weather changed dramatically and it was cold, rainy and miserable. But it did not last long, fortunately, the weekend offered both warmth and sun. Absolutely amazing to be able to enjoy so warm and beautiful days even though we are in the end of September, and it’s soon October! We have uploaded lots of vitamin D, taking long walks and just enjoying. I’ll download some pictures from one of Finland’s oldest cities – well, my son learned that the oldest in Finland are Turku, Naantali, Porvoo, Ulvila, Viipuri (now in Russia) and Rauma . Turku is actually the oldest city in Finland and in 15 years, ie in 2029 we will be celebrating its 800th anniversary. We spent the whole day yesterday in another old town not far from here, Naantali, and these are the pictures You’ll see later today.

I walked around the small town yesterday and wondered why they have not developed any special meals och beverages as the town is so special as it is. But then I remembered that it is only Viipuri with its pretzels and Rauma with their Labskaus that have something to flag with, the others have actually nothing. Last night, I made this simple potato gratin which we ate with a saddle of lamb. In some recipes it says that You should cook the potatoes in the cream and milk in a half hour, but in my experience, you can boil them for 15 minutes maximum, otherwise they will burn into the saucepan.

Potato Gratin

1 kg firm potatoes

3 dl milk

3 dl cream

3 cloves of garlic

salt and black pepper

150g grated cheese

butter

Peel and slice the potatoes. Add the potatoes, pressed garlic cloves, milk and cream into a large saucepan. Season with salt and pepper. Preheat the oven to 200 degrees. Boil the potatoes in cream and milk on low heat for 10-15 minutes. Grease either one large or many small forms with butter. Fill with potato mixture and sprinkle with cheese. Bake in the oven until the gratin’s got a nice color and the potatoes are soft, it takes about 20-30 minutes.

Miellyttävä syksy

Viime viikolla sää muuttui dramaattisesti ja alkuviikosta oli kylmää, sateista ja kurjaa. Mutta ei se kauaa kestänyt, onneksi viikonloppuna oli taas lämpöä ja aurinkoa. Aivan mahtavaa pystyä nauttimaan niin lämpimistä ja kauniista päivistä, vaikka olemme jo syyskuun lopussa ja ihan kohta on lokakuu! Olemme ladanneet paljon D-vitamiineja D kävelyretkillä ja auringosta nauttimalla. Laitan myöhemmin kuvia yhdestä Suomen vanhimmista kaupungeista – poikani oppinut, että Suomen vanhimpia kaupunkeja ovat Turku, Naantali, Porvoo, Ulvila, Viipuri ja Rauma. Turku on itse asiassa Suomen vanhin kaupunki ja 15 vuoden päästä eli vuonna 2029 juhlimme sitä, että kaupunki täyttää 800 vuotta. Vietimme eilisen päivän toisessa vanhassa kaupungissa, joka ei ole kovin kaukana täältä, Naantalissa, ja niitä kuvia laitan tänne vähän myöhemmin.

Kävelin eilen Naantalin pikkukaupungissa ja ihmettelin, miksi he eivät ole kehittäneet mitään omaa, erityistä ruokaa tai juomaa, koska kaupunki on kuitenkin niin ainutlaatuinen. Mutta sitten muistin, Viipurilla on rinkelinsä ja Raumalla lapskoussinsa ja muilla ei olekaan mitään. Tein tämän yksinkertaisen perunagratiinin eilen illalla ja söimme sitä lampaankaren kanssa. Joissakin resepteissä sanotaan, että perunoita pitää keittää kermamaidossa puoli tuntia, mutta oman kokemukseni mukaan voit keittää niitä korkeintaan 15 minuuttia, sillä muuten ne palavat pohjaan.

Perunagratiini

1 kg kiinteitä perunoita

3 dl maitoa

3 dl kermaa

3 valkosipulinkynttä

suolaa ja mustapippuria

150g juustoraastetta

voita

Kuori ja viipaloi perunat. Laita perunat, puristetut valkosipulinkynnet, maito ja kerma isoon kattilaan kattilassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Keitä perunat kermamaidossa miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Voitele joko yksi iso tai useita pieniä uunivuokia voilla. Täytä ne perunaseoksella ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunissa kunnes gratiini on kullanruskea ja perunat ovat pehmeitä, se kestää noin 20-30 minuuttia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.